Kruonyje pradedama vienos svarbiausių šalies skirstyklų rekonstrukcija

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“ pradeda Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) transformatorių pastotės 330 kV skirstyklos rekonstrukciją. Vienos svarbiausių šalies skirstyklų atnaujinimu siekiama užtikrinti energijos tiekimo patikimumą ruošiantis Kruonio HAE plėtrai ir sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, nurodoma pranešime žinaisklaidai.

„Litgrid“ pradeda Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės transformatorių pastotės 330 kV skirstyklos rekonstrukciją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
„Litgrid“ pradeda Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės transformatorių pastotės 330 kV skirstyklos rekonstrukciją.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 12:31 PM

„Kruonio HAE 330 kV skirstyklos modernizacija yra vienas didžiausių pastarųjų metų mūsų rekonstrukcijos projektų.

Skirstykla turi didelę įtaką viso šalies tinklo patikimumui ir sinchronizacijai su kontinentinės Europos tinklais, nes ji Vakarų Lietuvos elektros perdavimo greitkeliu susijungs su kitu svarbiu šalies energetikos tašku – Darbėnų skirstykla. Vienos svarbiausių šalies pastočių reikšmė auga ir dėl suplanuotos Kruonio HAE plėtros“, – sakė „Litgrid“ generalinis direktorius Rokas Masiulis.

Skirstyklos rekonstrukcijos statybos leidimą bendrovė gavo birželio viduryje.

Pasak „Litgrid“, Kruonio HAE yra svarbi šalies energetikos sistemai, nes gali suteikti greitą rezervinę galią ir taip prisideda prie tinklo stabilumo užtikrinimo.

Pranešime pažymima, kad skirstyklos rekonstrukcija iki 2026 m. bus įgyvendinama etapais, atsižvelgiant į sinchronizacijos programos projektus ir „Ignitis gamyba“ plėtros planus.

Rekonstrukcijos metu ketvirtasis HAE generatorius bus atskiriamas nuo pirmųjų trijų į atskirą prijunginį pastotėje, taip bus didinamas elektrinės tiekimo patikimumas ir lankstumas, sumažės rizika prarasti visų generatorių energiją esant trumpajam jungimui. Skirstykla taip pat bus paruošta prijungti ateityje planuojamą penktąjį generatorių, skelbiama pranešime.

Kaip skelbiama „Litgrid“ , Kruonio HAE pastotės rekonstrukcija kainuos 52 mln. eurų.

Siekiant užtikrinti elektros energijos perdavimo ir sinchronizacijos projekto – Kruonio HAE–Bitėnai oro linijos statybos – tęstinumą vykstant skirstyklos rekonstrukcijai, Kruonio HAE projekte taip pat bus įrengiama laikinoji jungtis. Ją už 4 mln. eurų ketinama pastatyti iki birželio pabaigos. Jungtis veiks tol, kol bus įjungta naujoji Kruonio HAE–Bitėnai elektros perdavimo linija, informuoja „Litgrid“.

Pranešime primenama, kad Iš viso „Litgrid“ įgyvendino jau 6 sinchronizacijos projektus.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS / UPS sistemoje, kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas Rusijoje. Prisijungimas prie kontinentinės Europos tinklų ir veikimas sinchroniniu režimu su Lenkija, Vokietija ir kitomis kontinentinės Europos valstybėmis bus užtikrintas ne vėliau nei 2025 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.