Vilniaus kogeneracinė jėgainė su „Rafako“ pasiekė taikos susitarimą Stokholmo arbitraže

Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ) ir buvusi pagrindinė jos biokuro bloko rangovė, Lenkijos bendrovė „Rafako“ Stokholmo arbitražo teisme pasiekė taikos susitarimą. „Rafako“ įsipareigojo atlyginti dalį VKJ patirtos žalos ir perduoti projektui svarbią dokumentaciją, pranešė VKJ valdanti „Ignitis grupė“.

Vilniaus kogeneracinė jėgainė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniaus kogeneracinė jėgainė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2023, 8:30 PM, atnaujinta Sep 11, 2023, 8:31 PM

VKJ vadovybės teigimu, susitarimas leis ne tik sėkmingai užbaigti projektą, bet ir padidins su „Rafako“ dirbusių subrangovų galimybes atgauti skolas.

„Jei būtume tęsę bylinėjimąsi Stokholmo arbitraže, „Rafako“ greičiausiai tai reikštų bankrotą, ir mums apskritai nebūtų atlyginta žala jokia apimtimi. Be to, „Rafako“ tęsiant veiklą, padidėja ir Lietuvos subrangovų tikimybė atgauti skolas iš Lenkijos bendrovės jos restruktūrizavimo procese“, – pranešime cituojamas VKJ vadovas Mantas Burokas.

Anot jo, teisininkų vertinimu, arbitražo byla galėjo užtrukti penkerius ir daugiau metų, o bylinėjimosi išlaidos tokio pobūdžio procesuose paprastai siekia iki 10 mln. eurų, todėl šiuo atveju racionaliausias sprendimas buvo susitarti taikiai.

Pagal taikos sutartį, VKJ gaus beveik 30 mln. eurų piniginę kompensaciją, kurios dalį – beveik 15 mln. eurų – bendrovė jau gavo, o kitą dalį – dar 15 mln. eurų – „Rafako“ išmokės dalimis per penkerius metus.

Taip pat „Rafako“ perduos VKJ visą turėtą biokuro projektui reikalinga įranga bei dokumentus – įvertinus įrangos ir dokumentų vertę, VKJ papildomai atgauna dar beveik 2 mln. eurų ir užtikrina biokuro projekto darbų tęstinumą.

Pranešime primenama, kad praėjusių metų rugpjūtį Stokholmo arbitražas nusprendė, kad dėl VKJ biokuro bloko statybų vėlavimo yra kalta „Rafako“. Arbitražas taip pat konstatavo, kad VKJ pagrįstai nutraukė sutartį su „Rafako“ bei turi teisę į netesybas ir nuostolių atlyginimą. Pagal arbitražo bylos proceso grafiką, šalims buvo nustatytas privalomas taikinimo laikotarpis.

Lietuvos teismai jau ne kartą pasisakė, kad su „Rafako“ dirbę subrangovai skolas turi atgauti iš šios įmonės.

VKJ biokuro jėgainė šiuo metu sostinei šilumą tiekia bandomuoju režimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.