Seimas nepritarė siūlymui leisti visiems pensijų fondų dalyviams gauti vienkartinę išmoką

Seimas po pateikimo nepritarė Pensijų kaupimo įstatymo pataisoms, siūlančioms užtikrinti visiems pensijų fondų dalyviams galimybę gauti vienkartinę pensijų išmoką ir nebedalyvauti pensijų fondo veikloje, neatsižvelgiant į sukaupto pensijų turto dydį.

Seimas nepritarė, bet „nepalaidojo“ siūlymo leisti visiems pensijų fondų dalyviams gauti vienkartinę išmoką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Seimas nepritarė, bet „nepalaidojo“ siūlymo leisti visiems pensijų fondų dalyviams gauti vienkartinę išmoką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska, ELTA

Jun 24, 2023, 10:09 AM

Už tai numatančias įstatymo pataisas, kurias šią savaitę parlamentui pateikė Seimo Darbo partijos frakcijos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, po pateikimo balsavo 50 Seimo narių, prieš – 26, susilaikė 32. Projektas grąžintas tobulinti, už tai pasisakė 61 Seimo narys, prieš – 47.

Jeigu Seimas pritartų, įstatyme būtų numatyta, kad pensijų fondo dalyvis pats pasirinktų, kokią renkasi gauti pensijų išmokos rūšį, atsisakant jų priklausomybės nuo sukaupto turto. Į įstatymą siūloma įrašyti, kad „dalyvis turi teisę pasirinkti įsigyti pensijų anuitetą, gauti iš pensijų kaupimo bendrovės vienkartinę ar periodinę pensijų išmoką“.

Seimo narės Ievos Kačinskaitės-Urbonienės nuomone, šiuo metu galiojanti tvarka sukuria diskriminacines sąlygas kaupimo dalyviams naudotis savo pinigais. Pasak jos, tik labai mažai ir labai daug sukaupę gali disponuoti savo pinigais vienkartinių išmokų pavidalu, o didžioji dalis gyventojų yra verčiami išsipirkti anuitetą.

„Žmonės nėra patenkinti dabartine sistema, kuri neatliepia tų lūkesčių, kuriuos turėjo pensijų kaupimo fondų dalyviai. Jie manytų, kad tuos pinigus, kuriuos sukaupė, tai yra, tie, kurie buvo nuskaičiuojami iš atlyginimo, o kartu pridėjo ir valstybė, galėtų būti daug prasmingiau ir galbūt efektyviau panaudojami, jeigu būtų galimybė nebūtinai anuitetu, bet ir vienkartiniu būdu juos pasiimti. Kadangi šiuo metu vyksta diskusijos dėl tam tikrų pakeitimų, kuriuos yra inicijavusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, manytume, kad būtų prasminga grįžti prie tų idėjų ir galbūt sudaryti tokias laisvesnes, geresnes galimybes žmonėms patiems spręsti, ką daryti su savo sukauptais pinigais“,– iš Seimo tribūnos praėjusi ketvirtadienį sakė I. Kačinskaitė– Urbonienė.

Jos manymu, priėmus siūlomą projektą bus sudarytos galimybės pensininkams pagerinti savo finansinę padėtį.

„Aš būčiau už tai, ką žmogus sukaupė, kur fondai investavo, kokia yra situacija, tokia ir galėtų visa apimtimi pasinaudoti – ar išsipirkdamas anuitetą, ar susitvarkydamas tam tikrus, pvz. svarbius buitinius, sveikatos ar kitus klausimus, gaudamas vienkartinę išmoką“, – sakė parlamentarė.

Ji siūlė ieškoti alternatyvių sprendimų, nes sistema nepasiteisino. „Daug kartų buvo keičiama pensijų kaupimo sistema, tai ir parodo, kad ši sistema nebuvo ir nėra tvari, ji nepasiteisino. Todėl mums tikrai reikia ieškoti alternatyvų, o dabar sudaryti galimybes žmonėms tvarkytis su savo pinigais taip, kaip jie nori“,– kvietė Seimo narė. Siūloma, kad Pensijų kaupimo įstatymo pataisos, kurias parengė Seimo „darbiečiai“ I. Kačinskaitė– Urbonienė, Vaida Giraitytė-Juškevičienė ir Valentinas Bukauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.