G. Nausėda: tikiu, kad užteks valios mokesčių reformai – galime netekti galimybės naudotis šimtais milijonų eurų

Prezidentas Gitanas Nausėda sako vis dar tikintis, kad politinės valios užteks priimti mokesčių reformoje numatytiems sprendimams. Tačiau jis pažymėjo, kad mokestiniai pakeitimai turi būti racionalūs, protingi ir nepažeidžiantys Lietuvos konkurencingumo.

G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
G.Nausėda.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Sep 8, 2023, 12:26 PM, atnaujinta Sep 8, 2023, 2:39 PM

„Vis dar tikiu, kad užteks politinės valios šiame rudens sezone priimti sprendimus, bet mokesčių reforma reikalinga ne Europos Komisijai, ne dar kažkam kitam išorėje, ji yra mūsų pačių interesas, tačiau ji turi būti įgyvendinta protingai, racionaliai, nepažeidžiant mūsų konkurencingumo ir tarnauti pirmiausiai mūsų gerovei“, – po susitikimo su Europos Komisijos (EK) vicepirmininku Valdžiu Dombrovskiu žurnalistams teigė G. Nausėda.

„Kažkokios“ mokesčių reformos tikrai nereikėtų. Mokesčių reforma turi užtikrinti efektyvesnį lėšų surinkimą, būti socialiai teisingesne, užtikrinti tam tikrą apmokestinimo progresyvumą ir kartu padidinti mokesčių bazę. Mes juk patys, ne kažkas iš išorės, prisiėmėme tam tikrus kriterijus RRF lėšų srautams gauti“, – akcentavo jis.

G. Nausėda tikino, kad mokesčių reformos klausimai buvo pradėti diskutuoti gerokai anksčiau ir galėjo būti įgyvendinti dar iki šio laikotarpio, bet, anot jo, to neatsitiko ir dabar nuo to priklauso Europos Sąjungos (ES) pinigų srautai į Lietuvą.

„Kuomet kalbame, kad vienas ar kitas pasiūlymas gali kainuoti mūsų biudžetui kelioliką, keliasdešimt milijonų eurų, reikia visada turėti kontekstą galvoje, kad jeigu neįgyvendinsime reikalavimo ir nesutarsime su Europos Komisija, galime prarasti, netekti galimybės naudotis šimtais milijonų eurų. Šiuos dalykus palyginkime ir padarykime išvadas“, – sakė šalies vadovas.

ELTA primena, kad praeitą savaitę posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Kritiką mokesčių reformai ne kartą išsakė tiek koalicijos ir opozicinių partijų atstovai, tiek socialiniai partneriai.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.