Dar vienas miestas siekia tapti kurortu: jau turi ir mineralinio vandens gręžinį, tačiau gerti nebus galima

Kurorto statuso siekiančių Anykščių miesto parke pradėtas gręžti mineralinio vandens gręžinys. Problema ta, kad vanduo čia – kelis kartus sūresnis nei Baltijos jūroje, todėl netinkamas gerti. Gręžimo darbai įpusėjo, tačiau kaip vandenį panaudoti, Anykščių valdžia dar nežino.

​Kurorto statuso siekiančių Anykšč​ių miesto parke pradėtas gręžti mineralinio vandens gręžinys.<br>Stop kadras, asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr., lrytas.lt koliažas.
​Kurorto statuso siekiančių Anykšč​ių miesto parke pradėtas gręžti mineralinio vandens gręžinys.<br>Stop kadras, asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2023, 10:58 AM

Anykščių miesto parke sukasi įrenginiai – gręžiamas mineralinio vandens gręžinys. Grąžtas smigs iki 360 metrų, išgręžta jau pusė gylio. Pasak hidrogeologo Elvino Paplausko, 172 metrai yra gėlo vandens riba, giliau prasideda mineralinis vanduo. Pirminiai tyrimai rodo, kad vandens mineralizacija litre sieks nuo 15 iki 20 gramų.

„Mineralinio vandens „Vytautas“ mineralizacija yra apie 7 gramai litre, o čia bus nuo 2,5 iki 3 kartų didesnė. Baltijos jūroje mineralizacija yra apie 7 gramus, o čia bus apie 20“, – „Lietuvos ryto“ televizijai komentavo E.Paplauskas.

Pasak hidrogeologo, vanduo bus labai sūrus, žmonės galės tik paskanauti. Todėl savivaldybė dar nežino, kaip, šalia gręžinio pastačius biuvetę, vanduo bus naudojamas.

„Galbūt biuvetėje kris rasos lašai, žmonės galės pabraidyti, pakvėpuoti mineralizuoto vandens išgarintais lašais“, – svarstė Anykščių rajono meras Kęstutis Tubis.

Prieš devynerius metus parengtame projekte biuvetė buvo numatyta kitoje parko pusėje, negu yra gręžinys. Pasak vyriausiosios architektės Daivos Gasiūnienės, tada, kartu su Anykščių regioniniu parku, norėta šalia biuvetės įrengti gamtos klasę ir taip pažymėti, kad miestas yra saugoma teritorija. Anykščiai seniai siekia kurorto statuso, vienas iš jo ženklų – biuvetė.

„Čia yra kurortinės teritorijos ar kurorto ženklas, tai yra prestižo ženklas kaip žvaigždutės viešbučiui, tai yra vieta, kuri žmones traukia, kurią žmonės žino“, – kalbėjo D.Gasiūnienė.

Meras įsitikinęs: projektą teks atnaujinti. Todėl reikės pasirūpinti parko infrastruktūra, įrengti takus, tvenkinius, žaidimo aikšteles.

„Miestui bendrai reikia tvarkos. Ir plytelės nelygios, ir takai, ir ne visi namai renovuoti, daugiau reikia ir SPA paslaugų, daugiau turizmo paslaugų, atrakcionų, įvairių pasilinksminimo vietų, kad žmonės važiuotų kaip į kurortą, bet šiek tiek kitokį nei Druskininkai ar Birštonas“, – teigė K.Tubis.

Kol kurorto vizija tik svajonėse, kol architektai prašo daugiau lėšų miestui apželdinti, svarbiausias kriterijus – dar nebaigtas vandens ir oro taršos stebėjimas.

Gręžinys turėtų būti baigtas po kelių mėnesių. Gali būti, kad jį ilgam konservuos. Manoma, iki kitų metų rudens truks mineralinio vandens tyrimai, bus tvarkomi dokumentai. O iš kur gauti lėšų parkui tvarkyti, dar neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.