Rusišką dujų verslą ištiko košmaras: „Gazprom“ jau ėmė dirbti nuostolingai

Panašu, kad „Gazprom“ dujų verslas tapo nuostolingas. Tai įvyko vos antrą kartą per 25 metus.

Panašu, kad „Gazprom“ dujų verslas tapo nuostolingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Panašu, kad „Gazprom“ dujų verslas tapo nuostolingas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-09-02 13:15

„Kommersant“ praneša, kad „Gazprom“ dujų verslas, pagrindinis grupės veiklos elementas, pirmąjį pusmetį pasirodė nuostolingas, nes dingo eksporto pajamos. Be to, sumažėjo dujų transportavimas ir už tai gaunamos pajamos. „Nord Stream-2“ dujotiekis taip ir nebuvo įjungtas, nors už jį sumokėti dideli pinigai.

„Dujų kainoms Europoje ir toliau mažėjant, situacija gali pablogėti“, – teigia „Kommersant“.

Pabrėžiama, kad tokia padėtis kartą buvo stebima 2020 metų pirmoje pusėje – pandemijos įkarštyje, o prieš tai – 1998-ųjų krizės metais, kurie tapo sukrėtimu Rusijos ekonomikai.

Rugpjūčio 28 d. „Gazprom“ paskelbė ataskaitas, pagal kurias pagrindinės bendrovės grynasis nuostolis pirmojo pusmečio pabaigoje siekė 255 mlrd. rublių (2,44 milijardus eurų). Visa „Gazprom“ grupė gavo 296 mlrd. rublių (2,83 mlrd. eurų) pelno, tačiau tik dėl vis dar pelningų naftos pardavimų. Toks mažas pelnas visai grupei yra prasta žinia.

Kaip pranešama, dėl ES rinkos praradimo dujų gavyba Rusijoje 2022 metais, lyginant su 2021-aisiais, krito 11,8 proc. Tai yra žemiausias dujų gavybos lygis nuo 2016 m.

2022 m. prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, Rusija bandė pasinaudoti ES priklausomybe nuo rusiškų dujų. Iš pradžių „Gazprom“ pati sustabdė dujotiekio „Nord Stream“ veikimą, reikalaudama panaikinti sankcijas. Tačiau Europa išmoko gyventi be rusiškų dujų ir dabar Rusija praktiškai neturi spaudimo priemonių, kad galėtų reikalauti sankcijų švelninimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.