Tabako gamintojai prisidėtų kovojant su kontrabanda: A. Veryga siūlymą vadina manipuliavimo priemone

Seime bręsta idėja leisti cigarečių gamintojams skirti paramą valstybės institucijoms, kovojančioms su tabako kontrabanda ir nelegalia jo prekyba. Seimo nario Remigijaus Žemaitaičio teikiamam įstatymo projektui sulaukus sėkmės, tabako verslas galėtų finansiškai prisidėti prie kovos su cigarečių kontrabanda.

Seime bręsta idėja leisti cigarečių gamintojams skirti paramą valstybės institucijoms, kovojančioms su tabako kontrabanda ir nelegalia jo prekyba.<br>VSAT nuotr.
Seime bręsta idėja leisti cigarečių gamintojams skirti paramą valstybės institucijoms, kovojančioms su tabako kontrabanda ir nelegalia jo prekyba.<br>VSAT nuotr.
A.Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Veryga.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seime bręsta idėja leisti cigarečių gamintojams skirti paramą valstybės institucijoms, kovojančioms su tabako kontrabanda ir nelegalia jo prekyba.<br>MKT nuotr.
Seime bręsta idėja leisti cigarečių gamintojams skirti paramą valstybės institucijoms, kovojančioms su tabako kontrabanda ir nelegalia jo prekyba.<br>MKT nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Irtautė Gutauskaitė

Sep 20, 2023, 1:40 PM

„Siūloma padaryti kai kurias išimtis (tabako gamintojams – ELTA) dėl rėmimo ir suteikti galimybę skirti paramą valstybės institucijoms ar įstaigoms kovai su tabako ar susijusių gaminių kontrabanda ir nelegalia prekyba“, – pristatyta Seimo Sveikatos reikalų komiteto posėdyje.

Kaip posėdyje teigė Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos (NTGA) vykdomasis direktorius Arnas Neverauskas, tabako verslas galėtų prisidėti prie kovos su kontrabanda ir nelegalių gaminių prekyba.

„Legalaus verslo galimybė padėti kontroliuojančioms institucijoms būtų tikrai sveikintinas dalykas. Kalbant tiek apie technikos įsigijimą, tiek apie tam tikrus mokymus, kursus ir panašią nefinansinę pagalbą, kurią galima suteikti pareigūnams, atpažįstant legalų gaminį nuo falsifikato“, – užtarė įstatymo pakeitimo projektą A. Neverauskas.

Anot jo, kaimyninėse šalyse tokia praktika yra pritaikyta. Cigarečių kontrabanda, pabrėžė A. Neverauskas, yra didelė problema Lietuvoje.

„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad mūsų kaimyninės šalys, pavyzdžiui Lenkija, Latvija, Estija neturi jokių problemų ir jokių prieštaravimų, teisės aktai leidžia tabako gamintojams padėti užkardyti kontrabandą“, – akcentavo jis.

„Cigarečių kontrabanda Lietuvoje yra labai didelė problema. Su ja kovoja ir muitinės departamentas, ir sienos apsaugos tarnyba, policija. Jeigu pasižiūrėtume jų sulaikymus, kasmet demonstruoja rekordinius skaičius, kiek nelegalių gaminių sulaiko prie sienos ar šalies viduje“, – argumentavo jis.

A. Veryga: tai – manipuliavimo priemonė

Vis dėlto, R. Žemaitaičio pasiūlytam įstatymo projektui paprieštaravo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Aurelijus Veryga. Anot jo, jei būtų leidžiama tabako gamintojams remti institucijas, jie turėtų galimybę daryti įtaką priimamiems politikų sprendimams. Todėl „valstietis“ vietoj tokio įstatymo projekto priėmimo paragino suteikti didesnį finansavimą valstybės apsaugos institucijoms.

„Galima teikti siūlymą – tiek, kiek trūksta pinigų, didinti akcizą ir visus tuos pinigus Finansų ministerija gali skirti vidaus reikalų sistemai – sienos apsaugai ar policijai. Nereikės susisaistyti su tabako gamintojais, kurie vos tik skiria šią paramą, sekančią dieną ateina pas politikus ir pasakoja, kokie jie yra socialiai atsakingi ir kaip negalima jų atžvilgiu taikyti jokių kontrolės priemonių“, – Sveikatos reikalų komiteto posėdyje kalbėjo A. Veryga.

„Nes jeigu jas pritaikysime, mažės vartojimas, tai tuoj pat sumažės ir parama policijai, sienos tarnybai ar dar kam. Tai yra viso labo manipuliavimo priemonė. Manau, kad tokiam siūlymui pritarti negalima“, – pabrėžė Seimo narys.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paragino projekto rengėjus kreiptis į Tabako kontrolės pagrindų konvencijos sekretoriatą, kuris turi įvertinti, ar Lietuva, priėmus tokį įstatymo pakeitimą, nepažeistų konvencijos.

„Siekiant ateityje išvengti įstatymo projekto nuostatų galimo prieštaravimo Tabako kontrolės pagrindų konvencijai, ministerija siūlė kreiptis į konvencijos sekretoriatą nuomonės, ar tokios įstatyminės nuostatos neprieštarautų pačiai konvencijai. Turint išaiškinimą būtų galima daryti sprendimą“, – teigė SAM atstovė Jelena Talačkienė.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį nutarė siūlyti tobulinti įstatymo projektą, kreipiantis į Tabako kontrolės pagrindų konvencijos sekretoriatą. Po sekretoriato išvados, komiteto nariai turės pratęsti projekto svarstymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.