Tyrimas šokiruoja: prekybos centruose esančioje lenkiškoje vištienoje – itin stiprūs antibiotikai

Lenkijos mėsos perdirbėja „SuperDrob“ Jungtinės Karalystės prekybos tinklams tiekė šaldytus paukštienos produktus, kuriuose užfiksuoti itin stiprių antibiotikų pėdsakai, praneša „The Guardian“. Atliktas tyrimas rodo, kad šie vaistiniai preparatai yra siejami su mirtinų superbakterijų plitimu, galinčiu lemti žmonių gyvybėms pavojingų ligų protrūkius.

Lenkijos mėsos perdirbėja „SuperDrob“ Jungtinės Karalystės prekybos tinklams tiekė šaldytus paukštienos produktus, kuriuose užfiksuoti itin stiprių antibiotikų pėdsakai.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Lenkijos mėsos perdirbėja „SuperDrob“ Jungtinės Karalystės prekybos tinklams tiekė šaldytus paukštienos produktus, kuriuose užfiksuoti itin stiprių antibiotikų pėdsakai.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 29, 2023, 4:17 PM

Į Lietuvą vien šiemet uždrausta tiekti daugiau nei 2,5 tonų lenkiškos vištienos produktų.

Tyrimo, kurį atliko „The Guardian“, Tiriamosios žurnalistikos biuras (The Bureau of Investigative Journalism) ir ITV, metu nustatyta, kad „SuperDrob“, kuri yra viena pagrindinių vištienos tiekėjų Jungtinės Karalystės (JK) prekybos centrams, produkcijoje aptikti fluorochinolonų antibiotikai.

Fluorochinolonais dažnai gydomos sunkios žmonių salmonelių infekcijos, o Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šiuos vaistinius preparatus priskiria prie „kritiškai svarbių žmonių sveikatai“.

Nors fluorochinolonų antibiotikus JK ir Europos Sąjungos vištienos ūkiuose leidžiama naudoti prižiūrint veterinarams, jų naudojimą griežtai kontroliuoja priežiūros institucijos – juos draudžiama profilaktiškai naudoti sveikiems gyvūnams.

Mėginiuose – antibiotikų pėdsakai

Salmonelės gali lengvai plisti naminių paukščių fermose, ypač tose, kuriose gyvūnų laikymo sąlygos yra nehigieniškos, o ūkiai – perpildyti.

Tokiuose ūkiuose naudojant antibiotikus, potencialiai mirtinos bakterijos gali įgyti atsparumą, o tai reiškia, kad vaistai nebepadeda gydyti žmonių infekcijų.

Mokslininkų teigimu, antibiotikams atsparios bakterijos, vadinamos „superbakterijomis“, kelia vis didesnę grėsmę žmonių sveikatai, dėl jų vien 2019 m. pasaulyje mirė apie 1,2 mln. žmonių.

Siekiant sumažinti superbakterijų protrūkių riziką, nuo praėjusių metų ES teisės aktais sugriežtintas antibiotikų naudojimas ūkiuose.

Tačiau tyrimo autorių duomenimis, pastaraisiais metais Lenkijos, kuri yra didžiausia paukštienos gamintoja Europoje, ūkiuose smarkiai padaugėjo žmonių sveikatai pavojingų vaistų.

Šalyje fluorochinolonų pardavimas išaugo daugiau kaip 70 proc. Duomenys rodo, kad dar labiau išaugo kolistino – stipriausio vaisto, naudojamo gydant sunkias infekcijas, kurių neįveikia kiti vaistai – pardavimai. PSO abu šiuos vaistinius preparatus priskiria prie itin svarbių žmonių sveikatai.

„SuperDrob“ yra viena iš pirmaujančių Lenkijos paukštienos gamintojų, daugiau kaip 50 proc. pajamų gaunanti iš eksporto. Tyrimo metu trys šaltiniai, įskaitant ūkininką, kuris tiekia „SuperDrob“ vištieną, ir veterinarijos gydytoją, aptarnaujantį tiekėjų ūkius, patvirtino, kad gyvūnams gydyti ūkiuose fluorochinolonų antibiotikai yra naudojami įvairiuose auginimo proceso etapuose.

Tiriamosios žurnalistikos biuras ištyrė atliekų mėginius, paimtus iš keleto Lenkijos paukštynų, kurie tiekė mėsą „SuperDrob“, ir aptiko fluorochinolonams atsparių bakterijų, įskaitant E.coli, kuri yra pagrindinis žmonių apsinuodijimo maistu šaltinis.

Šiuos tyrimus prižiūrėjo Oksfordo universiteto medicininės mikrobiologijos profesorius Timas Walshas.

Pasak jo, išvados „kelia didelį nerimą“, o ES lygmeniu nebuvo vykdoma tinkama antibiotikų vartojimo Lenkijoje stebėsena.

Tuo metu Lenkijos bendrovė „SuperDrob“ pripažįsta, kad vaistai buvo naudojami, tačiau teigia, kad buvo taikoma griežta politika, kad jie būtų skiriami tik pagrįstais atvejais – „kai yra veterinarinis poreikis gydyti, jie naudojami prižiūrint veterinarijos gydytojams“.

Bendrovė taip pat teigė, kad mažina fluorochinolonų antibiotikų naudojimą ir iki 2025 m. laipsniškai jų atsisakys.

Produkcijos neleista realizuoti

ir Lietuvoje Pasak tyrimo, 2020 m. ES ir JK valdžios institucijos nustatė, kad „SuperDrob“ mėsos gamyklos ir ūkiai buvo pagrindinis salmonelių protrūkio Jungtinėje Karalystėje, kuriuo užsikrėtė daugiau kaip 400 žmonių, šaltinis.

Tyrimo autoriai išnagrinėjo protrūkį sukėlusių bakterijų genetines sekas ir nustatė, kad dauguma jų buvo atsparios fluorochinolonams, o kai kuriais atvejais mėginiai buvo atsparūs net keliems vaistams, todėl infekcijas gydyti buvo dar sunkiau.

Savo ruožtu „SuperDrob“ teigė, kad protrūkio metu pramonę prižiūrėjo valstybė, tačiau bendrovė įdiegė savo salmonelių kontrolės sistemą, kurią sukūrė paukščių ligų ir kokybės departamento specialistai. Ji taip pat teigė, kad pakeitė sutartis su savo veisėjais, siekdama užtikrinti, kad šios sistemos būtų įdiegtos jų įmonėse.

Lietuvos Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos svetainėje pateikiamose Skubių pranešimų apie nesaugų maistą ir pašarus ataskaitose (RASFF – Rapid Alert System for Food and Feed) nurodoma, kad šiemet dėl nustatytų patogeninių salmonelės mikroorganizmų į Lietuvą uždrausta tiekti daugiau nei 2,5 tonų „SuperDrob“ produkcijos.

2021 metais į Lietuvą dėl salmonelių uždrausta tiekti daugiau nei 80 tonų šios kompanijos produkcijos.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.