Prancūzijos centrinio banko vadovas: ECB turi nepersistengti su palūkanomis

Europos Centrinis Bankas (ECB) turėtų palaikyti savo palūkanų normas dabartiniame aukštame lygyje pakankamai ilgai, kad pažabotų infliaciją, tačiau turėtų vengti papildomo pinigų politikos griežtinimo, kuris gali pakenkti ekonomikai, pirmadienį pareiškė Prancūzijos centrinio banko vadovas Francois Villeroy de Galhau.

ECB turėtų palaikyti savo palūkanų normas dabartiniame aukštame lygyje pakankamai ilgai, kad pažabotų infliaciją.<br>Lrytas.lt koliažas.
ECB turėtų palaikyti savo palūkanų normas dabartiniame aukštame lygyje pakankamai ilgai, kad pažabotų infliaciją.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Linkevičiūtė

Sep 25, 2023, 1:07 PM

ECB anksčiau šį mėnesį dešimtą kartą iš eilės padidino palūkanų normas, kurios pakilo dar 25 baziniais punktais. Tačiau analitikai mano, kad dabar bankas gali pristabdyti savo palūkanų didinimo kampaniją.

ECB, JAV Federalinis rezervų bankas (FED) ir kiti centriniai bankai yra dramatiškai padidinę palūkanų normas, kad galėtų suvaldyti infliaciją, kurios augimą pakurstė Rusijos visapusiška invazija į Ukrainą.

Prancūzijos centrinio banko vadovas F. V. de Galhau nurodė, kad pinigų politikos formuotojai „dabar užtikrinčiau žino, kad einame teisingu keliu“ link tikslo iki 2025 m. grąžinti infliaciją į 2 proc. lygį. „Šiuo metu manome, kad mūsų pagrindinės ECB palūkanų normos yra pasiekusios lygį, kuris, palaikomas pakankamai ilgą laiko tarpą, padės laiku grąžinti infliaciją į mūsų tikslą“, – sakė F. V. de Galhau.

ECB Valdančiosios tarybos narys tvirtino, kad Frankfurte įsikūrusi institucija dabar gali dėti pastangas, kad euro zonoje užtikrintų vadinamąjį „minkštą nusileidimą“ – ekonomikos sulėtėjimą, neįsmukdant jos į recesiją.

„Persistengimo rizika turi būti subalansuota su pavojumi padaryti per mažai“, – iš anksto parengtuose komentaruose prieš centrinių bankų konferenciją Paryžiuje teigė F. V. de Galhau.

„Mano galva, šios rizikos šiuo metu bent jau yra simetriškos“, – pridūrė Prancūzijos centrinio banko vadovas ir stojo ginti „kantrybės ir atkaklumo“ požiūrio.

Jis taip pat teigė, kad kol kas nėra būtinybės vėl kelti ECB palūkanų normas, tačiau prireikus jos galėtų būti padidintos. „Tai yra valdoma rizika, nes visada galime padaryti daugiau, jei ji materializuotųsi, – dėstė F. V. de Galhau. – Tačiau rizikuojant padaryti per daug, užfiksavus ekonomikos įsmukimą į recesiją ir smarkų infliacijos sulėtėjimą, turėtume skubiai keisti kursą.“

Prancūzijos centrinio banko vadovas akcentavo, kad priimdamas sprendimus ECB turėtų ir toliau atsižvelgti į ekonominius duomenis ir stebėti dabartinį naftos kainų šuolį. F. V. de Galhau kartu perspėjo dėl skuboto pinigų politikos švelninimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.