R. Karbauskis apie siūlymą mažinti alkoholio pardavimo apribojimus sekmadieniais: tai liberalų bandymas įtikti rinkėjams

Siūlymas atsisakyti sekmadieninio draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais po 15 val., tai Liberalų sąjūdžio bandymas įtikti rinkėjams, teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Visgi, pasak jo, alkoholio pardavimo laikų apribojimas ir reklamos draudimas yra populiarūs visuomenėje ir prisidėjo prie suvartojamo kiekio mažinimo, tad „valstiečiui“ nėra aišku, kokios grupės palaikymo siekia liberalai.

Siūloma, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. kovo 1 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Siūloma, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. kovo 1 d.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
R.Karbauskis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Žygimantas Šilobritas

Sep 22, 2023, 9:30 AM

„Nežinau, kam yra bandoma įtikti, nes tuos sprendimus, kuriuos priėmėme, palaikė didžioji dalis visuomenės ir apklausos tą parodo. Ir tai apribojimas laike ir kiti sprendimai, kaip alkoholio reklamos draudimas.

Nestebina, kada liberalai pasiūlo kažką tokio. Jeigu jie pasiūlytų vėl grąžinti alkoholio reklamą, mūsų tai irgi nenustebintų, nes jie tokiu būdu bando savo rinkėjams parodyti, kad kažką dirba“, – penktadienį „Žinių radijui“ teigė R. Karbauskis.

„Bet, jeigu mes žiūrime į rezultatus tų reformų, jie akivaizdūs. Alkoholio vartojimas labai stipriai mažėja ir tai labai matosi“, – pridūrė jis.

LVŽS pirmininkas tikino nepalaikąs dabartinės Vyriausybės polinkio mažinti apribojimus priklausomybę sukeliančioms medžiagoms, tame tarpe ir alkoholiui. Tad, pasak jo, jeigu LVŽS kitos Seimo kadencijos metu bus tarp valdančiųjų partijų, tuomet bus palaikoma griežtesnė tvarka stabdant narkotikų prekybą ir vartojimą.

„Ir reikės daryti labai daug sprendimų, kad išspręstume narkotikų problemą. Ir tai bus procesas kuris prieštarautų dabartinės valdžios norui dekriminalizuoti narkotikų pervežimą ir įteisinti marihuaną“, – aiškino jis.

„Jeigu kitą kadenciją teks valdyti valstiečiams ir su kažkuo kartu būti Vyriausybėje, tai bausmės už narkotikų platinimą moksleiviams bus gerokai padidintos“, – teigė jis.

ELTA primena, kad šiuo metu Alkoholio kontrolės įstatyme yra numatyta, kad darbo dienomis ir šeštadieniais alkoholinių gėrimų mažmeninės prekybos vietose galima (taip pat išsinešti iš viešojo maitinimo vietų jose įsigytus alkoholinius gėrimus) įsigyti nuo 10 iki 20 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 15 val. Tokia tvarka įsigaliojusi nuo 2018 m., anksčiau Lietuvoje egzistavo naktiniai apribojimai alkoholinių gėrimų prekybai.

Tuo metu Alkoholio kontrolės įstatymo ir Administracinių nusižengimų kodekso pataisas įregistravęs parlamentaras Andrius Bagonas siūlo visomis savaitės dienomis leisti alkoholinių gėrimų prekybą mažmeninės prekybos vietose (taip pat išsinešti iš viešojo maitinimo vietų jose įsigytus alkoholinius gėrimus) nuo 10 iki 20 val.

Toks poreikis remiamas pateiktu Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) tyrimu rodančiu, kad šešėlis stipriųjų gėrimų rinkoje 2019 m. sudarė apie 22 proc.

Siūloma, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos įsigaliotų 2024 m. kovo 1 d.

Kartu su A. Bagdonu jas teikia Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijai atstovaujantys Seimo nariai Eugenijus Gentvilas, Virgilijus Alekna, Arminas Lydeka, Raimundas Lopata, Romualdas Vaitkus, Edita Rudelienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.