G. Šimkus – apie griežtą ECB pinigų politiką: ji veikia ir tai rodo rezultatai

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tvirtina, kad Europos Centrinio Banko (ECB) vykdoma pinigų politika reguliariai didinant palūkanų normas yra efektyvi ir tai rodo pasiekti rezultatai. Pasak jo, atsižvelgiant į buvusius iššūkius, kuriuos sukėlė Rusijos karas prieš Ukrainą ir buvusi pandemija, strateginė kantrybė ir nuoseklumas yra itin svarbūs veiksniai, norint užtikrinti infliacijos mažėjimą.

G.Šimkus.<br>J.Elinskas (ELTA) nuotr.
G.Šimkus.<br>J.Elinskas (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Oct 3, 2023, 11:49 AM

„Didelė dalis, Lietuvoje ypač didelė dalis, infliacijos buvo lemta pradžioje energijos kainų, vėliau maisto kainų, bet sutelktomis jėgomis ir ECB vykdomos pinigų politikos pastangomis, kai per 10 kartų nuo praėjusių metų birželio mėn. buvo padidintos palūkanų normos per 250 bazinių punktų, yra pasiekta reikšminga pažanga Europoje, euro zonoje, Lietuvoje“, – antradienį Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje žurnalistams teigė G. Šimkus.

„Pinigų politika veikia ir tą aiškiai matome iš pasiektų rezultatų. Lietuvoje išankstiniais duomenimis infliacija yra apie 4 proc. Be abejo, tai nereiškia, kad viskas baigta“, – akcentavo jis.

G. Šimkus taip pat pabrėžė, kad buvę ekonominiai sunkumai įrodė žaliojo kurso svarbą bei būtinybę mažinti priklausomybę nuo monopolinių energijos bei kitų prekių tiekėjų.

„Strateginė kantrybė ir nuoseklumas yra labai svarbūs, (...) išlaikymas pakankamų palūkanų normų lygio yra itin svarbus, užtikrinant, kad infliacija bus sugrąžinta į 2 proc. lygį vidutiniu laikotarpiu. Tai yra kritiškai svarbu“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

ELTA primena, kad ECB valdančioji taryba rugsėjo viduryje nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai buvo jau dešimtas padidinimas iš eilės.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis buvo padidintos atitinkamai iki 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

ECB vadovė Christine Lagarde teigė, kad kol kas dar per anksti sakyti, ar jau buvo pasiektas palūkanų normų pikas.

G. Šimkus tikisi, kad ECB palūkanų normas padidino paskutinį kartą. Pasak jo, ši priemonė kol kas yra reikalinga, norint kovoti su aukšta infliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.