Infliacija euro zonoje greičiau pasieks 2 proc., jeigu bus šilta žiema

Ekonomistas Rimantas Rudzkis tvirtina, kad tai, ar euro zonoje infliacija priartės prie 2 proc., priklausys nuo to, kokia bus artėjanti žiema regione. Pasak jo, jeigu žiema bus šilta, tuomet nebus dujų, šildymo bei elektros kainų šuolio ir tada galima tikėtis Europos Centrinio Banko (ECB) tikslinio rodiklio įgyvendinimo.

Pernai mums visiems labai padėjo, kad žiema buvo šilta ir dujų kainos iš kosminių aukštumų nukrito į daugiau mažiau priimtiną lygį.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pernai mums visiems labai padėjo, kad žiema buvo šilta ir dujų kainos iš kosminių aukštumų nukrito į daugiau mažiau priimtiną lygį.<br>V.Skaraičio nuotr.
 R.Rudzkis.<br> D.Labučio/ELTA nuotr.
 R.Rudzkis.<br> D.Labučio/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2023, 10:19 AM

„Labai daug priklausys nuo to, kokia bus Europoje žiema. Pernai mums visiems labai padėjo, kad žiema buvo šilta ir dujų kainos iš kosminių aukštumų nukrito į daugiau mažiau priimtiną lygį“, – „Žinių radijui“ teigė R.Rudzkis.

„Šiuo metu jos aukštokos, bet nepalyginsi su tuo, kas buvo 2022 m. Roterdame dujų kaina dabar maždaug 400 dolerių už tūkstantį kub. metrų, pernai buvo pašokę iki 2–2,5 tūkst. dolerių. Netgi vienu metu buvo 3 tūkst. dolerių. Aišku, 400 yra daugiau negu 2019 m., kas buvo prieš pandemiją, bet vis dėlto tai priimtini skaičiai“, – aiškino jis.

Vis tik R.Rudzkis mano, kad ECB dar gali vieną kartą pakelti palūkanų normas, nes kol kas metinė infliacija tiek Lietuvoje, tiek euro zonoje siekia apie 4 proc. Tačiau jis dar kartą pažymėjo, kad rodiklis gali greičiau grįžti prie 2 proc. tuo atveju, jeigu žiema bus šilta.

„Šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek euro zonoje rodikliai beveik susilygino ir yra apie 4 proc. ECB per daug kol kas švelninti nesiruošia, netgi gali būti, kad jis dar vieną kartą gali kilstelti palūkanas 25 baziniais punktais, tačiau tai sunku pasakyti“, – sakė Vilniaus universiteto (VU) profesorius.

„Jeigu žiema vėl bus šilta, energetika pigs, tada labai tikėtina, kad Europos rodikliai nueis į tikslinį 2 proc. lygį ar net žemiau. Tada neabejoju, kad ECB pradės švelninti pinigų politiką, tikėtinas laikotarpis tam būtų kitų metų antra pusė“, – akcentavo jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad ECB valdančioji taryba rugsėjo viduryje nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai buvo jau dešimtas padidinimas iš eilės.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis buvo padidintos atitinkamai iki 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

ECB vadovė Christine Lagarde teigė, kad kol kas dar per anksti sakyti, ar jau buvo pasiektas palūkanų normų pikas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tikisi, kad ECB palūkanų normas padidino paskutinį kartą. Pasak jo, ši priemonė kol kas yra reikalinga, norint kovoti su aukšta infliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.