Pagaliau nutarė dėl Baltijos šalių sinchronizacijos datos: štai kada pasirašys susitarimą

Už energetiką atsakingi Lietuvos, Latvijos ir Estijos ministrai Dainius Kreivys, Raimondas Čudaras ir Kristenas Michalas antradienį Rygoje susitarė bendrai siekti Baltijos šalių sinchronizacijos su kontinentinės Europos tinklais ne vėliau kaip 2025 m. vasarį, praneša Energetikos ministerija.

Susitarimą įtvirtinančius dokumentus Baltijos partnerių premjerai, taip pat perdavimo sistemos operatoriai turėtų pasirašyti rugpjūčio pradžioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Susitarimą įtvirtinančius dokumentus Baltijos partnerių premjerai, taip pat perdavimo sistemos operatoriai turėtų pasirašyti rugpjūčio pradžioje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 25, 2023, 4:20 PM, atnaujinta Jul 25, 2023, 5:14 PM

Jos pranešime teigiama, jog susitarimą įtvirtinančius dokumentus Baltijos partnerių premjerai, taip pat perdavimo sistemos operatoriai turėtų pasirašyti rugpjūčio pradžioje.

„Įgyvendinant susitarimą, operatoriai bus įpareigoti 2024 m. rugpjūčio mėn. pranešti apie bendrą sprendimą nebepratęsti BRELL sutarties jos partneriams ir sinchronizuotis su kontinentinės Europos tinklais ne vėliau kaip 2025 m. vasarį“, – rašoma ministerijos pranešime.

D. Kreivys antradienį vyko į Latvijos sostinę po to, kai pirmadienį Valstybės gynimo taryba (VGT) pasiūlė Vyriausybei raštiškai susitarti su Baltijos partnerėmis dėl atsijungimo nuo rusiškos BRELL sistemos 2025 m. vasarį, o ne tų metų pabaigoje.

VGT siūlė sudaryti du susitarimus – tarp politikų ir elektros sistemų operatorių.

„Sprendimas priimtas atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę saugumo situaciją regione karo Ukrainoje kontekste. Juo dar kartą patvirtinama Baltijos šalių vienybė siekiant bendrų energetinio saugumo tikslų“, – pasiektą trišalį susitarimą komentuoja ministerija.

Ministerijos perduotame D. Kreivio komentare ministras teigia, kad pasiektu susitarimu Baltijos šalys pirmąkart nustatė tikslią atsijungimo nuo rusiškos BRELL elektros sistemos datą.

„Latvijai ir Estijai sutikus šiek tiek paankstinti sinchronizaciją ir pritarus datai, tapo įmanomas šis susitarimas. Tai didelis pasiekimas, nes pirmą kartą nustatyta tiksli atsijungimo nuo UPS/IPS sistemos data, kuri reiškia, kad 2025 m. vasarį Lietuva atsikratys paskutinės grandinės, jungusios su sovietų imperijos palikimu“, – teigia D. Kreivys.

Latvijos ir Estijos elektros perdavimo sistemos operatorės Eltai komentavo, kad 2025 m. vasaris yra anksčiausia sinchronizacijos data, kada su kontinentine Europa susijungti techniškai įmanoma prisiėmus priimtinas rizikas, tačiau pirmiausia dėl šios datos turėtų būti patvirtintas politinis sutarimas.

Iki šiol Lietuva, Latvija ir Estija kartu su Rusija ir Baltarusija veikia IPS/UPS sistemoje (vadinamajame BRELL žiede), kurioje elektros dažnis centralizuotai reguliuojamas dispečerinėje Maskvoje.

Lietuva siekė sinchronizaciją su Vakarų Europos tinklais įgyvendinti 2024 metais, dėl to svarstyta nepratęsti BRELL sutarties, kuri automatiškai prasitęsia kiekvienų metų vasario 7 d. Pagal ją, apie sprendimą reikia pranešti bent prieš pusę metų, t. y. iki rugpjūčio 7 d., tačiau ši Vilniaus iniciatyva nesulaukė Rygos ir Talino pritarimo.

Pirmadienį žurnalistams D. Kreivys sakė, kad Lietuva techniškai pasiruošusi sinchronizuotis 2024 m. pradžioje, tačiau, jo teigimu, kompromisinis pasiūlymas pateiktas siekiant išlaikyti Baltijos šalių vienybę.

Pagal dabar galiojantį susitarimą su Europos Komisija, Baltijos šalys sinchronizuotis su kontinentine Europa turi iki 2025 m. pabaigos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.