Laukiama pasiūlymų dėl įstatymo pataisų, leisiančių ir derlingoje žemėje statyti saulės elektrines

Seimo Kaimo reikalų komitetas rugsėjo mėnesį ketina svarstyti įstatymo pataisas, leisiančias ir derlingoje žemėje statyti saulės elektrines ir hibridines elektrines.

Seimo Kaimo reikalų komitetas rugsėjo mėnesį ketina svarstyti įstatymo pataisas, leisiančias ir derlingoje žemėje statyti saulės elektrines ir hibridines elektrines.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo Kaimo reikalų komitetas rugsėjo mėnesį ketina svarstyti įstatymo pataisas, leisiančias ir derlingoje žemėje statyti saulės elektrines ir hibridines elektrines.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
E.Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
E.Gentvilas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Jadvyga Beliavska

Jul 18, 2023, 5:14 PM, atnaujinta Aug 3, 2023, 4:32 PM

Iki liepos 19 d. laukiama gyventojų pasiūlymų dėl tai numatančių Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymo pataisų.

Birželio mėnesį pateikdamas šį projektą Seimo narys socialdemokratas Linas Jonauskas sakė, kad yra siūloma leisti įsirengti saulės elektrines ir tose žemės ūkio paskirties žemėse, kurių derlingumo balas yra aukštesnis negu vidurkis.

Pasak jo, tai tokie rajonai kaip Pasvalys, Pakruojis, Joniškis, Radviliškis, Panevėžio rajonas, Kėdainiai, Kauno rajonas, Marijampolė, Vilkaviškis ir kiti.

Projektą kritikavęs Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis priekaištavo, kad „norima naikinti derlingus Lietuvos dirvožemius atiduodant juos saulės elektrinių statybai“. Politikas nemano, kad toks būtų ūkininkų interesas.

Aplinkos ministras Seimo narys Simonas Gentvilas kvietė neieškoti dirbtinio konflikto tarp saulės energetikos ir žemės ūkio. „Yra išskirtiniai atvejai, kai ūkininkai nori sau pasistatyti elektrines, leiskime jiems, nes kiti įstatymai tai leidžia“, – Seimo posėdyje sakė S. Gentvilas.

Projekto autorių teigimu, šiuo metu vadovaujantis Specialiųjų žemės naudojimo sąlygų įstatymu ariamoji žemė, kurios dirvožemio našumas didesnis už vidutinį šalyje, taip pat žemė, kurioje yra eksploatuojamos melioracijos sistemos, turi būti naudojama taip, kad nesumažėtų jos plotas, kas iš esmės apriboja saulės energijos elektrinių statybas tokioje žemėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.