Dėl kelio, nutiesto į buvusios kanclerės mamos sklypą, užvirė karas: kaimynai įsitikinę – viskas vyksta nelegaliai

Vilniaus rajono, Juodšilių seniūnijos gyventojai jau kurį laiką kovoja dėl, jų manymu, nelegaliai per mišką iki vieno iš namų tiesiamo kelio. Pasirodo, sklypas priklauso buvusios Krašto apsaugos ministerijos (KAM) kanclerės mamai. Visai šalia gyvena ir pati buvusi kanclerė. Tačiau tiek kanclerė, tiek jos mama turi savo versiją: esą kaimynai nuolatos viskuo nepatenkinti, o keliukas į sklypą – legalus ir registruotas.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 9:16 PM

Iš tarnybų – tyla

Sklypas, į kurį tiesiamas keliukas per mišką, seniau priklausė buvusios KAM kanclerės, dabartinės Mobilizacijos ir pilietinio pasipriešinimo departamento (MPPD) prie KAM direktoriaus pavaduotojos ir vyriausiosios patarėjos Daivos Beliackienės tėvui. Tačiau, šiam mirus, sklypas buvo padalytas pusiau – viena dalis šiuo metu priklauso D.Beliackienei, o kita dalis – jos motinai Vilniaus rajono politinei veikėjai Janinai Lebrikienei.

Viena sklypo dalis, priklausanti D.Beliackienei, ribojasi su Parko gatve, o kita dalis, priklausanti J.Lebrikienei, yra prie pat miško. Iš miško iki šio sklypo pradėtas tiesti keliukas kaimynams sukėlė nemažai klausimų. Jie įsitikinę: darbai vykdomi nelegaliai.

Su portalu lrytas.lt susisiekusi D.Beliackienės ir J.Lebrikienės kaimynė pabrėžė: padaryta jau didelė dalis keliuko, nepadeda nė nuolat kviečiami įvairūs pareigūnai.

„Kai buvo miško valymas, tuo pasinaudojant buvo nukirsti keli lapuočiai, neblogi ąžuoliukai – daromas įvažiavimas, kurio jie nori. Birželio pabaigoje buvo atvažiavęs buldozeris, palygino įvažiavimą per mišką. Dabar privažiavimas toks, kad beveik galima ir asfaltą kloti“, – pasakojo kaimynė.

Kad keliukas neišvystų dienos šviesos, ši kaimynė nuėjo išties daug: rašė laiškus aplinkos ministrui Simonui Gentvilui, kalbėjosi su Juodšilių seniūnu, skambino Aplinkos apsaugos departamentui. Viskas veltui.

„Birželio pabaigoje bandžiau su visais kalbėtis, buvo atvažiavę darbuotojai iš Aplinkos apsaugos departamento, bet jokių atsakymų negavau. O praėjo beveik mėnuo“, – pasakojo kaimynė.

Todėl tarnyboms ji skambino ir visai neseniai, liepos viduryje. Į vietą buvo iškviesti policijos pareigūnai, miškininkai.

„Atvažiavo darbuotojai iš Miškų kontrolės departamento, jie fotografavo, žiūrėjo. Toks ir rezultatas – veiksmai vyksta toliau. Vėliau atvažiavo medienos smulkinimo mašina ir toliau valė paliktas šakas. Gal klystu, bet man toks vaizdas, kad kažkas kažko labai smarkiai prisibijo“, – prisiminė pašnekovė.

„Šitam dalykui buvo ruošiamasi jau keletą metų. D.Beliackienė buvo atėjusi su broliu ir sakė mums neprieštarauti. Mes sakėme: jei per miškelį daromas keliukas, kas iš to miškelio lieka? Iškirstas ruožas medžių. Kas lieka? Tuo ir baigėsi“, – pridūrė ji.

Keliuko norėjo ir seniau

Panaši istorija vyko ir 2015-aisiais, tik tąsyk minėta sklypo dalis priklausė ne J.Lebrikienei, o jos sūnui, minėtam D.Beliackienės broliui.

„J.Lebrikienės sūnus tuos darbus jau buvo pradėjęs, bet mes sustabdėme. Mano vyras priėjo prie jo ir sako: „Ką čia darote?“. Mums atsakė: „Ką norime, tą darome, ir mūsų niekas nesustabdys“. Jo motina – buvusi Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narė.

