Iš apie Rusijos ekonomiką kalbėjusio V. Putino lūpų – retai girdimas prisipažinimas

Šią savaitę Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pripažino, kad infliacijos problema Rusijoje yra tokia didelė, kad šalies verslui tapo „praktiškai neįmanoma“ dėlioti planų. Antradienį Rusijos Rytų ekonomikos forume V.Putinas kalbėjo apie ekonomines problemas, su kuriomis šiuo metu susiduria šalis.

V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V.Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 14, 2023, 11:47 AM

Rugpjūtį infliacija Rusijoje per metus paspartėjo 5,15 proc. ir gerokai viršijo centrinio banko nustatytą 4 proc. infliacijos tikslą. Dėl tokių aukštų kainų šalies verslui ekonominė aplinka tampa labai neapibrėžta, sakė V.Putinas, kurį cituoja naujienų agentūra „Reuters“.

Tai – retas V.Putino dabartinių Rusijos ekonominių bėdų pripažinimas. Per pastaruosius metus šis asmuo ne kartą pabrėžė Rusijos ekonomikos atsparumą, nors prekybos apribojimai ir sparčiai besipučiantis karinis biudžetas neigiamai veikia Maskvos finansus.

Kad būtų sumažinta infliacija, reiktų padidinti palūkanų normas, tačiau jos turi būti pakankamai žemos, kad skatintų ekonomiką ir stiprintų rublį, kurio kursas dolerio atžvilgiu neseniai nukrito iki 16 mėnesių minimumo.

„Reuters“ apklausos duomenimis, analitikai daugiausia tikisi, kad centrinis bankas dar kartą padidins palūkanų normas vėliau šią savaitę, nors rugpjūtį bankas jau paskelbė skubų 350 bazinių punktų palūkanų normos padidinimą, kuris palūkanų normas pakėlė iki 12 proc.

„Taip, tai mažina skolinimosi galimybes ir šiek tiek riboja ekonomiką, tačiau tai yra reikšmingas infliacijos rizikos veiksnys“, – sakė V.Putinas apie Rusijos pastangas griežtinti pinigų politiką.

„Jei praleisime momentą, kuris lems nekontroliuojamą infliacijos augimą, ilgainiui ekonomikai bus dar blogiau“, – vėliau pridūrė jis.

Vis dėlto V.Putinas liko optimistas, kalbėdamas apie ilgalaikes perspektyvas: esą nepaisant dabartinės infliacijos problemos ir smunkančios rublio vertės, tauta nesusiduria su niekuo, kas nebūtų „absoliučiai neįveikiama“.

Tačiau, panašu, Rusijos ekonomikos laukia dar daugiau problemų – infliacijos prognozė gerokai padidinta, nepaisant V.Putino kalbų, apie tai, kad kainų augimas kenkia verslui.

Trečiadienį, rugsėjo 13-ąją, Rusijos ekonominės plėtros ministerija padidino šių metų infliacijos prognozę nuo 5,3 proc. iki 7,5 proc., pranešė „businessinsider.com“.

Dėl Ukrainoje sukelto karo pritaikytos sankcijos paveikė Rusijos ekonomiką: vartotojai sumažino kasdienio vartojimo prekių atsargas, nors šalies karo išlaidos šiek tiek palaiko ekonomikos augimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.