Baigiantis grūdų sandoriui išplaukė galbūt paskutinis laivas: baiminamasi gresiančios maisto krizės

Sekmadienį iš Odesos uosto pietų Ukrainoje išplaukė galbūt vienas paskutinių laivų, kuriems buvo leista keliauti pagal grūdų eksporto per Juodąją jūrą susitarimą, kurio galiojimas baigiasi pirmadienį.

JT duomenimis, sekmadienį išplaukęs laivas veža daugiau nei 15 tūkst. tonų rapsų.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
JT duomenimis, sekmadienį išplaukęs laivas veža daugiau nei 15 tūkst. tonų rapsų.<br>Asociatyvi M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Viljama Sudikienė

2023-07-17 11:19, atnaujinta 2023-07-17 15:21

Tai buvo vienas iš nedaugelio Rusijos ir Ukrainos susitarimų, vargais negalais sudarytų tarp kariaujančių šalių tarpininkaujant Turkijai ir Jungtinėms Tautoms (JT).

Karui prasidėjus, Rusija kelis mėnesius blokavo Ukrainos Juodosios jūros uostus, neleisdama eksportuoti jūra gabenamų grūdų, o tai paskatino baimę dėl kainų kilimo ar bado kai kuriose šalyse, nes prieš karą Ukraina buvo viena didžiausių pasaulyje grūdų tiekėjų. Šis susitarimas leido Ukrainai per Juodąją jūrą išvežti milijonus tonų grūdų.

JT duomenimis, sekmadienį išplaukęs laivas veža daugiau nei 15 tūkst. tonų rapsų.

Maskva neparodė noro pratęsti susitarimą. Kremlius reikalauja sušvelninti sankcijas Rusijos maisto ir trąšų eksportui, tačiau šeštadienį pranešė, kad ši sąlyga nebuvo įvykdyta.

Didelį susirūpinimą kelia tai, kad svarbių maisto produktų dar sumažės, ypač Afrikoje. Daugelis vyriausybių ir JT prašo Rusijos atnaujinti susitarimą.

Kremlius pareiškė, kad Juodosios jūros grūdų sandoris „de facto baigėsi“

Pirmadienį Kremlius pareiškė, kad susitarimas dėl Ukrainos grūdų eksporto „de facto baigėsi“ ir kad Maskva grįš prie šio svarbaus susitarimo, jei bus įvykdytos jos sąlygos.

„Juodosios jūros susitarimai šiandien de facto baigėsi“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. „Grūdų sandoris baigėsi. Kai tik Rusijos (reikalavimai) bus įvykdyti, Rusija nedelsdama grįš prie grūdų sandorio“, – pridūrė jis.

D. Peskovas kalbėjo likus kelioms valandoms iki susitarimo galiojimo pabaigos.

R. T. Erdoganas pareiškė, kad Rusija nori išlaikyti Ukrainos grūdų susitarimą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad Rusija nori pratęsti susitarimą su Ukraina dėl grūdų, nepaisant priešingai teigusio Kremliaus komentarų.

„Manau, kad nepaisant šiandieninio pareiškimo, mano draugas (Rusijos prezidentas Vladimiras) Putinas nori tęsti susitarimą“, leidžiantį eksportuoti Ukrainos grūdus per Juodąją jūrą, jo galiojimas baigsis 21 val. GMT laiku (vidurnaktį Lietuvos laiku).

JK ir ES pasmerkė Rusijos ketinimus nutraukti Ukrainos grūdų iniciatyvą

Jungtinė Karalystė pirmadienį pareiškė, kad Maskvos pareiškimas apie susitarimo dėl Ukrainos grūdų nutraukimą likus kelioms valandoms iki jo galiojimo pabaigos yra „nuviliantis“, ir apkaltino Rusiją, kad ji rizikuoja sukelti pasaulines „kančias“.

„Žinoma, tai labai nuvilia“, – po Kremliaus pranešimo JK ministro pirmininko Rishi Sunako atstovas spaudai sakė žurnalistams ir pridūrė, kad Maskva „atims galimybę milijonams žmonių gauti gyvybiškai svarbių grūdų“.

O Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pasmerkė Rusijos paskelbtą pasitraukimą iš Ukrainos grūdų eksporto susitarimo ir pavadino šį žingsnį „cinišku“.

„Griežtai smerkiu cinišką Rusijos žingsnį nutraukti Juodosios jūros grūdų iniciatyvą“, – parašė ji tviteryje.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.