2015 metais irgi niekas nieko nereagavo, tai parašiau Seimo kontrolieriui. Jie pakrutino ir statybos buvo sustabdytos. O dabar iš Seimo kontrolieriaus gavau atsakymą, kad tai ne jų funkcija“, – nusivylė kaimynė.

Viskas legalu?

Portalui susisiekus su buvusia KAM kanclere D.Beliackiene, ši pabrėžė: sklypas, į kurį tiesiamas keliukas iš miško, jai nepriklauso. Visgi ji pridūrė: visi keliuko tiesimo darbai patvirtinti oficialiai.

„Viskas patvirtinta Registrų centre. Keliukas į sklypą numatytas, suplanuotas, užregistruotas. Jokių pažeidimų niekas nenustatė, nes jų nėra. Projektą gali matyti ir Miškų kontrolės departamentas. Visi turi tuos dokumentus, visi viską žino“, – pabrėžė buvusi KAM kanclerė.

Pašnekovė pridūrė, kad jokie medžiai nebuvo kertami – tik keli krūmokšniai.

D.Beliackienė pasakojo, kad vienai pagyvenusių kaimynų porai tokioms informacijos negana – jie nuolatos kviečia įvairias tarnybas. Nors pareigūnai kaskart patvirtina, kad pažeidimų nenustatė, kaimynai tuo netiki.

„Buvo atvažiavę miškininkai, kviesta policija. Miškininkas pasakė, kad jokios žalos miškui nepadaryta – tik pravalyti krūmokšniai ir nieko daugiau. Inspektorių išvados pozityvios mūsų atžvilgiu. Net atvykę policijos pareigūnai pasakė, kad jei dar kartą juos kvies dėl melagingų iškvietimų, tai bus nustatyta bauda“, – pasakojo buvusi KAM kanclerė.

Ji pripažino, kad prieš keletą metų su broliu išties buvo apsilankiusi pas savo kaimynus – tąsyk bandė gražiai kalbėtis ir paaiškinti, kokie darbai laukia prie miško.

„Atėjome pas juos žmoniškai pasikalbėti, kad jie suprastų, kas vyksta ir kodėl, kad jie būtų informuoti, kad nebūtų staigmenų. Atėjome su pyragu pasikalbėti kaimyniškai, išgėrėme arbatos“, – prisiminė D.Beliackienė.

Kodėl 2015-aisiais keliuko tiesimo darbai buvo sustabdyti, D.Beliackienė neatskleidė, tačiau pabrėžė: tikrai ne dėl to, kad kaimynai susisiekė su Seimo kontrolieriumi ir viską sustabdė.

„Netiesa, buvo kitaip. Pirmą kartą girdžiu, kad jie kreipėsi į Seimą ir sustabdė statybas. Tikrai ne“, – teigė pašnekovė.

D.Beliackienė pabrėžė, kad minėti kaimynai nuolat juos skundžia įvairioms tarnyboms.

„Kai vykdėme statybas 2020 metais, šie kaimynai visą laiką viską skundė. Tai statybininkai per garsiai muziką leidžia, tai asfaltą per stipriai verda. Vis kviečia policiją. Jie ištisai viskuo nepatenkinti. Toks būdas. Mes bandome prisitaikyti prie situacijos“, – tvirtino D.Beliackienė.

Pareigūnus vadino mafija

Panašiai kalbėjo ir D.Beliackienės mama J.Lebrikienė, kuriai ir priklauso sklypas.

„Viskas užregistruota, viskas sutvarkyta. Mes išvalėme tik krūmokšnius. Kaimynai visiems sako, kad mes pjauname mišką“, – kalbėjo J.Lebrikienė.

Esą kad viskas daroma legaliai, kaimynų neįtikina nei jos, nei tarnybų žodžiai, nei dokumentai.

„Neseniai buvo atvažiavusi visa delegacija: ir policijos pareigūnai, ir aplinkosaugininkai, ir savivaldybės atstovas. Seniūnas dalyvavo ne vieną kartą, atsakinėjo į klausimus. Policijos pareigūnai sakė, kad jei dar kartą sulauks skundo, formins jį kaip melagingą iškvietimą. Jiems visiškai pabodo. Tarnyboms nusibodo važinėti“, – šnekėjo J.Lebrikienė.

