Šaltiniai: JT paprašė V. Putino pratęsti Ukrainos grūdų susitarimą – štai ką pasiūlė mainais

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasiūlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pratęsti Ukrainos grūdų eksporto Juodąja jūra susitarimą mainais į atkurtą Rusijos žemės ūkio banko filialo prieigą prie tarptautinės atsiskaitymų sistemos SWIFT, agentūrą „Reuters“ informavo šaltiniai.

Rusija yra pagrasinusi pasitraukti iš grūdų susitarimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rusija yra pagrasinusi pasitraukti iš grūdų susitarimo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rusija yra pagrasinusi pasitraukti iš grūdų susitarimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rusija yra pagrasinusi pasitraukti iš grūdų susitarimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Linkevičiūtė

2023-07-13 10:52, atnaujinta 2023-07-13 14:22

Rusija yra pagrasinusi pasitraukti iš grūdų susitarimo. Jo galiojimas baigiasi ateinantį pirmadienį. Šalis tvirtina, kad esą nebuvo atsižvelgta į jos reikalavimus, susijusius su jos pačios grūdų ir trąšų eksportu. Rusija, be kita ko, nori, kad jos žemės ūkio bankas „Rosselchozbank“ vėl būtų prijungtas prie SWIFT. Dėl Europos Sąjungos (ES) veiksmų, kurių blokas ėmėsi reaguodamas į Rusijos invaziją į Ukrainą, įstaiga neturi prieigos prie šios atsiskaitymų sistemos nuo 2022 m. birželio.

Nors ES atstovas gegužę pareiškė, kad Bendrija nesvarsto galimybės atkurti Rusijos bankų prieigą, trys šaltiniai sakė „Reuters“, jog ES svarsto prijungti „Rosselchozbank“ filialą prie SWIFT ir tokiu būdu sudaryti sąlygas sandoriams, konkrečiai susijusiems su grūdais ir trąšomis.

Du iš minėtų šaltinių taip pat teigė „Reuters“, kad A. Guterresas pasiūlė V. Putinui pratęsti grūdų susitarimą keliems mėnesiams, taip suteikiant ES laiko prijungti „Rosselchozbank“ filialą prie SWIFT.

JT atstovas Stephane'as Dujarric trečiadienį nurodė, kad antradienį A. Guterresas nusiuntė V. Putinui laišką, kuriame siūlomi būdai užtikrinti Rusijos maisto produktų ir trąšų eksportą, o kartu ir Ukrainos grūdų gabenimą Juodąja jūra.

„Tikslas yra pašalinti kliūtis, veikiančias Rusijos žemės ūkio banko finansinius sandorius – tai buvo svarbus Rusijos Federacijos išreikštas nuogąstavimas – ir tuo pat metu užtikrinti tolesnį Ukrainos grūdų judėjimą per Juodąją jūrą“, – žurnalistams nurodė S. Dujarric. Jis nedetalizavo, tačiau nurodė, kad A. Guterresas bendrauja su susijusiomis šalimis ir yra pasirengęs aptarti savo siūlymą su Rusija.

Vadinamoji Juodosios jūros grūdų iniciatyva buvo pristatyta 2022 m. liepą. Dėl jos buvo susiderėta tarpininkaujant JT ir Turkijai. Šis susitarimas padėjo nutraukti pernai kelis mėnesius Rusijos vykdytą Ukrainos grūdų eksporto blokadą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.