Stebisi tuo, kas vyksta Indijoje: „Pažadino miegantį milžiną“

Beveik 1,4 milijardo gyventojų turinti Indija pagal šį rodiklį jau aplenkė Kiniją. Negana to, ši Azijos valstybė siekia ir ekonominės lyderystės pozicijų.

Beveik 1,4 milijardo gyventojų turinti Indija pagal šį rodiklį jau aplenkė Kiniją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Beveik 1,4 milijardo gyventojų turinti Indija pagal šį rodiklį jau aplenkė Kiniją.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Beveik 1,4 milijardo gyventojų turinti Indija pagal šį rodiklį jau aplenkė Kiniją.<br> „Scanpix“ nuotr.
Beveik 1,4 milijardo gyventojų turinti Indija pagal šį rodiklį jau aplenkė Kiniją.<br> „Scanpix“ nuotr.
N.Nilekani.<br> „Scanpix“ nuotr.
N.Nilekani.<br> „Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu daugelis mano, kad išmušė didžioji Indijos valanda, todėl šalį užliejo nauja optimizmo banga. Ją palaiko ir milijardierius N.Nilekani.<br> „Scanpix“ nuotr.
Šiuo metu daugelis mano, kad išmušė didžioji Indijos valanda, todėl šalį užliejo nauja optimizmo banga. Ją palaiko ir milijardierius N.Nilekani.<br> „Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 9:51 PM, atnaujinta Aug 1, 2023, 12:02 PM

Geopolitiniai virsmai vieniems atneša nuostolių, kitiems išeina į naudą. Besikeičianti pasaulio tvarka verčia verslininkus netgi peržengti savo galimybių ribas. Bet milijardieriui Nandanui Nilekani tai nebūtų pirmas kartas.

Jis su savo bendrove patyrė, koks yra jausmas kopti aukštyn. Tai gali pasikartoti, tačiau ne tik jo įmonei, bet ir visai šaliai.

Miestas pakilo staigiai

„Seniai bebuvau tokios pakilios nuotaikos“, – sakė milijardierius.

67 metų N.Nilekani biure Bengalūre tvyro vėsa ir ramybė. Už langų tiršta nuo automobilių ir mopedų. Šio Pietų Indijos didmiesčio gyventojų skaičius per porą dešimtmečių padvigubėjo iki 13 mln. žmonių.

Bet kuri didelė technologijų bendrovė Bengalūre dabar turi biurą, šie tviskantys statiniai išsidėstę tarp palmių.

Šis didmiestis – užsakomųjų paslaugų ir globalizacijos įkūnijimas. Informacinių technologijų bendrovės, skambučių centrai ir ten šimtai tūkstančių darbų, kurie JAV ir Europoje išnyko, dabar veikia Bengalūre.

Iš to tokie žmonės kaip N.Nilekani ir uždirba. Prieš daugiau nei 40 metų jis su kolegomis, turėdami vos 250 dolerių, įkūrė informacinių technologijų įmonę „Infosys“.

Kompanijos, kuri dabar turi daugiau nei 340 tūkst. darbuotojų, apyvarta siekia 18 mlrd. dolerių. Vienas jos įkūrėjų – Didžiosios Britanijos ministro pirmininko Rishi Sunako uošvis.

Galimybių – itin daug

Pastaruoju metu Naujasis Delis džiaugiasi, kad pasaulyje pasikeitė galios centrai. Ypač dabar, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, o Kinija demonstruoja savo raumenis ir visi kalba apie naują šaltąjį karą.

Todėl nieko nuostabaus, kad vadinamasis pirmasis pasaulis – Vakarai – siekia suartėti su kadaise buvusiu trečiuoju – Indija.

Ar Indija gali tapti tuo, kuo ilgą laiką buvo Kinija, – pasaulio ekonomikos varikliu? Ar vis dar varginga šalis gali praturtėti?

Ledai jau pajudėjo. Tuo metu, kai pasaulio ekonomika šlubčioja, Indijai sekasi gerai.

Tarptautinio valiutos fondo vertinimu, šiais metais šalies indėlis į bendrą pasaulio ekonomikos augimą sieks net 15 proc.

Negana to, balandžio 14-ąją Indija atėmė iš Kinijos daugiausia gyventojų pasaulyje turinčios valstybės statusą. Ši data remiasi Jungtinių Tautų vertinimu, kaip ir gyventojų skaičius – 1 425 775 850 indų (kinų – 1 425 680 912).

Indijos gyventojai jaunesni nei Kinijos. Atlyginimai čia palyginti maži, tačiau potencialas – didžiulis.

Šiuo metu daugelis mano, kad išmušė didžioji Indijos valanda, todėl šalį užliejo nauja optimizmo banga. „Net nekyla abejonių, kad per artimiausius dešimt metų Indijos ekonomika bus viena sparčiausiai augančių. Nežinau, kaip to pasiekė šalies premjeras Narendra Modi, bet jis pažadino miegantį milžiną“, – sakė politologas iš Singapūro Kishore’as Mahbubani.

JAV investicinis bankas „Morgan Stanley“ netgi mano, kad prasideda Indijos dešimtmetis. Tokios pat nuomonės ir milijardierius N.Nilekani: „Visos dėlionės dalys yra tinkamoje vietoje.“

Investuoja į švietimą

Bengalūre, kur N.Nilekani sukaupė savo turtą, paprasta būti optimistu. Tačiau ir informacinių technologijų metropolija paženklinta skurdo, korupcijos ir eismo chaoso.

