S. Skvernelis: mokesčių reformos nebus – jos jau nebėra

Demokratų partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis mano, kad mokesčių reformą gali išgelbėti socialdemokratų frakcijos Seime balsai. Pasak jo, tai gali atstoti liberalių frakcijų, pasisakančių prieš mokestinius pakeitimus, balsus ir barteriniu būdu, mokesčių reforma gali būti priimta.

S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
S.Skvernelis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Sep 8, 2023, 9:18 AM

„Jeigu nebus opozicijos paramos, manau, bus sudėtinga šiems įstatymams skintis kelią. Pateikimo stadijoje socialdemokratų partija palaikė mokesčių reformą, tai jeigu palaikymas toks bus, socialdemokratų balsai gali atstoti vienos ar kitos liberalios frakcijos priešininkų balsus ir visko gali būti“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė S. Skvernelis.

„Reformos jau nebėra, jos nebus, bet ar bus kosmetiniai pagadinimai, net ne pataisymai, tikėtina, kad vienas ar kitas sprendimas kažkokiu barteriniu politiniu būdu gali būti priimtas“, – aiškino jis.

Politikas tikino, kad mokestinių pokyčių paketo reforma negalima pavadinti ir valdančiųjų pažadai rinkiminės kampanijos metu bei kadencijos pradžioje, apie esminę mokesčių pertvarką, liko tik žodžiais. Vis tik jis neatmetė, kad tam tikri pakeitimai gali būti priimti.

„Matome, kad iš liberalių partijų natūralu prašyti paramos mokesčių didėjimui būtų ideologiškai neteisingai. Bet mūsų valstybėje visko gali būti, kaip pavyks didžiausiai partijai, tuos likučius, pažadus, susijusius su situacija, kai Lietuva vienintelė iš ES valstybių nesugeba pasinaudoti Atstatymo fondo lėšomis, nes pasižadėjome to, ko negalime padaryti, tai kažkokiu būdu reikės išsivynioti“, – sakė ekspremjeras.

„Bijau, kad išsivyniojimas nebūtų toks, jog bus nueita paprasčiausiu keliu ir esminių konceptualių dalykų (nors kažką keisti konceptualiai nemačiau prasmės, mūsų Vyriausybės reforma buvo esminė), bet gali būti nueita lengviausiu keliu – užmes visuotinį NT mokestį, apmokestins transportą... Lengviausia paimti iš tų žmonių, kai mažai turi, tai gali ir mokesčius mokėti“, – akcentavo jis.

ELTA primena, kad praeitą savaitę posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Kritiką mokesčių reformai ne kartą išsakė tiek koalicijos ir opozicinių partijų atstovai, tiek socialiniai partneriai.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, reformos naudą – dėl didinamo neapmokestinamojo pajamų dydžio – pajustų 800 tūkst. gyventojų, arba 70 proc. visų šalies dirbančiųjų, kurių pajamos siekia iki vieno vidutinio atlyginimo. Tuo metu mokestinė našta, pakeitus gyventojų pajamų mokesčio modelį, padidėtų apie 17,5 tūkst. individualiai dirbančių ir 16,5 tūkst. itin aukštas pajamas gaunančių asmenų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.