Pažadai pasitraukti iš Rusijos nuėjo vėjais – „Burger King“ ir toliau maitina rusus

Rusijoje „Burger King“ ir toliau veikia kaip įprastai, nors daugiau nei prieš metus žadėjo pasitraukti, rašo bbc.com.

Rusijoje „Burger King“ ir toliau veikia kaip įprastai, nors daugiau nei prieš metus žadėjo pasitraukti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijoje „Burger King“ ir toliau veikia kaip įprastai, nors daugiau nei prieš metus žadėjo pasitraukti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-04 17:23

Dabar bendrovė „Restaurant Brands International“ (RBI), kuriai priklauso 15 proc. „Burger King“ franšizės verslo Rusijoje akcijų, BBC sakė, kad šiuo metu dėl pasitraukimo neturi pasakyti nieko naujo, o kaip pasitraukimo kliūtį įvardijo sudėtingą franšizės sutartį.

Visgi kritikai kaltina RBI „palaikant Putino režimą“, mat niekaip nesugeba atsisakyti savo akcijų dalies Rusijos versle, o juk dar 2022 m. kovą įmonė buvo pranešusi, kad pradėjo pasitraukimo iš Rusijos procesą. Tačiau net ir tada RBI prezidentas Davidas Shearas buvo sakęs, kad akcijų perleidimas užtruks „šiek tiek laiko“.

Tačiau Stevenas Tianas, Jeilio universiteto tyrėjų grupės narys, stebintis įmonių veiksmus dėl karo Ukrainoje, teigė, jog franšizės sutarčių naudojimas kaip pasiteisinimas tėra „patogi dūmų uždanga“, mat net tokios įmonės kaip „Starbucks“ sugebėjo nutraukti sutartį ir pasitraukti iš Rusijos, taigi ir kitiems didesnių keblumų neturėtų būti.

„Sakyti, kad nori pasitraukti, bet paskui delsti, nėra tas pats, kas iš tikrųjų pasitraukti iš Rusijos, o veiklos tęsimas Rusijoje, praėjus 18 mėnesių po V. Putino invazijos į Ukrainą, tėra V. Putino režimo palaikymas“, – sakė jis.

RBI atstovas spaudai tikino, kad bendrovė atsisakė naujų investicijų Rusijoje, o nuo 2022 m. pradžios šioje šalyje net negavo jokio pelno.

Advokatų kontoros „Fieldfisher“ partneris Davidas Bondas aiškino, jog RBI turimas 15 proc. akcijų paketas reiškia, kad įmonė negali tiesiog „diktuoti sąlygų“ kitiems akcininkams ir reikalauti, kad jie uždarytų „Burger King“ filialus. Ji taip pat negali ir tiesiog pasitraukti, nes gali būti patraukta atsakomybėn dėl sutarties pažeidimų, o tai reiškia ir žalą reputacijai.

„Burger King“ franšizė Rusijoje priklauso RBI ir dar trims akcininkams. Vienas iš jų – Rusijos verslininkas Aleksandras Kolobovas, atsakingas už kasdienę veiklą ir 800 restoranų priežiūrą, jam priklauso 30 proc. įmonės akcijų. Anksčiau A. Kolobovas BBC yra sakęs, kad neturi galios sustabdyti „Burger King“ veiklos Rusijoje ir kad bet kokiam uždarymui turi pritarti visi verslo investuotojai.

Kitas akcininkas – didelė Ukrainos investicinė bendrovė „ICU Group“, jai priklauso 35 proc. akcijų. Ji sakė nekontroliuojanti nei bendros įmonės veiklos, nei jos veiklos Rusijoje. Tačiau paminėjo, kad jau „baigia nutraukti“ franšizės sutartį ir susitarė su pirkėju dėl sąlygų.

Paskutinis akcininkas – „VTB Capital“, antros pagal dydį Rusijos finansų įstaigos „VTB Bank“ filialas, kuriam JAV, Jungtinė Karalystė ir kitos Europos šalys taiko sankcijas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.