Tačiau didmiestis leidžia pažvelgti į tai, kuo galėtų tapti Indija. Čia jauni vyrai ir moterys savo šeštadienio vakarą leidžia kavinėse, kur patiekiamas kvietinis alus, o espreso aparatai šnypščia taip pat kaip bet kurioje Vakarų valstybės sostinėje.

Čia galima sutikti motinų ar tėvų, kurie vargu ar gali skaityti ir rašyti, tačiau jų dukterys studijuoja inžineriją, informatiką ar matematiką. Ne literatūrą ar filosofiją, bet tas disciplinas, kurios, ambicingų indų tėvų įsitikinimu, jų atžaloms pelnys sėkmę.

Bet kitur ne visada viskas atrodo tokios rožinės spalvos. Pavyzdžiui, daugelyje Indijos kaimų milijonai žmonių gamina maistą naudodami malkas, o per lietaus sezoną keliai pavirsta dumblu.

Ten beveik visi vaikai lanko mokyklą, bet mokymo valstybinėse mokymosi įstaigose kokybė dažnai yra bloga.

Milijardierius N.Nilekani žino daugelio užsieniečių priekaištus ir skepticizmą. Jis didžiąją savo turtų dalį dabar skiria vaikų švietimui.

Šiais metais Indijos ekonomika turėtų augti šešis procentus. Tarp didžiųjų ekonomikų tik naftos turtinga Saudo Arabija galėtų atrodyti geriau.

Kadangi šių metų rugsėjį Indija rengia G20 viršūnių susitikimą, į šalį vėl bus sutelktas pasaulio dėmesys.

Įdiegė svarbią sistemą

Daugelis jau dabar atvyksta susitikti su N.Nilekani, kad jis išaiškintų šalyje vykstančius pokyčius. Juk šis milijardierius įgyvendino labai svarbų Indijos vyriausybei nacionalinės tapatybės kortelės projektą.

Beveik visi indai turi minkštas plastikines korteles, kuriose saugomi jų pirštų atspaudai ir biometriniai duomenys. Pirmą kartą buvo galima nustatyti milijonų žmonių tapatybę.

Ilgą laiką daugeliui žmonių be asmens tapatybės dokumento nebuvo galima atidaryti sąskaitos banke. Dabar didžioji suaugusiųjų indų dalis ją turi, todėl tiesiogiai gali būti pervedamos socialinės išmokos.

Valstybė gali sutaupyti biurokratijos aparatui, o šie asmenys gauna daugiau pinigų, nes, priešingai nei anksčiau, neprikemšamos tarpininkų kišenės.

N.Nilekani padėjo sukurti mokėjimų sistemą, kurią vadina šiuolaikinio skaitmeninio pasaulio tinklu, – dabar galima per kelias sekundes pinigus iš vieno mobiliojo telefono pervesti į kitą ir be jokių mokesčių.

Indų milijardierius informacines technologijas laiko raktu svarbioms žmonijos problemoms spręsti: „Vis dar savęs klausiu: kaip galima panaudoti technologijas, kad Indija tobulėtų?“

Statybos verda visur

Šio milijardieriaus požiūris panašus į šalies ministro pirmininko 72 metų N.Modi. Jis skaitmenizaciją laiko vienu svarbiausių įrankių skurdui mažinti.

N.Modi kilęs iš žemosios kastos. Premjero tėvas prie nedidelio Vakarų Indijos miesto geležinkelio platformos pilstė arbatą, užtat jo sūnus dabar turi daugiau valdžios nei dauguma ankstesnių premjerų.

„N.Modi vyriausybė yra linkusi veikti“, – sakė N.Nilekani.

Tokios nuomonės laikosi ir daugelis gyventojų. Nors N.Modi neįvykdė esminių reformų, per devynerius savo kadencijos metus suteikė šaliai naują postūmį.

Užtenka pažvelgti į naujus uostus, gatves ar greitkelius, kurie daugelį metų buvo tik planuojami, o dabar statomi. Per artimiausius kelerius metus bus pastatyta 80 oro uostų.

JAV banko „JPMorgan“ vertinimu, jau po dvejų metų 25 proc. visų „Apple“ išmaniųjų telefonų galėtų būti pagaminta Indijoje. Taivano elektronikos įmonė „Foxconn“ pranešė apie naujo didžiulio fabriko statybą.

Dairosi tik partnerių

Indija turi sėkmingai dirbančią informacinių technologijų pramonę ir farmacijos sritį. Tik užsienio bendrovės, nors ir vertino, kad šalis demokratinė, bet ilgą laiką nenorėjo čia gaminti. Infrastruktūra buvo per daug bloga, biurokratinis aparatas kėlė abejonių.

Dabar Indija laikoma patikima, o Kinija – sunkiai prognozuojama. Tuo norintis pasinaudoti Naujasis Delis pradėjo milijardų dolerių vertės subsidijų programą, kuri turėtų vilioti užsienio investuotojus.

Nieko nuostabaus, kad kiekvieną mėnesį į darbo rinką įsilieja milijonai indų, kuriems labai reikia geresnių darbo vietų, nei šiuo metu siūlo jų šalis.

Per praėjusius metus Indija vis labiau ėmė atsigręžti į Vakarus. Tačiau vargu ar šalis kada nors bus jų sąjungininkė.

Naujasis Delis elgiasi pragmatiškai, ieško partnerių, o ne draugų. („Der Spiegel“)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.