Dėl alinančių karščių darbo vietoje jaučiasi lyg kurorte – Darbo inspekcija įspėja, ką būtina žinoti

Priešpiet saulė kaitina iki trisdešimties laipsnių, o statybvietėse pats darbų įkarštis – štai vieni darbininkai Vilniuje šiltina būsimos mokyklos pamatus Vilniuje. Nuo karščio gelbsti ventiliatorius, šaltas vanduo ir pertraukos tarp darbų.

Nuo karščio gelbsti ventiliatorius, šaltas vanduo ir pertraukos tarp darbų.<br>Lrytas.lt koliažas
Nuo karščio gelbsti ventiliatorius, šaltas vanduo ir pertraukos tarp darbų.<br>Lrytas.lt koliažas
Nuo karščio gelbsti ventiliatorius, šaltas vanduo ir pertraukos tarp darbų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nuo karščio gelbsti ventiliatorius, šaltas vanduo ir pertraukos tarp darbų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 27, 2023, 7:24 AM

„Mes stengiamės darbuotojams leisti truputį atsivėsinti. Tai buvo jų pačių idėja įsijungti ventiliatorius, taip pat visi darbininkų furgonėliai turi šaldomą vandens aparatą, bendrose patalpose turime kondicionierių, kur darbininkai gali kas valandą arba kada nori ateiti atsivėsinti“, – komentavo „Narestos“ darbų vadovas Mantas Klova.

Jis juokauja – jaučiasi kaip kurorte, tačiau neslepia, karštis tikrai vargina ir sunkina darbą. Darbuotojai skatinami bent kas valandą nueiti į pavėsį, atsigaivinti šaltu vandeniu ar apsilankyti prausykloje. Pailsėti leidžiama ilgiau, nes karštis vargina darbuotojus.

Anot Lietuvos statybininkų asociacijos prezidento Daliaus Gedvilo, nesitraukiant karščiams, statybų sektoriuje teks keisti darbo valandas.

„Jei vasara toliau mus džiugins karščiu tai, matyt, statybos sektoriui bus didelis iššūkis, kaip organizuoti darbus ir esu beveik tikras, kad dalis darbų prasidės ir kokią 6 val. ryto“, – kalbėjo D.Gedvilas.

Karšti orai sukuria nauja pavojų darbo vietose, teigia Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovai. O šalį užplūdus alinantiems karščiams vis dažniau sulaukiama pranešimų apie netinkamas darbo sąlygas. Jie VDI pasiekia, kai po savaitgalio patalpos yra įšilusios ar sugedęs kondicionierius.

Anot VDI Darbuotojų saugos ir sveikatos skyriaus vyriausiosios inspektorės, daugiausia pranešimų sulaukiama iš prekybos centrų, maitinimo įstaigų.

Darbdaviai privalo įvertinti galimą riziką darbuotojų saugai ir sveikatai bei užtikrinti tinkamas sąlygas dirbant tiek lauke, tiek uždarose patalpose.

„Jeigu patalpose per karšta turėtų būti kažkoks kondicionavimas ir darbuotojai galėtų atsivėsinti. Taip pat paliekant įstaigą ir išeinant namus rekomenduojame užtemdyti langus, kad saulė neprikaitintų patalpų“, – sakė atstovė.

Ypatingą dėmesį darbdaviai privalo skirti ir dirbantiems lauke. Pavyzdžiui, galima pasislėpti po stogine ar po medžiais.

VDI įspėja, leistina oro temperatūra darbo vietoje priklauso nuo darbo sunkumo.

Uždarose patalpose, kur darbas nėra fiziškai aktyvus, temperatūra negali viršyti 28 laipsnių šilumos. Patalpose, kuriose dirbamas fizinis darbas – temperatūra gali siekti iki 26 laipsnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.