V. Mitalas NT mokestį vadina neteisingu: „Kolegos nori apmokestinti daug daugiau gyventojų“

Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas tikina nenorintis apmokestinti daug didesnės dalies gyventojų nekilnojamo turto (NT) mokesčiu. Be to, jam kelia klausimų šiuo metu parengtas šio mokesčio dizainas. Tačiau, pasak V. Mitalo, entuziastingai dėl NT mokesčio pokyčių nusiteikę ne tik konservatoriai, bet ir koalicijos partneriai iš parlamento Liberalų sąjūdžio frakcijos.

V.Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Mitalas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Sep 13, 2023, 9:51 AM

„Kolegos labai entuziastingi dėl NT mokesčio, nori apmokestinti daug daugiau gyventojų NT mokesčiu, girdžiu konservatorių ir Liberalų Sąjūdžio balsus to link. Aš nesu toks optimistas ir norintis tą daryti, nes parengtas NT mokesčio dizainas, siekiant suteikti daugiau pajamų savivaldybėms man kelia klausimą, o kur visas valstybės valdomas turtas?“ – trečiadienį „Žinių radijui“ teigė V. Mitalas.

„Ar prie jo nereikia daryti privažiavimų, investuoti į infrastruktūrą, gal ir jį vertėtų apmokestinti? Padarant galimybes savivaldybėms turėti daugiau pajamų iš to“, – kėlė klausimą parlamentaras, pažymėdamas, kad yra daug komercinės paskirties turto, kuris nėra apmokestinamas, nes priklauso religinėms organizacijoms ir bendruomenėms.

V. Mitalas tvirtino, kad Lietuvoje daugiau nei 90 proc. gyvena savo nuosavybės turte ir atsižvelgiant į dabartinę ekonominę situaciją, didesnis gyventojų apmokestinimas atrodo neteisingas ir neliberalus.

„Lietuvoje, kurioje 93 proc. gyvena savo nuosavybės turte ir didelė dalis vidurinės klasės šeimų patiria ne tik didelę infliaciją, bet ir padidėjusias būsto paskolų palūkanas, plėsti bazę į žemesnę pusę, apmokestinti daugiau gyventojų, man atrodo nelabai teisinga. Tikriausiai ir neliberalu“, – sakė Laisvės frakcijos Seime seniūnas.

ELTA primena, kad rugpjūčio pabaigoje posėdžiavusi koalicinė taryba sutarė apie prieštaravimų tarp valdančiųjų sukėlusią mokesčių reformą toliau diskutuoti atskirais etapais ir skiriant tam pakankamai laiko. Neatmetama, kad dalis diskusijų galėtų nusikelti ir į kitus metus.

Kritiką mokesčių reformai ne kartą išsakė tiek koalicijos ir opozicinių partijų atstovai, tiek socialiniai partneriai.

Vyriausybės pateiktoje mokesčių reformoje numatomi didesni mokesčiai daliai dirbančiųjų individualiai. Priėmus pakeitimus, daugiau asmenų turėtų mokėti nekilnojamojo turto mokestį, keistųsi kai kurių lengvatų taikymo tvarka, būtų įvesta minimali nedarbo išmoka.

Pateiktame Nekilnojamo turto mokesčio įstatymo projekte siūloma padidinti fizinio asmens pagrindinio gyvenamojo būsto neapmokestinimo riba nuo 1 iki 1,5 savivaldybės NT verčių medianos.

Projekte dar siūloma, kad pagrindiniam fizinio asmens gyvenamajam būstui būtų taikomas progresinis apmokestinimas. Dalis tarp 1,5 ir 2 savivaldybės NT verčių medianų būtų apmokestinama 0,06 proc. tarifu, o viršijanti 2 medianas – 0,1 proc.

Finansų ministerija skaičiuoja, kad priėmus tokius pakeitimus, vidutinis mokestis už gyvenamąjį būstą gyventojui siektų 16 eurų per metus, o du trečdaliai gyventojų mokesčio nemokėtų. Surinktos pajamos atitektų savivaldybėms.

Projekte dar siūloma nustatyti minimalų 0,5 proc. NT mokesčio tarifą vėjo elektrinėms, o fizinių asmenų NT, naudojamam pajamoms iš žemės ūkio veiklos uždirbti, taikyti lengvatinį tarifą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.