Lenkija reikalauja, kad Ukraina atsiimtų skundą dėl grūdų: „Jis nepagrįstas ir absurdiškas“

Varšuva reikalauja, kad Kyjivas atsiimtų savo skundą iš Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) dėl ukrainietiškų grūdų importo, o ne jį „sustabdytų“, pareiškė Lenkijos žemės ūkio ministras Robertas Telusas.

Varšuva reikalauja, kad Kyjivas atsiimtų savo skundą iš Pasaulio prekybos organizacijos dėl ukrainietiškų grūdų importo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Varšuva reikalauja, kad Kyjivas atsiimtų savo skundą iš Pasaulio prekybos organizacijos dėl ukrainietiškų grūdų importo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Aleškaitienė

2023-10-06 11:16, atnaujinta 2023-10-06 11:17

„Nežinome, ką reiškia sustabdyti skundo nagrinėjimą. Reikalaujame atsiimti skundą, nes jis nepagrįstas ir absurdiškas“, – sakė R. Telusas.

Pasak jo, Ukrainos vyriausybė negali pateikti skundo prieš Lenkiją dėl jos ketinimo padėti savo ūkininkams.

„Mūsų kreipimasis į Ukrainos pusę yra toks: jei norime pagerinti santykius, jie turėtų tiesiog atsiimti skundą, o ne kalbėti apie kažkokį sustabdymą“, – pabrėžė ministras.

Jis pridūrė, kad Lenkija neturi PPO patvirtinimo apie skundo sustabdymą ir klausia Ukrainos, ką tai reiškia.

Kaip buvo pranešta anksčiau, ekonomikos viceministras Tarasas Kačka Briuselyje tarptautinio forumo „Pokyčių laukai: Krypties gairės Ukrainos žemės ūkiui“ metu kalbėjo, kad Ukraina „sustabdė“ skundą PPO dėl tam tikrų ES šalių. Ji taip pat tęsia konsultacijas, siekdama rasti konstruktyvų „grūdų klausimo“ sprendimą, kuris atitiktų ES prekybos politiką, kaimyninių šalių ir pačios Ukrainos interesus.

Gegužę Europos Komisija uždraudė kviečių, kukurūzų, rapsų ir saulėgrąžų importą iš Ukrainos į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Slovakiją ir Rumuniją šių šalių reikalavimu. Birželio 5 dieną draudimas buvo pratęstas iki rugsėjo vidurio.

Rugsėjo 15 dieną Europos Komisija paskelbė, kad ES nepratęs laikinų apribojimų Ukrainos grūdų eksportui į šias penkias šalis. Po to Lenkija, Vengrija ir Slovakija paskelbė apie savo sprendimą vienašališkai blokuoti Ukrainos žemės ūkio produktų importą.

Praėjusią savaitę Ukraina Koordinavimo platformos dalyviams pristatė veiksmų planą, kaip reguliuoti grūdų eksportą, visų pirma įvedant eksporto operacijų licencijas, kad būtų išvengta tolesnių sukrėtimų kaimyninių šalių rinkose.

Susitikimas, kurio metu Europos Komisija ir ES šalys baigė bendrą Ukrainos pateikto veiksmų plano vertinimą, vyko nedalyvaujant Lenkijos ir Vengrijos atstovams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.