Siūlo Lietuvoje dirbančių užsieniečių sutuoktinius įtraukti į privalomojo sveikatos draudimo sistemą

Vyriausybė pritarė Privalomojo sveikatos draudimo įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma įtraukti Lietuvoje dirbančių trečiųjų šalių užsieniečių sutuoktinius į Lietuvos sveikatos draudimo sistemą, praneša Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN).

Ministerija tikisi, kad įgyvendinus pakeitimus bus pagerinta aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš ne ES šalių pritraukimo ir išlaikymo aplinka.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Ministerija tikisi, kad įgyvendinus pakeitimus bus pagerinta aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš ne ES šalių pritraukimo ir išlaikymo aplinka.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 3:31 PM

„Lietuvoje gyvena daugiau kaip aštuoni tūkstančiai sutuoktinių ir registruotų partnerių iš ne ES šalių, atvykusių kartu su Lietuvoje dirbančiais užsienio šalių piliečiais, kurių dauguma yra aukštos kvalifikacijos darbuotojai, tačiau net pusė jų negauna reikalingų sveikatos priežiūros paslaugų.

Dėl šios priežasties įmonės susiduria su aukštos kvalifikacijos darbuotojų išvykimu, tai taip pat tampa kliūtimi ir siekiant pritraukti kitų šalių specialistus, investicijų skatinimo aplinkai ir Lietuvos konkurencingumui regione“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Pranešime pažymima, kad kas penkta VšĮ „Investuok Lietuvoje“ apklausos metu kalbinta tiesioginių užsienio investicijų įmonė jau susidūrė su specialistų išvykimu iš Lietuvos dėl sveikatos priežiūros paslaugų neprieinamumo jų sutuoktiniams ar registruotiems partneriams ir prognozuoja 20 proc. aukštos kvalifikacijos darbuotojų pasitraukimą iš Lietuvos, jeigu ši problema nebus išspręsta.

EIMIN siūlomu įstatymo projektu siekiama į privalomojo sveikatos draudimo (PSD) draudžiamųjų grupę įtraukti leidimus laikinai gyventi gavusius Lietuvos Respublikos piliečių, užsieniečių, nuolat gyvenančių Lietuvoje, ir užsieniečių, turinčių teisę laikinai gyventi Lietuvoje ir draudžiamų PSD, sutuoktinius ar asmenis, turinčius registruotos partnerystės sutartį.

„Įmonės, siekdamos išlaikyti darbuotojus ir jų šeimos narius, pačios ieško palankesnių sprendimų, tačiau net ir papildomai įsigytas privatus draudimas neapima visų reikalingų sveikatos priežiūros paslaugų spektro.

Tai sukelia grėsmę ne tik Lietuvos įmonėms, prarandančioms aukštos kvalifikacijos darbuotojus, tačiau taip pat kelia riziką Lietuvos ekonomikos augimui dėl žmogiškojo kapitalo trūkumo“, – teigia ekonomikos ir inovacijų viceministras Karolis Žemaitis.

Ministerija tikisi, kad įgyvendinus pakeitimus bus pagerinta aukštos kvalifikacijos darbuotojų iš ne ES šalių pritraukimo ir išlaikymo aplinka, sprendžiant sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo kartu su jais atvykusiems sutuoktiniams problemą.

Įsigaliojus pakeitimams, Lietuva taps konkurencingesnė kaimyninių šalių atžvilgiu, turės didesnį pranašumą pritraukiant užsienio investicijų.

Įstatymo projektas bus teikiamas svarstyti Seimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.