Teismas išteisino buvusį „Automagistralės“ vadovą V. Molį byloje dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo

Apeliacinis teismas išteisino buvusį valstybinės įmonės „Automagistralė“ vadovą Vladislovą Molį byloje dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.

Apeliacinis teismas išteisino buvusį valstybinės įmonės „Automagistralė“ vadovą Vladislovą Molį byloje dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Apeliacinis teismas išteisino buvusį valstybinės įmonės „Automagistralė“ vadovą Vladislovą Molį byloje dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gytis Pankūnas

2023-07-20 17:37

Vilniaus apygardos teismas praėjusių metų kovą buvusį „Automagistralės“ vadovą V. Molį buvo pripažinęs kaltu dėl piktnaudžiavimo ir įmonės turto iššvaistymo, jam skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant dvejiems. Tąkart teismas paskelbė, kad V. Molis, būdamas valstybės tarnautoju, iššvaistė daugiau negu 100 tūkst. eurų „Automagistralės“ turto. Šį teismo sprendimą V. Molis apskundė.

Praėjusią savaitę, liepos 14 dieną, Apeliacinis teismas, išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, paskelbė keičiantis pirmosios instancijos teismo sprendimą. Apeliacinio teismo teisėjų kolegija V. Molį išteisino dėl piktnaudžiavimo ir turto iššvaistymo. Anot teismo, nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių.

Apeliacinis teismas taip išteisino ir anksčiau kartu su V. Moliu nuteistus du buvusius bankroto administratorius Vaidą Kašauską ir Robertą Dumbliauską. Teismo sprendimu, jie taip pat yra išteisinti, nustačius, kad asmenys nepadarė veikos, turinčios nusikaltimo ar baudžiamoji nusižengimo požymių.

Vilniaus apygardos teismas praėjusių metų kovą V. Kašauską, R. Dumbliauską buvo pripažinęs kaltais dėl turto pasisavinimo, piktnaudžiavimo. Pirmosios instancijos teismas jiems buvo skyręs lygtines laisvės atėmimo bausmes.

Apeliacinis teismas paliko galioti pirmos instancijos teismo sprendimą, kuriuo V. Kašauskas pripažintas kaltu dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais, šaudmenimis (jo namuose rasta padidinto galingumo šovinių, skirtų „B“ kategorijai priskirtam ginklui, tačiau asmuo neturėjo analogiško kalibro ginklo), jam skirta 5 tūkst. eurų bauda.

Byloje pareikšti civiliniai ieškiniai anksčiau buvo tenkinti iš dalies, Elektrėnų savivaldybės administracijai priteista 7,7 tūkst. eurų, SEB bankui – 28 tūkst. eurų. Apeliacinis teismas kitus civiliniu ieškinius byloje paliko nenagrinėtus.

Apeliacinio teismo sprendimas įsigaliojo, jis kasacine tvarka gali būti apskųstas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Kaip anksčiau skelbė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas, gavus informaciją iš Susisiekimo ministerijos, kuri, atlikusi valstybės įmonės „Automagistralė“ auditą, kreipėsi į STT dėl galimų korupcijos apraiškų nustatymo.

Tyrimo duomenimis, 2015 m. V. Molio vadovaujama valstybės įmonė „Automagistralė“ Vievyje įsigijo nekilnojamąjį turtą – statinius su teise nuomotis valstybinės žemės sklypą – 4,3 karto brangiau nei tikroji turto vertė. Tokiu būdu, teisėsaugos vertinimu, tuometinis jos vadovas, esą piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, tyčia veikė priešingai įmonės ir valstybės interesams, dėl ko didelę neturtinę ir turtinę – 101 tūkst. eurų – žalą patyrė Lietuvos valstybė.

Tyrimo metu nustatyta, kad valstybės įmonės galimai nepagrįstai brangiai įsigytas nekilnojamasis turtas yra susijęs su dviem bankroto administratoriais, kurie turėjo teisę organizuoti vienos bankrutavusios įmonės turto pardavimą. Teisėsauga įtarė, kad bankroto administratoriai pagal iš anksto sugalvotą planą, be varžytinių, per kelis asmenis, susijusius giminystės ir svainystės ryšiais, galėjo parduoti bankrutavusios įmonės nekilnojamąjį turtą – statinius su teise nuomotis valstybinės žemės sklypą – ir už jį gautus pinigus esą galėjo pasisavinti.

Valstybinė įmonė „Automagistralė“ buvo reorganizuota 2017 m. – ji ir 10 regioninės kelių priežiūros įmonių buvo sujungtos į akcinę bendrovę „Kelių priežiūra“. V. Molis įmonei „Automagistralė“ vadovavo nuo 1993–2017 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.