Siūlo Lietuvoje steigti mažų ir vidutinių įmonių ombudsmeno tarnybą: remiasi Lenkijos patirtimi

Seimo Ekonomikos komiteto nariai siūlo Lietuvoje įsteigti mažų ir vidutinių įmonių ombudsmeno tarnybą, kuri galėtų padėti sprendžiant biurokratinius ir teisinius neaiškumus, iškylančius verslui, be teismo.

Seimo Ekonomikos komiteto nariai siūlo Lietuvoje įsteigti mažų ir vidutinių įmonių ombudsmeno tarnybą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seimo Ekonomikos komiteto nariai siūlo Lietuvoje įsteigti mažų ir vidutinių įmonių ombudsmeno tarnybą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jul 18, 2023, 10:27 AM, atnaujinta Jul 18, 2023, 10:55 AM

Komiteto pirmininkas Kazys Starkevičius tvirtina, kad Lenkijos ombudsmeno tarnybos teigiamas pavyzdys rodo, jog tokį modelį būtų galima pritaikyti ir Lietuvoje. Pasak jo, tokios tarnybos šiuo metu veikia dvejose Europos Sąjungos (ES) valstybėse – Lenkijoje ir Bulgarijoje, taip pat Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) ir Kanadoje.

„Tikslas – gerosios patirties perkėlimas į Lietuvą. Lietuvoje veikia per 101 tūkst. smulkiojo ir vidutinio verslo įmonių, dirba net 720 tūkst. asmenų ir jeigu kyla kokie nors biurokratiniai, teisiniai neaiškumai, tai Lietuvoje yra vienas kelias – teismas sprendžia, o Lenkijoje yra ombudsmeno tarnyba, kuri klausimus, kuriuos galima išspręsti be teismo ir kai visos pusės sutaria, taip ir sprendžia“, – antradienį spaudos konferencijos metu teigė K. Starkevičius.

„Mes tokios tarnybos neturime, nors diskusijos tęsiasi gerą dešimtmetį. (...) Norime išryškinti šios tarnybos privalumus ir ateityje galima pakeisti įstatymus, kad tokia tarnyba atsirastų ir Lietuvoje“, – akcentavo jis.

Politikas tikino, kad tokios tarnybos atsiradimui nebūtinas etatų didinimas – jo manymu, tai galėtų būti ir dar viena Seimo kontrolierių įstaigos funkcija.

„Nesakyčiau, kad reikia didinti etatus, būtų galima pasinaudoti jau dabar esančių tarnybų, pvz. Seimo kontrolės tarnyba (Seimo kontrolierių įstaiga – ELTA), kuri šiandien funkcionuoja. Galbūt viena iš funkcijų ten galėtų atsirasti, jei sutvarkytume įstatyminę bazę“, – aiškino konservatorius.

„Svarbiausia, kad padėtume smulkiojo ir vidutinio verslo įmonėms“, – tikino jis.

Tuo metu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ narė, Ekonomikos komiteto narė Laima Mogenienė pabrėžė, kad ombudsmeno tarnyba padėtų sistemiškai spręsti smulkaus ir vidutinio verslo problemas bei pataisyti įstatymų bazę ten, kur tam yra poreikis.

„Ombudsmeno institucija yra reali valstybės parama ne pažangiausiam, inovatyviausiam verslui, bet verslui turinčiam problemų santykiuose su valdžios institucijomis. Problemų yra daug, jos dažnos ir būtent ombudsmeno institucija gali padėti jas išspręsti sistemiškai. (...) Matant atskirų žmonių problemas, suprasti sistemines spragas, kurias reikia pataisyti įstatymų bazėje ir kitur“, – tvirtino ji.

Lenkų tarnybos vadovas: svarbu, kad institucija būtų nepriklausoma nuo Vyriausybės

Lenkijos mažų ir vidutinių įmonių ombudsmeno tarnybos vadovas Adamas Abramowiczius akcentavo, kad svarbu, jog institucija būtų nepriklausoma nuo Vyriausybės. Jis tvirtino, kad Lenkijoje ombudsmenas renkamas 6-ių metų kadencijai ir negali būti atšauktas, taip nepadarant jo priklausomu nuo Vyriausybės.

„Svarbu, kad ta institucija būtų nepriklausoma nuo Vyriausybės. Pas mus nepriklausomas buvo pabrėžtas tuo, kad ombudsmenas renkamas 6-ių metų kadencijai ir jis negali būti atšauktas. Mūsų įstatyme yra konstrukcija, kad ombudsmeną ekonomikos ministro teikimu skiria premjeras“, – aiškino A. Abramowiczius.

„Valdantieji visose šalyse nemėgsta kritikos, tad jeigu tai būtų institucija priklausoma nuo Vyriausybės ir ombudsmeną būtų galima atšaukti, tai jo pozicija būtų daug silpnesnė – jis būtų Vyriausybės, o ne verslo“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.