Dėl JAV priėmė neeilinį sprendimą – sukėlė pasipiktinimą Vašingtone ir suglumino ekspertus

JAV išvengė įsipareigojimų nevykdymo, tačiau jos reitingas buvo sumažintas. Šalis staiga prarado aukščiausią kredito reitingą, nors, atrodytų, visos problemos baigėsi, o ekonomika auga sparčiau nei tikėtasi. Kodėl buvo sumažintas JAV reitingas ir kuo tai gresia didžiausiai pasaulio ekonomikai – pagrindinei planetos skolininkei ir skolintojai?

Reitingų agentūros „Fitch“ sprendimas sumažinti JAV reitingą nuo „AAA“ iki „AA+“ sukėlė pasipiktinimą Vašingtone ir suglumino ekspert​us.<br>kokygonzalez/pixabay.com nuotr.
Reitingų agentūros „Fitch“ sprendimas sumažinti JAV reitingą nuo „AAA“ iki „AA+“ sukėlė pasipiktinimą Vašingtone ir suglumino ekspert​us.<br>kokygonzalez/pixabay.com nuotr.
J.Yallen.<br>EPA-ELTA nuotr.
J.Yallen.<br>EPA-ELTA nuotr.
 Reitingų agentūros „Fitch“ sprendimas sumažinti JAV reitingą nuo „AAA“ iki „AA+“ sukėlė pasipiktinimą Vašingtone ir suglumino ekspert​us.<br>StockSnap/pixabay.com nuotr.
 Reitingų agentūros „Fitch“ sprendimas sumažinti JAV reitingą nuo „AAA“ iki „AA+“ sukėlė pasipiktinimą Vašingtone ir suglumino ekspert​us.<br>StockSnap/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 12, 2023, 9:10 PM, atnaujinta Aug 12, 2023, 9:11 PM

Reitingų agentūros „Fitch“ sprendimas sumažinti JAV reitingą nuo „AAA“ iki „AA+“ sukėlė pasipiktinimą Vašingtone ir suglumino ekspertus, tačiau neturėjo jokios įtakos JAV obligacijų kainoms. Rinkos visiškai nekreipė dėmesio į šį epochos įvykį.

„Fitch“ JAV reitingu suabejojo dar pavasarį, kai šalis pasiekė skolos lubas, nes opozicija neleido Baltiesiems rūmams padidinti įsipareigojimų virš jau ir taip susikaupusios astronominės 31,4 trln. JAV dolerių sumos. Respublikonai ir demokratai paskutinę minutę susitarė ir dar kartą pabėgo nuo finansinės katastrofos grėsmės, po kurios neišvengiamai būtų kilusi ekonominė krizė ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje, rašo „bbc.com“.

Visi pamiršo šią istoriją. Tik ne „Fitch“. Peržiūrėdama reitingą agentūra atidžiau pažvelgė į tai, kas vyksta JAV, ir ginčą dėl skolos lubų įvertino kaip esminį problemų požymį. „Fitch“ padarė išvadą, kad toliau viskas tik blogės, todėl JAV neverta aukštesnio reitingo.

„Reitingo sumažinimas atspindi per ateinančius trejus metus numatomą JAV biudžeto padėties blogėjimą, didelę ir didėjančią valstybės skolą ir per pastaruosius du dešimtmečius pablogėjusią viešojo administravimo kokybę, dėl kurios ne kartą kilo ginčai dėl skolos lubų, kurie buvo sprendžiami paskutinę minutę“, – nuviliantį verdiktą paskelbė reitingų agentūra.

JAV Iždo departamentas pasipiktino tokiu vertinimu.

„Griežtai nesutinku su „Fitch“ sprendimu ir manau, kad jis visiškai nepagrįstas, – sakė iždo sekretorė Janet Yellen. – Klaidingi vertinimai grindžiami pasenusiais duomenimis ir neatspindi pažangos, kurią padarėme per pastaruosius dvejus su puse metų, taip pat ir viešojo administravimo srityje.“

Taip pat mano ir iždo sekretoriaus pareigas ėjęs prieš 20 metų, dabartinis Harvardo ekonomikos profesorius ir „Bloomberg“ komentatorius Larry Summersas. Jis reitingo sumažinimą pavadino „absurdišku“.

