Neapsikentė – nuo spalio paplūdimių kavinėse nebus galima prekiauti

Klaipėdos politikai nusprendė padaryti tvarką Klaipėdos paplūdimiuose. Tvirtinama, kad dabar veikiantys verslininkai pažeidinėja su Savivaldybe pasirašytas sutartis, nors kartu pripažįstama, kad prieš 7 metus pačios Savivaldybės sukurta tvarka jau neatitinka laikmečio lūkesčių.

Klaipėdos politikai nusprendė padaryti tvarką Klaipėdos paplūdimiuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos politikai nusprendė padaryti tvarką Klaipėdos paplūdimiuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos politikai nusprendė padaryti tvarką Klaipėdos paplūdimiuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Klaipėdos politikai nusprendė padaryti tvarką Klaipėdos paplūdimiuose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Edgaras Valeckas

Sep 11, 2023, 8:35 AM, atnaujinta Sep 11, 2023, 8:36 AM

Dar liepos mėnesį Klaipėdos tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai surengė išvažiuojamąjį posėdį Klaipėdos paplūdimiuose.

Dar tada buvo pastebėta, kad Melnaragės-Girulių pajūrio ruože esanti situacija netenkina.

Atkreipiamas dėmesys, kad pajūryje dirbantys verslininkai užima daugiau ploto nei numatyta sutartyse. Pažeidinėja kitas sąlygas.

Klaipėdos savivaldybės Licencijų ir leidimų skyriaus vedėja Jolanta Uptienė informavo, kad verslininkų pažeidimai yra užfiksuoti ir bus nagrinėjami mėnesio pabaigoje. Jiems gresia baudos.

Taip pat žadama griežtinti kontrolę, sudaryti patikrų grafiką, kad kavinės prie jūros būtų tikrinamos ir ne sezono metu. Pagal galiojančias sutartis jos gali dirbti tik nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d. Išimtis yra prie šiaurinio molo esančios kavinės, kurios dirba visus metus.

Tarybos narys Vidmantas Dambrauskas klausė, ar nebūtų galima pasirašyti priedų prie sutarčių ir leisti verslininkams prekiauti ir ne sezono metu.

Esant geram orui ir ne sezono metu savaitgaliais klaipėdiečiai tikrai vyksta prie jūros.

„Ar žiemą kavinės būtinai turi būti išardytos?“ – retoriškai klausė V. Dambrauskas.

Pasak J. Uptienės, pasirašytų sutarčių sąlygų keisti negalima. Savivaldybė laikosi pozicijos, kad norint vykdyti kavinių veiklą visus metus, reikia nutraukti esamas sutartis ir skelbti naujus konkursus.

Klaipėdos miesto tarybos opozicijos lyderis Ugnius Radvila, sako kad pažeidimus atskleidžia ir Savivaldybės užsakymu atliktas auditas.

Jis žada, kad miestas sukurs planą, kaip turėtų būti išvystyta Klaipėdos paplūdimių infrastruktūra, kad būtų patraukli lankytojams ir konkurencinga, palyginti su kaimyniniais kurortais ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje.

Žadama, kad toks planas jau gali būti įgyvendintas kitą sezoną.

Tačiau šiuo metu 8 pajūrio zonos yra išnuomotos verslininkams dar pagal 2017 metais pasirašytas sutartis. Prieš dvejus metus jos buvo pratęstos ir galioja dar trejus metus.

Panašu, kad dialogas tarp šiuo metu pajūryje dirbančių verslininkų ir valdžios nevyksta. Su verslininkais nėra kalbama, siūloma tik juos griežčiau kontroliuoti ir bausti.

„Verslas turi imtis iniciatyvos siūlyti sprendimus, o pažeidimų toleruoti negalima. Nėra normalu, kai sutartyje nuomojamas plotas yra 500 kv. m, o užimama 1 500 kv. m“, – griežtos pozicijos laikosi U. Radvila.

Ši verslo ir valdžios akistata jau šį spalį duos rezultatų. Verslininkai, bijodami tikrinimų ir baudų, tikrai nesiryš atidaryti kavinių (pastebima, kad ankstesniais metais taip buvo daroma) ne sezono metu. Panašu, kad nors iki sezono pabaigos dar liko 3 savaitės, legalaus sprendimo abiem pusėms rasti nepavyks.

„Reikia galvoti apie sistemą, kad būtų vienose rankose ir priežiūra, ir leidimų išdavimas, pradedant nuo konkurso sąlygų. <...> kitaip ten tvarkos nebus“, – sako V. Dambrauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.