Apžvelgė, kokia lyčių lygybė Lietuvoje: patekome į lyderių dešimtuką

Pasaulio ekonomikos forumas paskelbė naujausią Pasaulinį lyčių atotrūkio indeksą, kuriame Lietuva šiemet – lyderių dešimtuke. Skelbiama, kad iš pernykštės 11 vietos Lietuva pakilo į 9-ąją vietą pasaulyje. Nepaisant aukšto įvertinimo, specialistai teigia, kad įvertinimo pokytis nuo praėjusių metų – itin mažas: lyčių lygybės lygis Lietuvoje paaugo nuo 79,9 iki 80,0 proc.

Lyčių lygybės lygis Lietuvoje paaugo nuo 79,9 iki 80,0 proc.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Lyčių lygybės lygis Lietuvoje paaugo nuo 79,9 iki 80,0 proc.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Lyčių lygybės lygis Lietuvoje paaugo nuo 79,9 iki 80,0 proc.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Lyčių lygybės lygis Lietuvoje paaugo nuo 79,9 iki 80,0 proc.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 12:46 PM

Kaip pažymi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba, situacijos Lietuvoje pagerėjimas nuo 2020-ųjų siejamas su padidėjusiu moterų atstovavimu Seime ir Vyriausybėje, moters ministrės pirmininkės išrinkimu. Tai leido Lietuvai gerokai šoktelti į indekso viršų. 2023-aisiais Lietuvos politinio įgalinimo srities rezultatas – 46,6 proc.

Tuo metu ekonominio dalyvavimo ir galimybių srityje Lietuvos įvertinimas siekia 76,7 proc., išsilavinimo prieinamumo – 98,9 proc., o sveikatos ir išgyvenimo – 98 proc. Lietuvos rodikliai per metus šiek tiek paaugo tik politinio įgalinimo srityje, o štai ekonominio dalyvavimo ir galimybių srityje krito.

„Aukšta Lietuvos vieta pasauliniame indekse galime pasidžiaugti, tačiau atsižvelgiant į realią situaciją, Lietuvos balą reikėtų vertinti kritiškai, nes platesnius rodiklius apžvengiančiuose indeksuose Lietuva rikiuojasi žemiau.

Sudarant šį indeksą remiamasi tik baziniais rodikliais – taip lengviau suskaičiuoti ir įvertinti skirtingų pasaulio šalių padėtį. Indekse nevertinamos tokios sritys, kaip smurtas artimoje aplinkoje, skirtingas vaikų, vyresnio amžiaus artimųjų, šeimos narių su negalia priežiūros laikas, profesinė segregacija, moterims ir vyrams būdinga vaiko priežiūros atostogų trukmė“, – teigė Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos patarėja Miglė Kolinytė.

„Tuo metu Europos lyčių lygybės instituto (EIGE) indekse, kuriame matuojama padėtis darbo, pinigų, žinių, laiko, galios ir sveikatos srityse, nesiekiame ES vidurkio. Šį indeksą laikyčiau artimesniu realiai Lietuvos situacijai, nes jo sudarymui naudojami labiau kompleksiniai duomenys ir atspindima daugiau sričių“, – pridūrė ji.

Primenama, kad Europos lyčių lygybės instituto indekse Lietuva 2022 m. surinko 60,6 balo iš 100 galimų ir atsidūrė 20-oje vietoje. ES lyčių lygybės indekso vidurkis – 68,6 balo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.