Iš veiklą nutraukusio elektros tiekėjo „Perlas Energija“ nori susigrąžinti kelis milijonus

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) siūlo įpareigoti veiklą nutraukusį elektros tiekėją „Perlas Energija“ į valstybės biudžetą grąžinti 3,48 mln. eurų. Tokį sprendimą priėmė rinkos reguliuotojo sudaryta bendrovės tikrinimo komisija, nustačiusi, jog įmonė vienašališkai nutraukė elektros tiekimo sutartis su buitiniais vartotojas bei nevykdė prisiimtų įsipareigojimų. Taryba dėl komisijos pasiūlymo apsispręs birželio 29 d.

„Perlas Energija“ turėjo apie 180 tūkst. klientų.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Perlas Energija“ turėjo apie 180 tūkst. klientų.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 23, 2023, 12:11 PM, atnaujinta Jun 23, 2023, 12:36 PM

„Bendrovei nevykdant prisiimtų įsipareigojimų tiekti elektros energiją sutartomis su elektros energijos vartotojais sąlygomis ir vienašališkai nutraukus elektros energijos pirkimo–pardavimo sutartis su buitiniais vartotojais bei sustabdžius nepriklausomo tiekimo veiklą ir dėl to buitiniams vartotojams patekus į garantinį elektros energijos tiekimą, iš valstybės biudžeto buvo reikalinga papildomai skirti 3,48 mln. eurų be pridėtinės vertės mokesčio (PVM) kompensavimo lėšų elektros energijos kainai mažinti“, – rašoma birželio 21 d. VERT pažymoje.

„Perlą Energiją“ siūloma įpareigoti šią lėšų sumą pervesti „Energijos skirstymo operatoriui“ (ESO) per mėnesį po to, kai įsigalios komisijos patikrinimo aktą patvirtinantis nutarimas.

Pernai rugpjūtį „Perlas Energija“ – tuomet antras didžiausias nepriklausomas elektros tiekėjas – smarkiai išaugus elektros kainoms biržoje paskelbė nebeišgalintis vykdyti įsipareigojimų savo klientams, kurie pasirinko fiksuotos kainos planus ir galiausiai nutraukė veiklą. Įmonė turėjo apie 180 tūkst. klientų.

„Bendrovei sustabdžius tiekimo veiklą buitiniai vartotojai turėjo rinktis iš aukštesnių nepriklausomų tiekėjų kainų pasiūlymų“, – rašoma pažymoje.

Dokumente dėstoma, kad kitą tiekėją pasirinkę 96 148 tūkst. buitinių vartotojų, pritaikius tuomet galiojusias 9 ct/kWh valstybės kompensacijas, kitoms elektros tiekimo įmonėms sumokėjo 1,63 mln. eurų daugiau nei būtų mokėję „Perlui Energijai“. Atėmus pačios bendrovės pritaikytą 6,31 ct/kWh kompensaciją, buvę „Perlo Energijos“ klientai iš viso permokėjo beveik 1,27 mln. eurų su PVM, nustatė VERT.

Be to, VERT pripažino, kad „Perlui Energijai“ skirtos kompensacijos nebūtų pakakę visiems pas kitą tiekėją ar į garantinį tiekimą perėjusiems vartotojams sumažinti tarifą iki fiksuoto pas įmonę lygio.

„Bendrovės išmokėta kompensacija buvo nepakankama kompensuoti buitiniams elektros energijos vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomus tiekėjus ar patekusiems į garantinį tiekimą, elektros energijos tarifų padidėjimą iki lygio, kurį buitiniai elektros energijos vartotojai buvo užfiksavę pas bendrovę“, – konstatuoja rinkos reguliuotojas.

VERT komisija dar nustatė, kad įmonė pažeidė įstatymą anksčiau nei prieš 3 savaites neinformuodama vartotojų apie nutraukiamas sutartis, netaikė pakankamų apsidraudimo priemonių, kad apsisaugotų nuo elektros kainų svyravimų biržoje ir suvaldytų finansines rizikas.

VERT teigimu, „Perlas Energija“ taip pat neturėjo patvirtinto rizikų valdymo plano, kad ilguoju laikotarpių galėtų suvaldyti veiklos rizikas, „galinčias lemtis finansinius sunkumus ir atitinkamai vykdomos tiekimo veiklos pabaigą“.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad reaguodama į „Perlas Energija“ pasitraukimą iš rinkos Energetikos ministerija parengė, o Seimas priėmė nuo šių metų galiojančius griežtesnius reikalavimus nepriklausomiems elektros tiekėjams.

Juose nurodyta, kad pradėti elektros tiekimo veiklą norintys asmenys privalės būti susiplanavę, kaip valdys rizikas, taip pat turėti bent pusės įstatinio kapitalo dydžio nuosavą kapitalą. Potencialūs tiekėjai, be kita ko, privalo kiekvieną mėnesį informuoti VERT apie vykdomus įsipareigojimus buitiniams vartotojams, o kas ketvirtį pateikti duomenis, kad reguliuotojas įvertintų, ar tiekėjas yra mokus.

VERT taip pat turi teisę surinkti aktualią informaciją tinkamai tiekėjų priežiūrai užtikrinti, o buitiniams vartotojams iš dalies kompensuojami nuostoliai, jei tiekėjas nebegalėtų teikti paslaugų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.