Prie geriamojo vandens fontano – daugybė nesusipratimų: „Visiems teko nusivilti“

Panorus atsigerti įvairiose Kauno vietose galima rasti geriamojo vandens fontanų. Apmaudu, bet šią vasarą ne visi jie veikė. Turistai taip pat ne visada supranta, kad ir iš skulptūrų trykštantį vandenį galima gerti.

Kad vandenį galima gerti, užrašyta tik lietuviškai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Kad vandenį galima gerti, užrašyta tik lietuviškai.<br>R.Vilkelio nuotr.
Fontanas, kurį puošia skulptūra „Laimės šulinys“, vasarą neveikė.<br>R.Vilkelio nuotr.
Fontanas, kurį puošia skulptūra „Laimės šulinys“, vasarą neveikė.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 4, 2023, 11:00 AM

Kauno gidė Aistė Poškienė pasakojo, kad atkeliavę į Rotušės aikštę svečiai apžiūrinėja ir skulptūrą-fontaną „Laimės šulinys“, kurį 1988 metais sukūrė menininkas Jūratis Zalensas.

„Nors ši vasara buvo labai karšta, fontanas neveikė. Kai kurie žmonės ėjo prie jo, delnus kišo po skulptūroje įtaisytais čiaupais, manė, kad vanduo pradės bėgti nuo žmogaus rankų judesio. Bet visiems teko nusivilti“, – pasakojo gidė.

Kitoje Rotušės aikštės vietoje, ant 19-ojo pastato, kuriame XIX amžiuje veikė arklių pašto stotis, tvoros įrengta skulptūra – fontanas „Šunys“. Šio kūrinio, vaizduojančio du šunis, autorius – skulptorius Vytautas Narutis.

Ant fontano puikuojasi ir užrašas „Geriamas vanduo“. Tačiau nemažai svečių iš kitų šalių čia tik nusifotografuoja, nes nesupranta, kad iš fontano tekantį vandenį galima gerti.

Štai viešnia iš Lenkijos Agata Jarek, sužinojusi, kad šiuo vandeniu galima atsigaivinti, apsidžiaugė. Moteris pasvarstė, kad galbūt prie fontano reikėtų pateikti informaciją ir kitomis kalbomis.

Bendrovės „Kauno vandenys“ atstovė Vaida Bytautė paaiškino, kad prie Rotušės esančio fontano vandentiekio sistema sujungta su statinio vandens tinklu. Rotušė šiuo metu atnaujinama, todėl fontanas taip pat neveikia. Planuojama, kad jis veiks kitais metais.

Skulptūra-fontanas „Šunys“ įrengta kultūros paveldo zonoje.

„Norint atlikti kokius nors darbus, reikia gauti paveldosaugininkų leidimą.

Turistai išskirtiniais atvejais tekstą, parašytą jiems nesuprantama užsienio kalba, paprastai išsiverčia pasitelkdami išmaniuosius įrenginius“, – sakė V.Bytautė.

Kaune yra dar 6 geriamojo vandens fontanai.

„Kai bus atnaujintas Trijų mergelių tiltas, nauja vandens stotelė bus įrengta ir prie jo“, – sakė V.Bytautė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.