Baltarusiai vargsta bandydami iškeisti valiutą – dorai nė neaišku, kodėl bankai atsisako priimti pinigus

Baltarusiai susiduria su sunkumais bandydami išsikeisti užsienio valiutą į Baltarusijos rublius. Kai kurie bankai atsisako priimti banknotus, nors jie vizualiai neatrodo pažeisti, t. y. neturi jokių akivaizdžių defektų. Tai susiję su pokyčiais, kuriuos šią vasarą įvedė daugelis bankų.

 JAV doleriai.<br> Piviso/pixabay.com nuotr.
 JAV doleriai.<br> Piviso/pixabay.com nuotr.
  JAV doleriai.<br>  Piviso/pixabay.com nuotr.
  JAV doleriai.<br>  Piviso/pixabay.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-09-17 10:40

Minsko gyventojas Viktoras bandė išsikeisti 100 JAV dolerių banknotą į Baltarusijos rublius trijose keityklose, tačiau jam nepavyko, rašo „zerkalo.io“.

„BNB banke“ pasakė, kad mano 100 dolerių banknotas yra blogos būklės, nors jis lygus, švarus, nesuplyšęs, bet šonuose yra įlenkimų, – kalbėjo Viktoras. – Antroje keitykloje banknotą apdorojo kažkokiais cheminiais preparatais, tačiau galiausiai ir čia jo nepriėmė. Trečiojoje pasakė, kad prieš tai pinigas buvo plautas ir lygintas. Bet aš visą laiką turėjau šiuos 100 dolerių – kaip kažkada išsiėmiau iš bankomato, taip ir gulėjo pas mane“.

Dolerius Viktoras bandė įsidėti į savo sąskaitą per „Alfa-Bank“ terminalą, kad galėtų išsiimti rublius, tačiau to padaryti nepavyko.

„Kai pabandžiau įdėti pinigus į kortelę, buvo parašyta, kad priimami visi nominalai, išskyrus 100 dolerių. Paskambinau į banką paklausti, kas vyksta, ir jie pasakė, kad nusprendė nepriimti šio nominalo dolerių, tačiau nepaaiškino priežasčių“, – pasakojo Viktoras.

„Alfa-Bank“ kontaktų centras „Zerkalo“ žurnalistui kaip fiziniam asmeniui patvirtino, kad 100 dolerių banknotus galima įnešti tik per kasas. Kalbant apie valiutos keitimą į Baltarusijos rublius, bankas vertina banknotų mokumo požymius. Nuo šių metų liepos dauguma bankų laikosi vieningų banknotų keitimo užsienio valiuta taisyklių. Tuo tikslu jie parengė vieningą banknotų mokumo požymių sąrašą, kurį patvirtino Nacionalinis bankas.

„Valiuta banko kasose visada tikrinama pagal šį požymių sąrašą. Pačioje banko kasoje galima paprašyti informacijos, kodėl jūsų banknotas nebuvo priimtas“, – paaiškino „Alfa-Bank“.

„BNB-Bank“ ir „Belarusbank“, taip pat pranešė, kad, keisdami užsienio valiutą į Baltarusijos rublius, jie taiko reikalavimus, nurodytus požymių sąraše.

„Belinvestbank“ nurodė, kad filialo darbuotojai dirba pagal banko vidaus dokumentus ir perdavė, jog būtina tiesiogiai su specialistu išsiaiškinti priežastį, kodėl kupiūros nepriėmė.

Apie sunkumus, su kuriais susiduria baltarusiai keisdami užsienio valiutą į rublius, anksčiau pranešė televizijos kanalas „Belsat“, taip pat portalas „myfin.by“.

Buvo kalbama apie tuos asmenis, kurie susidūrė su problema keisdami ultravioletinėje šviesoje švytinčius banknotus. Tokie defektai atsiranda, jei popieriniai pinigai ilgą laiką buvo laikomi maišelyje, kuriame susidarė kondensatas, arba netyčia buvo išskalbti. Dėl drėgmės popierių dažnai pažeidžia pelėsis ir grybelis, kurie taip pat švyti ultravioletinėje šviesoje.

Pastaraisiais metais bankai Baltarusijoje atsisako priimti šviečiančius banknotus, motyvuodami sankcijų apribojimais ir tuo, kad jų neįmanoma eksportuoti į banknotų šalis emitentes ir pinigų iškeisti.

„Jei banknotą pažeidžia pelėsis, laikui bėgant kyla pavojus, kad jis gali suirti – tokius banknotus nesaugu priimti ilgalaikiam saugojimui. Ypač dabartinėje situacijoje, kai bankai fiziškai neturi galimybės keisti pažeistų banknotų“, – „myfin.by“ paaiškino „BTA Bank“ atstovai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.