Paplūdimiuose – tik gruzdinti skrebučiai: verslininkas pasakė, kodėl pajūryje negausite normalaus maisto

„Klaipėdos paplūdimiuose nėra ką veikti, trūksta poilsio infrastruktūros tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, o tai, kas yra, viskas mokama, net tualetai. Kaimyninėje Latvijoje daug daugiau vaikų žaidimo aikštelių, net baseinai vaikams ant jūros kranto veikia, ir viskas nemokama“, – teigia lietuviai, kurie mieliau renkasi poilsį pajūryje kaimyninėje valstybėje. Atsainus miesto požiūris į rekreacinę paplūdimių zoną stebina ir čia dirbančius verslininkus.

Klaipėdoje įrengti paplūdimių infrastruktūrą ir teikti įvairias paslaugas gali tik čia veikiančios kavinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdoje įrengti paplūdimių infrastruktūrą ir teikti įvairias paslaugas gali tik čia veikiančios kavinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdoje įrengti paplūdimių infrastruktūrą ir teikti įvairias paslaugas gali tik čia veikiančios kavinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdoje įrengti paplūdimių infrastruktūrą ir teikti įvairias paslaugas gali tik čia veikiančios kavinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdoje įrengti paplūdimių infrastruktūrą ir teikti įvairias paslaugas gali tik čia veikiančios kavinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdoje įrengti paplūdimių infrastruktūrą ir teikti įvairias paslaugas gali tik čia veikiančios kavinės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jurga Petronytė

Jul 6, 2023, 9:59 AM, atnaujinta Jul 6, 2023, 10:05 AM

Klaipėdos paplūdimius prižiūrinčios BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ direktoriaus pavaduotojas Alvydas Girdvainis „Vakarų ekspresui“ paaiškino, kad Klaipėdoje įrengti paplūdimių infrastruktūrą – vaikų žaidimo, sporto aikšteles – ir teikti įvairias poilsiautojams patrauklias paslaugas gali tik čia veikiančios kavinės.

Vandalai viską sunaikina

„Klaipėdos paplūdimiai“ prižiūri tik tris vaikams įrengtas laipynes piramides Pirmojoje ir Antrojoje Melnragėje, rangovas prižiūri ir vaikų žaidimo aikštelę Odesos promenadoje. Mes nei vaikų žaidimo, nei sporto aikštelių neįrenginėjame, nes joms taikomi labai aukšti reikalavimai dėl saugumo, dangos ir pan.

Tad tai turi daryti tik sertifikuota įmonė. Pažymėtina, kad visas paplūdimio inventorius negali būti stacionarus – tik sezoninis. Rudenį mes viską išmontuojame, nes žiemą viską suniokotų audros. Todėl negalime kaži kokių žaidimo ar sporto aikštelių įrengti“, – aiškino A.Girdvainis.

Pašnekovas pažymėjo, kad ir to, kas paplūdimiuose sukuriama vasarą, deja, ne visi žmonės vertina.

„Pirmojoje Melnragėje buvo entuziastas, įrengęs sporto aikštelę po atviru dangumi, kuri veikė visus metus, bet vandalai viską suniokojo.

Žmonės išlaužo naujai nutiestus takus, apipaišo, prišiukšlina tualetus, viską išdaužo, išlaužo. Kultūros žmonėms dar labai trūksta, o prie kiekvieno kampo apsaugos nepastatysi. Šiuo metu yra vaizdo stebėjimo kameros prie pagrindinių įėjimų, bet jos nesulaiko vandalų“, – pasakojo „Vakarų ekspresui„ BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ atstovas.

Prekybai ir paslaugoms – 9 zonos

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos Licencijų ir leidimų skyriaus vedėjos Jolantos Uptienės, Klaipėdos miesto paplūdimiuose išskirtos 9 zonos, kuriose gali būti vykdoma prekyba ir teikiamos paslaugos. Šios zonos yra konkurso tvarka išnuomojamos verslininkams penkerių metų laikotarpiui. Būtent tokį prekybos ir paslaugų teikimo skaičių ir vietas nustatė Urbanisikos skyrius pagal teritorijų planavimo dokumentus.

