Jau pradeda ruoštis darbams: Vilniaus rajone pastatys šimtus tonų sveriantį įrenginį

Vilniaus rajone pradedami sinchroninio kompensatoriaus statybos darbai, penktadienį praneša Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorė „Litgrid“.

Vilniaus rajone pradedami sinchroninio kompensatoriaus statybos darbai.<br>D.Labučio / ELTA nuotr.
Vilniaus rajone pradedami sinchroninio kompensatoriaus statybos darbai.<br>D.Labučio / ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2023, 11:46 AM, atnaujinta Oct 6, 2023, 11:47 AM

Trečiasis sinchroninis kompensatorius bus įrengtas ir prie perdavimo tinklo prijungtas Neries transformatorių pastotėje. Pirmieji du įrenginiai rugsėjį atvežti ir jau įrenginėjami Alytuje ir Telšiuose. Paskutinysis bus atgabentas ir prijungtas kitąmet.

Darbus Neries transformatorių pastotėje bendrovė pradeda pabaigusi sinchroninių kompensatorių projektavimą ir gavusi statybos leidimą.

Pasak „Litgrid“ generalinio direktoriaus Roko Masiulio, sinchroninių kompensatorių įrengimas yra „bene svarbiausias mums likęs darbas žengiant Baltijos šalių energetinės nepriklausomybės link“ – sinchronizacijos su Vakarų Europa.

Iš viso Lietuvoje bus įrengti trys sinchroniniai kompensatoriai, bendra jų vertė siekia 87 mln. eurų. Didžiąją dalį lėšų skyrė Europos Sąjunga, o įrenginius patiekė Vokietijos bendrovė „Siemens Energy“.

Kompensatoriai Alytuje ir Telšiuose bus prijungti prie tinklo 2024 m., į Vilniaus rajoną įrenginys dar neatvežtas.

Prie elektros perdavimo sistemos jungiami sinchroniniai kompensatoriai skirti elektros sistemos dažniui stabilizuoti, įtampos kryčiams trumpųjų jungimų metu sumažinti, inercijai užtikrinti ir reaktyviajai galiai kompensuoti. Įrenginį sudaro didelės galios ir masės besisukantis elektros variklis, kuris gali kaupti sukimo energiją ir, prireikus, būti naudojamas kaip generatorius.

Visos Baltijos šalys vasarą – tiek politiniu, tiek tinklo operatorių lygiu – sutarė, kad Lietuvos, Latvijos ir Estijos sinchronizacija įvyks 2025 m. vasarį. Toks kompromisas pasiektas Lietuvos inciatyva, kuri ragino prisijungti prie kontinentinės Europos tinklų jau kitų metų pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.