V. Blinkevičiūtė liko šokiruota palyginusi maisto kainas Lietuvoje ir užsienyje: „Galite įsivaizduoti?“

Situacija Lietuvoje sudėtinga – maisto kainos aukštos, o atlyginimai nespėja jų vytis. Tačiau valdžia, anot Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkės Vilijos Blinkevičiūtės, per daug pastangų problemoms spręsti nededa: „Vyriausybė gūžčioja pečiais, juk žmonės vis tiek perka. O tai ką žmonėms daryti?“

Situacija Lietuvoje sudėtinga – maisto kainos aukštos, o atlyginimai nespėja jų vytis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Situacija Lietuvoje sudėtinga – maisto kainos aukštos, o atlyginimai nespėja jų vytis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Situacija Lietuvoje sudėtinga – maisto kainos aukštos, o atlyginimai nespėja jų vytis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Situacija Lietuvoje sudėtinga – maisto kainos aukštos, o atlyginimai nespėja jų vytis.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
V.Blinkevičiūtė.<br>T.Bauro nuotr.
G.Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Paluckas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 12:56 PM

Apie tai ji kalbėjo „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“.

Atlyginimai maži, o kainos didelės

„Pasižiūrėkime į mūsų gyventojų atlyginimus. Visai neseniai atliktas tyrimas parodė, kad daugiau nei 800 tūkst. darbuotojų gauna vidutinę ar mažesnę algą. Vadinasi, atlyginimai yra labai maži, tarp Europos Sąjungos (ES) šalių yra per vidurį ar net žemiau.

Pajamų nelygybė Lietuvoje labai didelė, dalis žmonių uždirba labai daug, bet tai – tik maža dalis žmonių, didžioji visgi gauną minimalią algą arba šiek tiek daugiau.

Tai tikrai nėra gerai“, – pareiškė V.Blinkevičiūtė.

Anot jos, darbdaviai turėtų daugiau investuoti į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą, stengtis pritraukti daugiau investicijų, skirti pinigų aukštosioms technologijoms, nes valdžios nuolat keliama minimali mėnesio alga (MMA), politikės nuomone, padidina tik valstybės įmonėse dirbančių darbuotojų uždarbius, o privačiam sektoriui tai negalioja.

Šiai problemai ji taip pat turi sprendimą – kolektyvines sutartis.

„Mūsų valstybėje trūksta kolektyvinių susitarimų. Europos Parlamente priėmėme direktyvą dėl deramos MMA, bet vienas iš reikalavimų buvo ir būtinybė stiprinti kolektyvines derybas, nes ten, kur jos yra, darbuotojų atlyginimai, atmosfera darbe ir pati gyvenimo kokybė yra geresnė, ko negalima pasakyti apie Lietuvos dirbančiuosius.

Kolektyvinių sutarčių čia – labai mažai. Valstybė, Vyriausybė turi pateikti planą dėl kolektyvinių derybų stiprinimo ir labai greitai, kad situacija imtų keistis“, – komentavo ji.

Gyvenimą sunkina ne tik nedideli atlyginimai, bet ir aukštos maisto kainos.

„Jos – vienos aukščiausių visoje ES, bet Vyriausybė, kad tai pasikeistų, nepakrutino nė piršto, tad, kad žmonės palieka Lenkijoje milijonus, nėra nieko keisto, Lenkijoje kainos mažesnės, o net nebuvo įvertinta, kad maisto kainos iš visų ES valstybių labiausiai augo Lietuvoje.

Kai kurių produktų kainos net pralenkė kainas Skandinavijos šalyse. Galite įsivaizduoti? Palyginkite jų ir mūsų pajamas. Tačiau Vyriausybė gūžčioja pečiais, juk žmonės vis tiek perka. O tai ką žmonėms daryti?“ – piktinosi V.Blinkevičiūtė.

