Bando įrodyti elektros rinkos liberalizavimo naudą: šie gyventojai mokėjo mažiau

Nepaisant trijų iš rinkos jau pasitraukusių tiekėjų, elektros rinkos liberalizavimas – naudingas vartotojams, skaičiuoja Lietuvos energetikos agentūra (LEA). Agentūros vertinimu, tiekėjai siūlė mažesnius fiksuotos kainos planus nei visuomeninio tiekimo kaina.

LEA vertinimu, tiekėjai siūlė mažesnius fiksuotos kainos planus nei visuomeninio tiekimo kaina.<br>V.Skaraičio nuotr.
LEA vertinimu, tiekėjai siūlė mažesnius fiksuotos kainos planus nei visuomeninio tiekimo kaina.<br>V.Skaraičio nuotr.
LEA vertinimu, tiekėjai siūlė mažesnius fiksuotos kainos planus nei visuomeninio tiekimo kaina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
LEA vertinimu, tiekėjai siūlė mažesnius fiksuotos kainos planus nei visuomeninio tiekimo kaina.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
A.Bagočiūtė.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
A.Bagočiūtė.<br> M. Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lukas Juozapaitis

2023-09-22 11:16, atnaujinta 2023-09-22 11:26

„Norime pateikti ne emocijomis ar kitais pagrindais paremtą nuomonę apie liberalizavimą, o faktais grįstą vertinimą. Mūsų atlikti skaičiavimai rodo, kad liberalizacija veikia, nes nuo antrojo etapo pradžios, tie vartotojai, kurie rinkosi mažiausios fiksuotos kainos planus (...) mokėjo mažiau, nei visuomeninis tiekimas. Tai vienas kriterijų, kuris parodo, kad liberalizacija veikia“, – penktadienį žurnalistams sakė laikinoji LEA direktorė Agnė Bagočiūtė.

Pasak jos, esant tik visuomeniniam tiekimui, vartotojai neturėtų galimybių pasirinkti mažesnės elektros kainos tarifus, kuriuos siūlė nepriklausomi elektros tiekėjai.

LEA vadovės teigimu, nuo šių metų stebimi vartotojų elgsenos pokyčiai, gyventojai labiau reaguoja į kainų pokyčius rinkoje ir tiekėjų pasiūlymų dinamiką.

„Matome, kad tiekėjai tikrai reagavo į kainas ir jas nuolat mažino, (...) kainų svyravimas vyko ir vartotojai į tai reagavo“, – teigė A. Bagočiūtė.

Pasak LEA Energetikos duomenų analizės centro laikinojo vadovo Vytenio Gudelio, trečiojo liberalizavimo etapo eiga kol kas yra optimistinė. Jis pažymi, kad iki 2026 m. vykstančio etapo metu nepriklausomą tiekėją jau pasirinko 49 proc. vartotojų – šį pirmadienį jų buvo 449 tūkst.

„Čia labai įdomus, optimistinis ir šiek tiek netikėtas skaičius. Antrajame etape 50 proc. vartotojų tiekėją pasirinko 1,5 mėn. prieš termino pabaigą. Trečiajame etape 50 proc. pasirinkusiųjų turime beveik dabar“, – sakė V. Gudelis.

Agentūra anksčiau skelbė, jog šiuo metu nepriklausomų tiekėjų 24 mėn. fiksuotos kainos planų 1 kWh vidutinė kaina siekia 23,4 ct/kWh (dvi laiko zonos) ir 24,3 ct/kWh (viena laiko zona), o 12 mėn. – atitinkamai 23,4 ct/kWh ir 23,8 Eur/kWh.

Anot V. Gudelio, per pirmąjį metų pusmetį, mažėjant elektros kainoms „Nord Pool“ biržoje, nepriklausomi tiekėjai siūlomų planų kainas nuosekliai mažino vidutiniškai 31 proc. (nuo 39 iki 27 centų už kilovatvalandę). Antrąjį pusmetį, sakė jis, siūloma kaina sumažėjo iki 24 ct/kWh.

„Tiekėjai žiūri į ilgalaikes didmeninės elektros kainų perspektyvas, o į trumpalaikius svyravimus – pamatuotai“, – komentavo V. Gudelis.

LEA pateiktais duomenimis, garantiniame tiekime šiuo metu yra 41,4 tūkst. pirmojo ir antrojo liberalizavimo etapų vartotojų, kurie dar nepasirinko elektros tiekėjo.

ELTA primena, kad šią savaitę iš rinkos pasitraukė jau trečias nepriklausomas elektros tiekėjas – „EGTO energija“. Anksčiau veiklą nutraukė „Birštono elektra“ ir „Perlas energija“. Pirmieji du tiekėjai pasitraukė šiemet, po to, kai Seimas sugriežtino nepriklausomų elektros tiekėjų veiklą.

„Perlas energija“ pasitraukė 2022 m. rugpjūtį, rinkoje ženkliai pakilus elektros kainoms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.