Aukšta infliacija Turkijoje dar labiau ūgtelėjo: siekia beveik 60 proc.

Aukšta infliacija Turkijoje dar labiau paaugo. Vartotojų kainos rugpjūtį, lyginant su tuo pačiu praėjusių metų mėnesiu, padidėjo iki 58,9 proc., pirmadienį Ankaroje praneš statistikos tarnyba. Tai buvo aukščiausias infliacijos lygis nuo 2022 m. gruodžio.

Aukšta infliacija Turkijoje dar labiau paaugo.<br>D.Umbraso nuotr.
Aukšta infliacija Turkijoje dar labiau paaugo.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Strimaitytė

2023-09-04 12:52

Liepą infliacijos rodiklis Turkijoje siekė 47,8 proc. Pernai infliacija šalyje buvo pakilusi net iki 85 proc. Vienu metu ji mažėjo, tačiau dabar vėl auga.

Svarbiausia aukštos infliacijos priežastis yra silpna nacionalinė valiuta lira – tai brangina importą į Turkiją. Nepaisant to, kad Turkijos centrinis bankas pastaruoju metu smarkiai padidino palūkanų normas, valiutos kursas yra netoli istorinių žemumų. Ekspertai silpnos valiutos priežastimi nurodo neapibrėžtumą dėl būsimos pinigų politikos. Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas laikomas aukštų palūkanų normų, kurios, ekspertų teigimu, yra būtinos siekiant sustiprinti lirą ir sumažinti infliaciją, priešininku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.