J. Neliupšienė mano, kad dėl grūdų eksporto Rusijai nereikia nuolaidžiauti: davus pirštą nukąs ir visą ranką

Užsienio reikalų viceministrė Jovita Neliupšienė akcentuoja, kad Rusijai reikalaujant Vakarų sankcijų sušvelninimo mainais į grįžimą prie susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, Maskvai neturėtų būti nuolaidžiaujama. Pasak jos, Rusijos reikalavimai panaikinti sankcijas maisto produktams ir trąšoms yra propaganda, nes Europs Sąjunga (ES) sankcijų maisto produktams netaiko.

J.Neliupšienė.<br>URM nuotr.
J.Neliupšienė.<br>URM nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Jul 20, 2023, 12:52 PM

„Nemanau, kad turėtumėme pulti nuolaidžiauti, nes davus pirštą tikriausiai nukąs ir visą ranką“, – portale LRT cituojama J. Neliupšienė.

Viceministrė pabrėžė, kad Rusija yra stipri šantažuodama tiek, kiek Vakarai leidžia jai tokia būti. Ji tikino, kad tai yra ne pirmas kartas, kai Maskva taiko panašaus pobūdžio šantažą.

„Šantažuotojas yra tiek stiprus, kiek mes jam leidžiame tokiu būti. Ne pirmą kartą matome šantažą, šis bandymas išnaudoti grūdus, maisto produktus, saugumą kaip ginklą, dar kartą įrodo, kad nėra jokių ribų nei Rusijos agresijai, nei veiksmams“, – teigė ji.

LRT rašoma, kad viceministrė siūlo ieškoti alternatyvių grūdų eksporto iš Ukrainos kelių, o tai būtų galima daryti ir per Klaipėdos uostą.

Pirmadienį Rusija atsisakė pratęsti tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai sudarytą susitarimą, kuris padėdavo užtikrinti saugų ukrainietiškų grūdų eksportą. Po savo pasitraukimo iš grūdų iniciatyvos Maskva prakalbo apie rizikas ateityje gabenant grūdus Juodąja jūra.

JT yra perspėjusios, kad dėl susitarimo griūties labiausiai nukentės pasaulio skurdžiausieji.

Kyjivas trečiadienį pareiškė, kad per naktinius Rusijos smūgius aplink Odesos uostą buvo sunaikinta 60 tūkst. tonų eksportui skirtų grūdų.

Rusijos raketos į Pietų Ukrainos Odesos sritį skriejo dvi naktis iš eilės. Čia buvo nusitaikyta į Juodosios jūros pakrantėje esančius uostus. Atakos buvo surengtos po to, kai Maskva pasitraukė iš Ukrainos grūdų eksporto susitarimo.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį vakare tikino, kad didžioji dalis sunaikintų grūdų turėjo būti išgabenti į Kiniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.