Pasak jos, išgirdę tokius pareigūnų žodžius, kaimynai juos ėmė vadinti mafija.

„Pareigūnas jos paklausė, ar ji atsako už savo žodžius. Tada ji pabėgo“, – tikino J.Lebrikienė.

Pašnekovės teigimu, kaimynų rašomi skundai jau nieko nebestebina.

„Jie tokie rašytojai, visi juos žino. Seni žmonės, jiems apie 80 metų. Vieną kartą jie paskambino Elektros tinklams, esą aš kažką junginėju. Aš jau pripratau“, – atsiduso J.Lebrikienė.

Seniūnas nežino, kas teisus

Juodšilių seniūnas Tadeušas Aškelianecas tikino: kaimynų karas dėl takelio jam seniai žinomas. Visgi kas teisus, atsakyti jis negalįs.

„Buvo atvykę miškininkai iš Šalčininkų miškų urėdijos, jie aiškinosi. Šis miškas valstybinis, jis priklauso Nacionalinei žemės tarnybai. Kiek man žinoma, buvo kertami tik krūmai, o medžių negirdėjau, kad būtų kirsta“, – aiškino T.Aškelianecas.

Jis pridūrė negalintis atsakyti, ar J.Lebrikienė išties turi visus leidimus, reikalingus keliuko tiesimui.

Policininkai pažeidimų nenustatė

Vilniaus apskrities policijos atstovė Loreta Kairienė patvirtino, kad liepos 17 d. 11.19 val. buvo gautas iškvietimas. Pranešėjos teigimu, per svetimą sklypą savavališkai daromas kelias, gadinamas miškas, kertami medžiai. Pasak pranešėjos, ten jokio kelio negali būti. Todėl 11.33 val. į vietą prisistatė policijos pareigūnai.

„Įvykio vietoje nurodytu adresu policijos pareigūnus pasitiko 74 metų pranešėja, kuri paaiškino, kad be jokio leidimo kertami medžiai, ji nežinanti, ar šie darbai vykdomi teisėtai.

Nustatyta, kad neiškirstas nė vienas medis, tik nuo krūmokšnių valomas takas. Krūmokšnius valęs vyras patvirtino, kad nė vieno sveiko medžio nenukirto, o pats krūmokšnių valymas yra suderintas su seniūnija. Į įvykio vietą buvo atvykę ir girininkai, kurie pažeidimų taip pat nenustatė“, – tikino L.Kairienė.

Registrų centre įregistruota

Registrų centro atstovas spaudai Mindaugas Samkus tikino, kad šalia nurodyto sklypo yra nustatytas ir įregistruotas kelio servitutas.

„Žemės sklypo plane, kurį, beje, savo parašu patvirtina ir žemės sklypo savininkas, matosi projektinis servitutinis kelias. Sklypo savininkai turėtų turėti šį planą, tad darytina prielaida, kad savininkai buvo supažindinti su jų sklypo ribomis ir parengtu planu bei faktu, jog greta jų sklypo yra projektuojamas servitutinis kelias“, – teigė M.Samkus.

Aplinkosaugininkai pradėję tyrimą

Vadinasi, tiesiamas keliukas įregistruotas, kyla tik klausimų, ar tokiems darbams buvo kertami miško medžiai. Pasak policijos pareigūnų, Juodšilių seniūno ir sklypo savininkės, medžiai nebuvo kirsti, tačiau kaimynei vieną nukirstą medį pavyko užfiksuoti.

Ar bent vienas medis buvo iškirstas nelegaliai, dabar aiškinasi Aplinkos apsaugos departamento Miškų kontrolės departamento Vilniaus miškų kontrolės skyrius – pradėtas tyrimas dėl galimai neteisėtų veiksmų miško žemėje.

„Šiuo metu atsakingai institucijai išsiųstas paklausimas dėl vykdytų darbų teisėtumo, savininkai iškviesti apklausai. Užbaigus administracinio nusižengimo teiseną, galėsime išsamiau atsakyti į klausimus“, – trumpai informavo aplinkosaugininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.