Šią vasarą vadina beprotiška: keliaujančių tiek daug, kad neužsirezervavę vietos galite likti be pramogų

Augančios skrydžių, viešbučių ir kitų pramogų kainos žmonių neatbaido. Nusprendę vasarą atostogauti jie pasiryžę išleisti daugiau pinigų, nuotaikos negadina ir tai, jog tenka grūstis tarp kitų keliautojų itin populiariose vietovėse, muziejuose.

Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>Pexels nuotr.
Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>Pexels nuotr.
Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>Pexels nuotr.
Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>Pexels nuotr.
Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Keliautojų Europoje kaip niekada daug.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 2, 2023, 7:04 AM

Paklausa kaip niekada didelė

Europos kelionių komisija prognozavo didelę atostogų Europoje paklausą 2023 metams.

Tai patvirtina nuo praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio Steve'as Perillo, Naujajame Džersyje įsikūrusio kelionių organizatoriaus „Perillo Tours“ generalinis direktorius. Jis sakė nėra turėjęs tokio didelio klientų, užsisakančių keliones į Europą, antplūdžio.

Įmonė, geriausiai žinoma dėl savo užsakomųjų kelionių į Italiją, paprastai per metus parduoda apie 80 proc. savo siūlomų kelionių. Tačiau nuo 2023 m. pradžios iki birželio vidurio jau buvo užsakyta apie 96 proc. visų kelionių, o šiemet jų buvo pasiūlyta 500.

Anot S.Perillo, ženklų apie sėkmingą sezoną jau buvo pernai rudenį, kai bendrovė pasiūlė apie 5 proc. „Juodo penktadienio“ nuolaidą.

„Tada pastebėjome, kad [paklausa] – nepaprastai didelė. „Juodojo penktadienio“ naktį skambinau visiems savo draugams ir sakiau, kad tai, kas vyksta, yra beprotiška“, – juokėsi S.Perillo.

Daugelį Europos vietų jau užplūdę turistai. Kelionių draudimo paslaugų teikėjo „Allianz Partners“ duomenimis, tikimasi, kad šią vasarą į Europą vyksiančių amerikiečių skaičius, palyginti su praėjusių metų duomenimis, bus išaugęs 55 proc., o ir 2021 m. šis skaičius jau buvo stulbinamai didelis – 600 proc.

Kasmetėje „Allianz“ apžvalgoje pristatytas 2023 m. populiariausių krypčių dešimtukas, tarp kurių – Londonas, Paryžius, Dublinas, Roma, Reikjavikas, Amsterdamas ir Lisabona.

Kainos auga, rezervacijos – tik iš anksto

Dėl tokios išaugusios paklausos sparčiai auga ir kainos. Skrydžių stebėjimo svetainės „Hopper“ duomenimis, lėktuvų bilietų į Europą kainos pasiekė penkerių metų aukštumas. Pasak bendrovės atstovo spaudai, šiuo metu bilietai į abi puses vidutiniškai kainuoja daugiau nei 1,2 tūkst. JAV dolerių (apie 1,1 tūkst. eurų), t. y. maždaug 300 JAV dolerių (apie 274 eurais) daugiau nei 2022 m. ir 26 proc. daugiau nei 2019 m.

Viešbučių kainos taip pat šoktelėjo. Labiausiai augo Paryžiuje, brangimas siekia 10 proc., Stokholme – 9 proc., Dubline – 8,5 proc.

Tačiau augančios kainos keliautojų nestabdo. Europos miestuose, muziejuose, restoranuose gausu turistų, viešbučiuose nakvynių jau sunku rasti.

Kai kuriuos vietinius nustebino tai, kad turistų ėmė sparčiai daugėti sezonui dar net nespėjus įsibėgėti.

„Kai pažvelgiau pro langą, jaučiuosi lyg liepą“, – birželio pradžioje sakė Amsterdamo Rembranto namų-muziejaus, įsikūrusio buvusiuose olandų meistro namuose, direktorė Milou Halbesma.

Šį pavasarį muziejuje buvo atliktas kapitalinis remontas, po kurio palėpės patalpos tapo atviros lankytojams. Tad laukdamas „labai įtemptos vasaros“ muziejus liepos ir rugpjūčio mėnesiams įdarbino net 5 papildomus darbuotojus.

Turistus vilioja ir ekranuose matytos vietos. Pavyzdžiui, jie plūsta ten, kur buvo filmuojamas „The White Lotus“ ir „Emily in Paris“ serialai.

Remiantis „Expedia“ duomenimis, skrydžių paieškos į Sicilijos miestus, kuriuose buvo filmuojamas antrasis „The White Lotus“ sezonas, vasarą išaugo triženkliais skaičiais: Mesina domimasi net 335 proc. daugiau, Palerma – 180 proc.

Šiaurės Karolinoje gyvenanti žurnalistė ir prekių ženklų konsultantė Jenn Rice, neseniai nuvykusi į Palermą, šį keliautojų antplūdį patyrė iš arti.

„Tiek daug žmonių šeštadienio vakarą gatvėje nesu mačiusi. Vos galėjau judėti gatvėmis, kad patekčiau į barą. Žmonės kaip sardinės, visi susispaudę“, – pasakojo J.Rice, jau antrą vasarą iš eilės tris mėnesius keliaujanti po Europą. Ji net turi sąrašą tokių vietų, į kurias nevyksta, nes jose tiesiog per daug žmonių. Viena iš tokių vietų – Venecija.

Paryžiuje, penkių žvaigždučių viešbučio „Fauchon L'Hôtel Paris“ generalinis direktorius Arnaud Morandi teigė, kad lankytojai, tikėdamiesi paskutinę minutę gauti bilietus į populiarius renginius, didelius koncertus, patekti į restoranus, turėtų dėti mažiau vilčių.

„Atrodo, kad viskas buvo išparduota labai greitai. Visa, kas susiję su laisvalaikiu, įskaitant puikius restoranus, prabangius viešbučius, buvo rezervuota iš anksto, net gerokai iš anksto“, – pasakojo A.Morandi.

Ieško pigesnių alternatyvų

Norintieji vasarą pakeliauti po Europą, bet neišleisti visų turimų pinigų, turi gerokai pasukti galvą. Štai J.Rice nemažai keliauja traukiniais bei keltais, kad išvengtų „beprotiškai brangių“ skrydžių net ir tokiomis oro bendrovėmis kaip „EasyJet“ ar „Ryanair“.

Tačiau didelėms šeimoms net ir traukinio bilietai jau tampa per brangūs. Sarah Ferguson, 2021 m. balandį su vyru ir keturiais sūnumis iš Pietų Floridos persikėlusi gyventi į Amsterdamą, pasakoja, jog kelionėms pasirinko automobilius, mat taip – pigiau. Jie išsinuomojo du hibridinius „Toyota Corolla“ automobilius ir jais vyks į Kroatiją, apsistos paplūdimio viloje.

Septynerius metus Paryžiuje gyvenanti Pola Henderson, turinti dvigubą JAV ir Lenkijos pilietybę, taip pat pakeitė savo kelionių po Europą būdą. Dar visai neseniai turinio kūrėja ir kelionių rašytoja P.Henderson kas mėnesį leisdavosi į vieną ar dvi savaitgalio keliones po skirtingas šalis. Visgi šią vasarą ji nusprendė likti arčiau namų – savaitgaliais keliauja po Prancūziją, daugiau tyrinėja patį Paryžių.

„Neįsivaizduoju gyvenimo be kelionių, bet dabar esu išrankesnė, vargina didelės kainos, taip pat ir tai, jog viską reikia planuotis iš anksto“, – nuogąstavo ji.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.