„Verslininkams suteikiama galimybė prekiauti, tačiau sykiu jie įpareigojami investuoti į paplūdimių infrastruktūrą, įrengti vaikų žaidimo, sporto aikšteles ir teikti įvairias poilsiautojams patrauklias paslaugas“, – sakė J.Uptienė.

Ten leidimai prekybai ir paslaugoms teikti išduodami tik vienam sezonui. „Norintieji tai daryti pavasarį pateikia projektus ir leidimai vykdyti veiklą išduodami pagal pirmumo eilę“, – sakė J.Uptienė.

Galimybės – suvaržytos

Antrojoje Melnragėje septynerius metus prekybos ir paslaugų veiklą vykdantis verslininkas Deivis Ginetas „Vakarų ekspresui“ sakė, jog Savivaldybės nustatyta tvarka, jo nuomone, nėra be trūkumų, o požiūris į paplūdimio zoną – atsainus.

Verslininkas įrengė kavinę, kurioje tiekiami šalti užkandžiai ir karštas maistas, prekiaujama gėrimais.

„Šalia kavinės poilsiautojams įrengėme sporto zoną, kurioje galima žaisti paplūdimio tinklinį, paplūdimio tenisą ir naują „cornhole“ žaidimą. Esame įrengę vaikų žaidimo aikštelę su sūpynėmis, čiužyklomis, karstynėmis ir poilsio zoną suaugusiesiems, kurioje yra sėdmaišiai, šezlongai. Šios paslaugos poilsiautojams nemokamos, tik sporto įrangą (kamuolius, raketes) nuomojame“, – pasakojo D.Ginetis.

Pašnekovas paneigė BĮ „Klaipėdos paplūdimiai“ atstovo išsakytą nuomonę, jog poilsiautojai paplūdimiuose viską niokioja.

„Per septynerius metus, kiek dirbu, žmonės yra pasikeitę. Niekas mums nieko nelaužo ir nenaikina. Stebėjimo kamerą turime tik vidaus patalpose ir nakčiai į vidų sunešame tik sėdmaišius, tačiau visus lauko baldus paliekame. Neretai pastebime, kad naktį kažkas buvo, naudojosi, bet nesuniokoja“, – tvirtino kavinės savininkas.

Pašnekovo nuomone, miestas galėtų daugiau investuoti į Klaipėdos paplūdimius.

„Pradėkime nuo to, kad Klaipėdos paplūdimiuose nėra nei vandentiekio, nei nuotekų komunikacijų. Apskritai Klaipėdos paplūdimiuose turime tik takus ir smėlį. Verslininkai galėtų daugiau investuoti, tačiau sutartys sudaromos tik penkerių metų laikotarpiui, dirbti galime tik vasaros sezono metu.

Draudžiama statyti bet kokius, net konteinerinius, statinius. Norėtume teikti daugiau paslaugų vandenyje, pavyzdžiui, nuomoti vandens motociklus, tačiau tai taip pat draudžiama, nes esame Mėlynosios vėliavos paplūdimys.

Poilsiautojai norėtų ir mes galėtume jiems pateikti normalų maistą, o ne gruzdintus skrebučius, tačiau neturime galimybės įsirengti normalią virtuvę. Net tualetų nėra normalių.

Puiku, kad šiais metais įrengta panoraminė promenada, kuri sujungė visus paplūdimius ir žmonės gali pasivaikščioti nuo Melnragės iki pat Girulių.

Jeigu šalia to tako dar būtų sudaryta galimybė nuolat veikti kokioms 7 kavinėms – žmonių trauka į pajūrį padidėtų ir ne sezono metu.

Dabar gi veikia vos vienas restoranas prie molo, į kurį žiemą vasarą sunku patekti, būtina iš anksto rezervuotis“, – kalbėjo D.Ginetas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.