„Joks rimtas kredito analitikas tam neteiktų jokios reikšmės, – sakė jis. – Mažai tikėtina, kad „Fitch“ turės kokios nors naujos naudingos informacijos apie tai, kas vyksta. Pastarųjų poros mėnesių duomenys rodo, kad ekonomikai sekasi geriau, nei visi manė. O tai yra gerai JAV kreditingumui“.

Ne pirmą kartą

Iš JAV jau buvo atimtas aukščiausias kredito reitingas. Tiesa, tą padarė tik viena iš trijų didžiųjų reitingų agentūrų.

Kredito reitingas svarbus, nes juo remiasi tie, kurie skolina šalims ir įmonėms. Kuo žemesnis reitingas, tuo didesnė rizika, tuo mažiau norinčiųjų skolinti. Todėl auga skolinimosi kaina.

Pagrindinė reitingų agentūra „Standard & Poor's“ 2011 m. atėmė iš JAV aukščiausią reitingą.

Tuo metu JAV prasidėjusi pasaulinė finansų krizė dar buvo tik vos atslūgusi, visi buvo įsitempę. Respublikonai eilinį sykį susikirto su demokratais dėl skolos ribos, ir abi pusės iki paskutinės minutės kėlė įtampą. Investuotojų nervai buvo pašliję – rinkose kilo panika.

Agentūra S&P manė, kad politinis žaidimas dėl įsipareigojimų nevykdymo nuėjo per toli, ir sumažino JAV reitingą. Jis išliko itin patikimas, tik viena pakopa žemesnis už aukščiausią, bet vis tiek pokytis nebuvo malonus.

Kitos dvi agentūros – „Moody's“ ir „Fitch“ – tąkart JAV kreditingumo vertinimo nepakeitė, nes politikų ginčai iš esmės nepakenkė JAV gebėjimui auginti ekonomiką, spausdinti pinigus ir grąžinti skolas. Tuo viskas ir baigėsi.

Analitikai gūžčioja pečiais

Dabar „Fitch“ nusprendė pasekti S&P pavyzdžiu. Analitikai ir ekspertai gūžčioja pečiais. Kitaip nei 2011 m., padėtis ekonomikoje yra daug stabilesnė, palūkanų normos kyla, o aktyvų vertės stiprėja, sako vieno didžiausių JAV bankų „Wells Fargo“ vyriausiasis akcijų rinkų strategas Chrisas Harvey.

„Fitch“ dar gegužę įtraukė JAV reitingą į reitingų, kurie gali būti sumažinti, sąrašą, todėl tai nebuvo staigmena. Be to, „Fitch“ kaip gerbiamo, bet jaunesniojo „S&P“ ir „Moody's“ partnerio didžiajame trejetuke statusas švelnina jos sprendimo pasekmes, teigiama „Wells Fargo“ analitiniame pranešime, kurį cituoja verslo dienraštis „Financial Times“.

Rinkos į reitingo sumažinimą iš tiesų nereagavo.

Viskas dėl to, kad didžiausios pasaulio ekonomikos ir pagrindinės planetos karinės galios skolos turi ypatingą statusą. Stambūs investuotojai, įskaitant pensijų ir valstybinius fondus, tokius kaip Norvegijos ar Saudo Arabijos, tiesiog neturi kuo pakeisti Amerikos vyriausybės vertybinių popierių savo portfeliuose, o poros agentūrų sprendimas peržiūrėti jų reitingą niekaip nekelia grėsmės šiam statusui.

„Iš „Fitch“ pranešimo nesužinojome jokios naujos informacijos, – rašė Mattas Levine‘as, anksčiau dirbęs teisininku ir investicijų bankininku „Goldman Sachs“, o dabar – finansų apžvalgininku „Bloomberg“. – Kai gegužę buvo kalbama apie reitingo sumažinimą, peržvelgiau visas taisykles – kapitalo reikalavimus bankams ir draudimo bendrovėms, refinansavimo užstatą ir pan. Tada man pasidarė nuobodu.

Juk visur rašoma tas pats: JAV iždo vertybiniai popieriai yra JAV iždo vertybiniai popieriai. Labiausiai nerizikingi pasaulyje. Apie jų reitingus – nė žodžio“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.