Naujas posūkis Ignalinos atominės elektrinės korupcijos byloje: apskųstas teismo nuosprendis

Panevėžio apygardos prokuratūra Apeliaciniam teismui pateikė skundą dėl išteisinamojo nuosprendžio byloje, kurioje trys buvę valstybinės įmonės „Ignalinos atominė elektrinė“ (IAE) vadovaujantys darbuotojai bei dar trys privačių bendrovių atstovai buvo kaltinami korupcinio pobūdžio nusikalstamomis veikomis vykdant IAE turto pardavimą, ketvirtadienį pranešė prokuratūra.

Prokuratūra apskundė teismo nuosprendį dėl aukciono Ignalinos atominėje elektrinėje.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Prokuratūra apskundė teismo nuosprendį dėl aukciono Ignalinos atominėje elektrinėje.<br>R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 11:21 AM

Šių metų birželio 23 dieną Panevėžio apygardos teismas, išnagrinėjęs šią baudžiamąją bylą, visus šešis teisiamuosius išteisino kaip nepadariusius veikų, kuriomis jie buvo kaltinami.

Kaip teigiama prokuratūros pranešime spaudai, Panevėžio apygardos prokuratūra liepos 11 d. Apeliaciniam teismui pateikė skundą, prašydama visus šešis kaltinamuosius pripažinti kaltais dėl jiems inkriminuotų nusikalstamų veikų.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai šį tyrimą pradėjo dėl 2014 metais įvykusio IAE turto pardavimo aukciono. Minėtas aukcionas buvo surengtas dėl 2 tūkst. tonų varinių vamzdelių, užterštų radioaktyviomis medžiagomis, pardavimo. Aukcione dalyvavo tik du dalyviai. Viena dalyvių, įmonė iš Vokietijos, laimėjusi aukcioną įgijo teisę užterštus vamzdelius įsigyti už pradinę kainą – daugiau nei 5 mln. litų (1,5 mln. eurų) arba 2 tūkst. 700 litų (781,9 eurų) už toną. Tuo metu rinkoje švaraus vario tonos kaina buvo beveik 5 kartus didesnė – apie 13 tūkst. litų (3 tūkst. 765 eurų).

Nors aukciono laimėtojas buvo įpareigotas įsigytą radioaktyviomis medžiagomis užterštą metalą išgabenti iš IAE nevalytą, po aukciono elektrinės teritorijoje buvo įdiegta technologinė linija vamzdelių valymui ir pradėti vamzdelių valymo darbai.

STT pareigūnams kilus įtarimų, kad buvo iš anksto numatyta, kas taps aukciono laimėtoju, o sandoris padarė žalą valstybei, buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Dėl piktnaudžiavimo tarnyba veikiant organizuotoje grupėje kaltinimai buvo pareikšti buvusiems IAE generaliniams direktoriams Dariui Janulevičiui ir Osvaldui Čiukšiui, buvusiam IAE Komercijos skyriaus vadovui Laurui Pusliui, Vokietijos įmonės įgaliotam atstovui G. B., vienos Lietuvos bendrovės direktoriui K. N. bei Vokietijos piliečiui P. Z. Dviem iš jų, O. Čiukšiui bei L. Pusliui, buvo pateikti kaltinimai ir dėl neteisėto disponavimo radioaktyviomis medžiagomis.

Ikiteisminio tyrimo metu STT kreipėsi į Konkurencijos tarybą, prašydama įvertinti, ar nebuvo pažeistas Konkurencijos įstatymas organizuojant ir vykdant minėtą IAE aukcioną. Konkurencijos taryba 2017 metų gruodžio mėnesį konstatavo, kad aukcione dalyvavusios dvi įmonės, iš anksto susitarusios, tik imitavo konkurenciją, todėl abiem joms už Konkurencijos įstatymo pažeidimus skyrė po 27 tūkst. eurų dydžio baudas.

2018 metais Panevėžio apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrius kreipėsi į teismą, prašydamas pripažinti negaliojančiu IAE 2014 m. įvykdytą radioaktyviomis medžiagomis užteršto vario metalo laužo aukcioną, panaikinti atsakovių – IAE ir Vokietijos Federacinės Respublikos bendrovės – sudarytą pirkimo-pardavimo sutartį bei papildomus susitarimus. Nagrinėjant civilinę bylą teisme, buvo pakeista IAE procesinė padėtis, pripažįstant ją prokuratūros bendraieške.

Panevėžio apygardos teismas 2021 m. gegužės mėnesį ieškinį patenkino iš dalies – minėtą aukcioną pripažino negaliojančiu. Tačiau prašymą panaikinti pirkimo-pardavimo sutartį su aukciono laimėtoja bei vėlesnius papildomus susitarimus – atmetė. Pirmos instancijos teismo sprendimą Panevėžio apygardos prokuratūra apskundė Lietuvos apeliaciniam teismui.

2022 metų gegužės 19 dieną Lietuvos apeliacinis teismas, išnagrinėjęs Panevėžio apygardos prokuratūros bei kitų proceso dalyvių apeliacinius skundus, konstatavo, kad pirmos instancijos teismas nepagrįstai pripažino negaliojančiu patį aukcioną, o ne jo rezultatus, nepagrįstai priėmė sprendimą išsaugoti šiuos sandorius ir netaikyti restitucijos.

Apeliacinis teismas dėl šios civilinio ginčo dalies priėmė naują sprendimą, kuriuo panaikino minėtą sutartį ir susijusius susitarimus bei pritaikė restituciją, priteisiant Ignalinos atominei elektrinei iš atsakovės 89 tūkst. 237 eurus. Panaikinus aukciono rezultatus, pripažinus negaliojančiais sandorius, nesąžiningai laimėjusiai aukcioną pirkėjai nebus perleista 1 tūkst. 843 tonų vario laužo. Šį turtą IAE galės parduoti aukcione už didžiausią galimą kainą. Apeliacinio teismo sprendimas įsigaliojo nuo jo paskelbimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.