Ekonomistai pirmą kartą mini garsias atlikėjas T. Swift ir Beyonce – jų turai veikia net infliaciją

JAV Federalinis rezervų bankas (FED) turbūt pirmą kartą paminėjo popmuzikos žvaigždės Taylor Swift pavardę. O švedų ekonomistai dar anksčiau užsiminė apie kitos garsios atlikėjos Beyonce įtaką.

Koncertų metu sukasi milžiniškos sumos: žiūrovai moka už bilietus, apgyvendinimą, maistą restoranuose.<br>Scanpix nuotr./Lrytas.lt koliažas
Koncertų metu sukasi milžiniškos sumos: žiūrovai moka už bilietus, apgyvendinimą, maistą restoranuose.<br>Scanpix nuotr./Lrytas.lt koliažas
Koncertų metu sukasi milžiniškos sumos: žiūrovai moka už bilietus, apgyvendinimą, maistą restoranuose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Koncertų metu sukasi milžiniškos sumos: žiūrovai moka už bilietus, apgyvendinimą, maistą restoranuose.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 3:27 PM

„Nors turizmas regione atsigauna labai lėtai, gegužę Filadelfijos viešbučių pajamos buvo didžiausios nuo pandemijos pradžios. Tai susiję su svečių antplūdžiu T.Swift koncertų metu“, – teigiama FED paskelbtoje JAV ekonomikos apžvalgoje.

Tokios atlikėjos kaip T.Swift (33 m.) ar Beyonce (41 m.) iš tiesų daro realią įtaką regiono, kuriame rengiami koncertai, ekonomikai.

Kitaip ir negali būti, nes turų metu sukasi milžiniškos sumos: žiūrovai moka ne tik už bilietus, bet ir už apgyvendinimą, vakarienes ar pietus restoranuose.

Kolorade įsikūrusi tyrimų bendrovė „Common Sense“ apskaičiavo, kad dabartinio T.Swift turo per JAV metu gerbėjai išleis apie 4,6 mlrd. dolerių. Bilietams teks tik nedidelė šios sumos dalis.

Savaitgalį atlikėja surengė du koncertus Denveryje, į kuriuos susirinks apie 75 tūkstančius žmonių. Apskaičiuota, kad, neskaitant bilietų kainos, vienas gerbėjas vidutiniškai išleidžia apie 1327 dolerius.

Taip yra ir dėl to, kad koncertų metu kiekviename mieste smarkiai pakyla apgyvendinimo paslaugų kainos. Platformos booking.com duomenimis, prieš T.Swift atvykimą į Mineapolį ar Kanzas Sitį viešbučiai pabrango net tris kartus, o Pitsberge jų užimtumas siekė lygiai 100 procentų.

Apie tokių turų įtaką visam ūkiui dar anksčiau prakalbo Švedija, paskelbusi, kad gegužę metinė infliacija smuko žemiau 10 proc. ribos, tačiau buvo didesnė, nei tikėtasi.

Švedijos statistikos agentūra tuomet minėjo, kad, nepaisant sumažėjusių elektros ir maisto kainų, pabrango paslaugos, labiausiai – viešbučių, restoranų ir laisvalaikio.

To mėnesio viduryje Stokholme du koncertus surengė Beyonce. „Jos koncertas tikrai turėjo įtakos infliacijai, nors tikslų dydį įvardyti sudėtinga“, – teigė „Danske Bank“ vyriausiasis ekonomistas Švedijoje Michaelis Grahnas. Jo nuomone, Beyonce turo dalis prie infliacijos prisidėjo nuo 0,1 iki 0,2 proc.

Tuo metu į Stokholmą suplūdo apie 46 tūkst. jos gerbėjų, daugiausia iš aplinkinių valstybių. Todėl mieste buvo gerokai pakilusios viešbučių ir maitinimo įstaigų kainos.

Pramogų verslas pastaraisiais metais akivaizdžiai atsigauna, žinomiausių atlikėjų turai sutraukia rekordines minias.

Todėl spėliojama, kad juos rengiančios T.Swift arba Beyonce gali tapti pirmosiomis atlikėjomis, šių turų metu iš gerbėjų surinkusiomis dar neregėtą milijardo dolerių sumą.

„Billboard Boxscore“ duomenimis, neseniai savo turą baigęs Eltonas Johnas susižėrė 910 mln. dolerių ir taip aplenkė Edą Sheeraną, kuris anksčiau sugebėjo uždirbti 776 mln. dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.