Vakaris Deksnys. Išdrįsę sukritikuoti valdžią gavo per snapą

Viską valdžia išaiškins! Tie, kurie ja nepasitiki, carinėje Rusijoje buvo apšaukiami maištininkais, Sovietų Sąjungoje – liaudies priešais. O nepriklausomoje Lietuvoje – lobistais.

G.Skaistė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Skaistė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
V.Deksnys.<br>T.Bauro nuotr.
V.Deksnys.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 27, 2023, 8:47 PM

Nežinia, ar finansų ministrę G.Skaistę išvargino vadinamasis čekiukų skandalas, ar ilgai perima mokesčių reforma, tačiau pristatydama ją Seime ministrė pratrūko.

„Viešajame diskurse pastaruoju metu dažnai girdžiu žmones, vadinamus ekspertais, kurie, mano nuomone, yra ne kas kita kaip lobistai. Jie kalba dėl savo asmeninių interesų.

Ir man tie lobistai nediktuos mokesčių darbotvarkės“, – taip į parengtų projektų kritiką atsikirto G.Skaistė.

Ir pridūrė: „Viešojoje erdvėje formuojamas naratyvas, kad mokesčių paketas verslui yra neparankus. Mano nuomone, jis formuojamas sąmoningai.“

Štai taip – išdrįsai pateikti pastabą, tuoj gauni per snapą. Nes juk valdžia neklysta. 

Pati Finansų ministerija giriasi, kad, rengiant mokesčių reformos paketą, buvo surengtos dvi dešimtys diskusijų su socialiniais partneriais ir sulaukta atsiliepimų beveik iš 70 institucijų, organizacijų ir fizinių asmenų.

Tik į kiek jų buvo atsižvelgta, tokios statistikos nerasi jokiose duomenų bazėse.

O išdrįsę kritikuoti verslo atstovai dabar turi baugiai dairytis vienas į kitą – kuris gi čia buvo apšauktas lobistu, nors normalioje vakarietiškoje visuomenėje tai tiesiog yra profesijos pavadinimas, o ne kažkokia dėmė.

Aibę pasiūlymų ir pastabų turėjo visos pagrindinės šalies verslo asocijuotos struktūros. Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas V.Janulevičius tebėra įsitikinęs, kad kai kurie projektai ekonomikai nėra naudingi. Tai gal jis čia tas lobistas?

O gal vis dėlto asociacijos „Investor’s Forum“ valdybos pirmininkas R.Valiūnas, visą šį valdžios parengtą paketą išvadinęs mokesčių tragikomedija? Ir dar įspėjęs apie populistinį kelią, kuriuo žengiama pykstantis su ekonomine logika.

Arba Lietuvos verslo konfederacija (LVK). 

„Nors LVK nuolatos siekė įsitraukti į mokesčių reformos derinimo procesą, matome, kad daugeliu atvejų jis vyksta tik formaliai – vertinama tik dalis siūlymų, dalį jų praleidžiant ir nepateikiant jokio vertinimo, taip pat dalis pastabų ir argumentų nėra esmingai svarstomi“, – toks pranešimas irgi galėjo sukelti valdžios pyktį.

Laimei, premjerės I.Šimonytės patarėju dabar darbuojasi ilgai Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotoju buvęs aštrialiežuvis R.Kuodis, kuris nevynioja žodžių į vatą. 

„Norit būti rimčiau vertinami? Tai būkit adekvatūs – matykite realybę, nors kiek pakilkite virš savo narių (jus išlaikančių) interesų. Finansų ministrė teisi – būtent tokie lobistai neturi vizginti šuns. Sutkizmas nepaeis.“

Patarėjas, akivaizdu, turėjo galvoje šiuo metu su teisėsauga reikalų turintį V.Sutkų, kuris anksčiau vadovavo LVK. Vadinasi, būtent ši organizacija yra tikra lobistų irštva?

Neverta skubėti su tokiomis išvadomis. Jei valdžia sumanys pertvarkyti gydymo įstaigas, lobistais gali būti apšauktos ir visokios medikų asociacijos, ir profesinės sąjungos, jeigu tik šioms kas nors nepatiks.

Pajudins žemės ūkio reikalus – kaipmat ir ten atsiras krūvos „lobistų“. Ir švietimo sistemoje, ir vandentvarkos srityje, gal net dezinfekcijos paslaugų tiekėjų sektoriuje.

Kai vieni „lobistai“ tylės įbauginti lyg pelės po šluotomis, nes kiti bus gal net tampomi po teismus, tuomet galės valdžios viršūnės atsidusti: štai kaip puikiai suderiname kiekvieną projektą su visuomene, niekas neprieštarauja, visi „už“. Tik kažkur tai jau matyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.