Kito kelio nėra: ekonomistas iš ECB patikino – jeigu infliacija neartės prie 2 proc., palūkanas ir toliau kels

Europos Centrinio Banko (ECB) vykdomosios valdybos narys ir vyriausias ekonomistas Philipas R.Lane‘as teigia, kad jeigu infliacija vidutiniu laikotarpiu pradės kilti, o ne artėti prie 2 proc., institucija yra pasiruošusi toliau kelti bazines palūkanas. Visgi jis pabrėžia, kad nors ECB yra pasiruošęs laikyti aukštas bazines palūkanų normas tol, kol infliacija sugrįš į įprastą lygį, tolimesni veiksmai bus nuspręsti remiantis duomenimis, kurie bus atnaujinti gruodį, kovą ir birželį.

Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Eurai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-03 12:33, atnaujinta 2023-10-03 12:34

„Jeigu pamatysime, kad infliacija vidutiniu periodu auga ir tai nesutampa su 2 proc. infliacijos tikslu, mes būsime pasiruošę kelti bazines palūkanų normas“, – antradienį , spalio 3 d. vykusios Lietuvos banko ekonomikos konferencijos „Besileidžiant nuo infliacijos viršukalnės: ko pasimokėme“ metu teigė P.R.Lane‘as.

„Kas buvo pasakyta po rugsėjo susitikimo – mes pasiekėme palūkanas, kurios privers infliaciją sugrįžti į tinkamą lygį. Jas laikysime tol, kol bus pasiektas šis tikslas. Tam pritaria ekspertai ir tai atitinka rinkos lūkesčius. Bet būtų klaidinga sudėlioti kalendoriuose datas, kadangi tai sukurtų įvaizdį, kad viskas jau apibrėžta. Sprendimai bus daromi gruodžio, kovo ir birželio susitikimų metu“, – aiškino jis.

ECB vyriausias ekonomistas paminėjo, kad institucijai priimant sprendimus bus ypač atsižvelgta į darbuotojų algų augimą, kuris šiuo metu yra per greitas ir turėtų sulėtėti ,ir kaip palūkanos veikia bankus, įmones ir vartotojus.

„Duomenys, į kuriuos ypač atsižvelgiame, tai – algų augimas, kuris šiuo metu yra greitas ir tikimės, kad kitais metais bus lėtesnis. Tai labai svarbu ir gali nulemti, kokių veiksmų imsimės. Taip pat kas mėnesį stebime kredito duomenis, kokiomis palūkanomis paskolas išduoda bankai, kaip elgiasi įmonės ir vartotojai. Tačiau kol kas gyvename neapibrėžtume“, – sakė jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad ECB valdančioji taryba rugsėjo viduryje nusprendė visas tris pagrindines palūkanų normas padidinti 25 baziniais punktais. Tai buvo jau dešimtas padidinimas iš eilės.

Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir palūkanų normos naudojantis ribinio skolinimosi ir indėlių galimybėmis buvo padidintos atitinkamai iki 4,5 proc., 4,75 proc. ir 4 proc.

ECB vadovė Christine Lagarde teigė, kad kol kas dar per anksti sakyti, ar jau buvo pasiektas palūkanų normų pikas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus tikisi, kad ECB palūkanų normas padidino paskutinį kartą. Pasak jo, ši priemonė kol kas yra reikalinga, norint kovoti su aukšta infliacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidento rinkimai – ko nemato Vilniaus burbulas?