Anot jos, kaip siūlė socialdemokratai, vertėjo taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata maisto produktams, kalbėtis su prekybininkais ir imtis dar kokių nors priemonių, kurias taiko kitos ES šalys.

Ji akcentavo, kad ir Europos Centrinis Bankas (ECB) pakėlė palūkanų normas, kurios taip pat naštos nuo gyventojų pečių nenuima, o tik ją sunkina. Be to, ją stebina, kad ilgą laiką Lietuvoje nebuvo fiksuotų palūkanų.

„Niekaip nesuprantu, kodėl šis klausimas nėra reguliuojamas, kodėl Lietuvoje nėra fiksuotų palūkanų, kai kitose ES valstybėse yra. Dabar bankams yra palanku uždirbti pelnus.

Dabar neva Lietuvos bankas turėtų to imtis, bet iki šiol nieko nepadaryta, tad žmonės, imdami paskolas, ypač jaunos šeimos, kenčia.

Ir kai sakome, kad Lietuvoje demografinė situacija yra bloga, tai taip, ji tikrai bloga, gimstamumas prastas, bet kad jaunoms šeimoms įsigyti būstą tampa tiesiog nebeįmanoma, municipalinių būstų taip pat nelabai yra, kad būtų galima pasiūlyti jaunoms šeimoms juos įsigyti nebrangiai ar išsinuomoti.

Yra Vyriausybė, atitinkamos ministerijos, struktūros, Seimas, prašau, teikite siūlymus, svarstykite ir priimkite sprendimus, numatykite finansavimą, visą komplektą priemonių, kurios pagerintų situaciją“, – aiškino V.Blinkevičiūtė.

Bendrapartiečio turtai – uždirbti sąžiningai

„Žinių radijo“ laidoje V.Blinkevičiūtė neišvengė klausimo ir apie socialdemokrato Gintauto Palucko per metus susikrautus turtus.

Paskelbtos jo turto deklaracijos nustebino – pernai parlamentaro šeimos deklaruotas turtas buvo įvertintas 1,7 mln. eurų, kai anksčiau jo vertė nesiekė nė milijono. Didelis šuolis įvyko dėl išaugusios prieš 12 metų jo kartu su partneriu įkurtos įmonės „Emus“ akcijų vertės. Užsienio rinkai ši įmonė tiekia elektroniką ir programinę įrangą elektra valdomoms transporto priemonėms bei elektros saugykloms.

Kaip anksčiau rašė „Lietuvos rytas“, 2020 m. G.Palucko turimos akcijos buvo įvertintos 100 tūkst. eurų, 2021 m. jų vertė staiga pakilo iki 0,5 mln. eurų, o pernai jau buvo įvertintos 1,3 mln. eurų. Kaip „Lietuvos rytui“ sakė G.Paluckas, šiemet įmonės vertė turėtų pašokti dar labiau ir jo turimos akcijos gali būti vertos 5 mln. eurų.

„Jei žmogus uždirba sąžiningai – tai nėra nieko blogo, o dar jis ir nieko neslepia. Dažnai vieni atrodo nuskurdę, vargšai, o iš tiesų sąžiningai nedeklaruoja visų savo turimų turtų ir pajamų. Tai yra blogiausia, kai kas nors nuslepiama“, – teigė V.Blinkevičiūtė.

Politikės toks turto vertės šuolis net nenustebino: „Jis turi įmonės akcijų ir šiuo laikotarpiu įmonei gerai sekėsi, kaip suprantu iš jo paaiškinimų, įmonė turėjo užsakymų, tad tai – normalu. Jis nieko nepaveldėjo, negavo iš savo giminių turtų ar privilegijų. Žmogus nuosekliai dirba 12 metų, kaip pats sako, ir šiuo metu jo kažkada įsteigtai įmonei sekasi.

Reikia sveikinti ir džiaugtis, kai žmonės savo protu, gebėjimais, idėjomis ir mintimis vysto veiklą, o ir mokesčiai valstybei surenkami. Tai – sveikintina.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.