Vokietija priešinasi siūlymams panaudoti Rusijos turtą Ukrainai atstatyti: mano, kad per daug rizikinga

Vokietija priešinasi Briuselio planams panaudoti įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą Ukrainai atstatyti, neva šis žingsnis skubotas ir gali sukelti teisinių ar finansinių rizikų, rašo „Financial Times“.

Vokietija priešinasi Briuselio planams panaudoti įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą Ukrainai atstatyti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vokietija priešinasi Briuselio planams panaudoti įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą Ukrainai atstatyti.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 26, 2023, 9:08 PM

Europos Komisija (EK) rengia planą, kuriuo būtų galima surinkti milijardus eurų, reikalaujant, kad finansų įstaigos, turinčios įšaldyto Rusijos centrinio banko turto, perduotų dalį gauto pelno ir panaudotų jį Ukrainai atstatyti. Tačiau toks planas ne itin patinka Berlynui bei kitoms sostinėms, taip pat ir Europos Centriniam Bankui.

Vokietijos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas pareiškė, kad Maskva „turės sumokėti už Ukrainai padarytą žalą“, taip pat tvirtino, jog Vokietija daro „viską, ką teisiškai gali“ siekiant surasti ir įšaldyti sankcionuotų Rusijos asmenų ir bendrovių turtą. Tačiau, anot jo, idėja panaudoti Rusijos lėšas Ukrainai atstatyti kelia „sudėtingų finansinių ir teisinių klausimų“.

Pasak kito Vokietijos pareigūno, tai tik sukeltų dar daugiau problemų, mat, jo manymu, jei Europos Sąjunga panaudotų įšaldytą Rusijos centrinio banko turtą ar iš jo uždirbą pelną, tai sukurtų precedentą kitoms šalims, pavyzdžiui, Lenkija galėtų imti reikalauti Vokietijos atlyginti per Antrąjį pasaulinį karą padarytą žalą.

EK vadovė Ursula von der Leyen žadėjo artimiausiu metu pristatyti siūlymą panaudoti įšaldytą Rusijos turtą Ukrainai paremti. Anot jos, Rusijos turtas turėtų būti panaudotas, nes „nusikaltėlis turi būti patrauktas atsakomybėn“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.