Birželį elektros kaina augo daugiau nei ketvirtadaliu

Birželį vidutinė elektros kaina Lietuvoje buvo 99 Eur/MWh ir, palyginti su praėjusiu mėnesiu, kaina išaugo 26,5 proc., informuoja Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT).

Birželį vidutinė elektros kaina Lietuvoje buvo 99 Eur/MWh ir, palyginti su praėjusiu mėnesiu, kaina išaugo 26,5 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Birželį vidutinė elektros kaina Lietuvoje buvo 99 Eur/MWh ir, palyginti su praėjusiu mėnesiu, kaina išaugo 26,5 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 7, 2023, 2:57 PM

Anot jos, palyginti su pernai metų birželio mėnesiu, Lietuvoje elektros energijos kaina buvo daugiau nei du kartus mažesnė. 2022 m. birželį elektros energijos kaina Lietuvos kainų zonoje siekė net 223 Eur/MWh.

Tuo metu Latvijoje, kaip ir Lietuvoje, birželį elektros kaina siekė 99 Eur/MWh, Estijoje buvo mažesnė ir siekė 92 Eur/MWh, dar mažesnė Švedijos SE4 kainų zonoje – 89 Eur/MWh. Ataskaitinį mėnesį aukščiausia vidutinė paros kaina Lietuvoje fiksuota birželio 15 d. ir siekė 130 Eur/MWh, mažiausia birželio 11 d. – 43 Eur/MWh.

Teigiama, kad elektros kainos pokyčius lėmė didėjusi saulės elektrinių generacija, kompensavusi sumažėjusią vėjo elektrinių generaciją.

Įtakos kainoms taip pat turėjo ir brangesnę elektros energiją gaminančių energijos gamybos įrenginių (dujinių generatorių) darbas, kurį lėmė Latvijos elektros energijos vartojimo poreikiui patenkinti nepakankama Latvijos hidroelektrinių generacija ir sumažėjęs importas iš Estijos.

Anot tarnybos, importo iš Estijos mažėjimą lėmė dėl remonto darbų sumažinti pralaidumai tarp Latvijos ir Estijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.