Lietuviai šiemet jau suvalgė daugiau nei milijoną kilogramų ledų – įvardijo rūšį, kurią šluoja dažniausiai

Lietuviai, kaip rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys, itin mėgsta ledus. Vos atšilus orams, nuo gegužės iki liepos mėnesio, prekybos tinklo pirkėjai smaližiavo ir jau suvalgė daugiau nei 1 mln. kilogramų ledų. Gyventojai lieka ištikimi klasikai – vaniliniam plombyrui vafliniuose puodeliuose, o sveikuoliškus ledus, pavyzdžiui, veganiškus renkasi rečiau.

Gyventojai lieka ištikimi klasikai – vaniliniam plombyrui vafliniuose puodeliuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Gyventojai lieka ištikimi klasikai – vaniliniam plombyrui vafliniuose puodeliuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 14, 2023, 1:26 PM

Prekybos tinklas „Maxima“ skaičiuoja, kad pernai vasarą pirkėjai taip pat smaguriavo ir suvalgė apie 1,8 mln. kilogramų ledų, iš kurių 760 tūkst. kilogramų – vafliniuose puodeliuose. Tikėtina, kad šie skaičiai pasibaigus 2023 m. vasarai bus dar didesni. Mat pirkėjai, remiantis pardavimų duomenimis, šiųmetę gegužę ir birželį jau suvalgė 1,1 mln. kilogramų ledų – 4 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Gyventojai ir šaltuoju metų laiku perka ledus, tačiau birželio ir liepos mėnesiais šio deserto populiarumas pasiekia piką. Populiariausi ledai yra vafliniuose puodeliuose, o antri pagal populiarumą – vadinamieji šeimyniniai ledai, parduodami didesnėse pakuotėse.

Įdomu, jog pirkėjai ilgus metus liekai ištikimi vaniliniam plombyrui: su priedais ir be jų, indeliuose, ant pagaliuko ar dėžutėse – būtent šių ledų nuperkama daugiausiai. Tarp populiariausių taip pat rikiuojasi kakaviniai bei uogų skonio ledai“, – sako Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Vangiau renkasi sveikuoliškus ledus

Nors prekybos tinklo lankytojai lieka ištikimi vanilinei ledų klasikai, stebima tendencija, kad pirkėjai išbando ir kitus skonius, mat gali rinktis iš vis gausesnio ledų asortimento, kuris parduotuvių šaldytuvuose kasmet pasipildo. Pernai pirkėjai turėjo 200 skirtingų ledų pasirinkimų, o šiemet tinklas jiems gali pasiūlyti beveik 300 įvairių šio vasariško deserto variantų. Tiesa, pirkėjai pastaruoju metu domisi ir sveikuoliškesnėmis ledų alternatyvomis.

„Vartotojų poreikiai keičiasi visame pasaulyje. Augantis dėmesys sveikai mitybai pastebimai persikelia ir į ledų kategoriją. Pirkėjai domisi mažiau kalorijų ir cukraus turinčiomis alternatyvomis, o kartu ieško naujų, unikalių skonių. Tai pastebime ir mūsų prekybos tinkle. Pavyzdžiui, viena aktualiausių šio sezono naujienų yra veganiški ledai, pagaminti vien tik iš augalinės kilmės produktų. Tiesa, kai kuriuos skonius pirkėjai išbando vis dar nedrąsiai, pavyzdžiui, sojų, anakardžių riešutų ar avižinius ledus“, – pasakoja I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

O štai „Maximos“ maisto gamybos ekspertai primena nesudėtingą, tačiau išskirtinį naminių ledų receptą, norintiems paeksperimentuoti ir paįvairinti kasdienį pirktinių ledų pasirinkimą.

Braškiniai ledai su mėtomis, šokoladiniu glaistu ir riešutais

Reikės:

2 puodelių pieno

2 puodelių riebios grietinėlės

100 ml grietinėlės

1 puodelio cukraus 

žiupsnelio druskos

2 puodelių trintų braškių; saujos metų lapelių

200 g pieniško šokolado

saujos migdolų.

Gaminame:

Visus ingredientus, išskyrus šokoladą ir riešutus, sudėkite į dubenį ir gerai išplakite iki vientisos masės. Sudėkite į ledų aparatą ir sušaldykite. Jei ledų aparato neturite, ledų masę sukrėskite į indrą, tinkamą laikymui šaldymo kameroje. Kas pusvalandį masę pamaišykite, šitaip joje bus mažiau ledo kristalų. Indą geriau rinkitės plastmasinį, jame ledai stings tolygiai.

Migdolus susmulkinkite, paskrudinkite įkaitintoje sausoje keptuvėje. Dubenyje virš garų vonelės ištirpinkite šokoladą ir grietinėlę. Ledų rutuliukus patiekite dubenėlyje, užpylę tirpdytu šokoladu ir apibarstę skrudintais migdolais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.