M. Lingė žada: 2024 m. biudžetas nebus piniginė rinkiminėms kampanijoms finansuoti

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė Vyriausybės pristatytą 2024 m. valstybės biudžeto projektą įvardina kaip „saugią užuovėją vis dar neramiems laikams“. Pasak jo, kitų metų biudžete bus galimybes atitinkantis gyventojų pajamų didinimas, lenkiantis prognozuojamą infliaciją ir tai žmonės turėtų pajusti.

 M.Lingė.<br> D.Labučio/ELTA nuotr.
 M.Lingė.<br> D.Labučio/ELTA nuotr.
Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 7, 2023, 4:28 PM, atnaujinta Oct 7, 2023, 4:29 PM

„Netrūks investicijų į šalies pažangą, į tai, kas kuria vertę, augina ekonomiką, diegia inovacijas. Kitiems metams numatyta 3,2 mlrd. – milijardu daugiau nei šiems metams. Gynybos stiprinimas, parama Ukrainai – gyvybiškai būtina investicija į saugią Europą. Kitais metais gynybai skiriamas biudžetas bus dvigubai didesnis nei buvo 2020 m. ir sieks 2060,3 mln.“, – savo feisbuko paskyroje teigė M.Lingė.

„Dvigubai per kadenciją išaugęs KAM biudžetas rodo, kad grėsmės ir prioritetai vertinami adekvačiai. Tačiau nemažesnį įspūdį daro ir tas pajamų viešajame sektoriuje auginimas šios kadencijos ribose“, – tikino jis.

Parlamentaras taip pat pažymėjo tūkstančiu eurų didesnį atlygį gydytojams ir 500 eurų – socialiniams darbuotojams. Anot jo, tai nėra „patrupinimai“, kaip dažnai teigia opozicija.

„Menkinti per kadenciją 87 proc. didėsiantį neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) ar 60 proc. vidutiniškai didėjusias pensijas, ar 50 proc. minimalų mėnesinį atlygį (MMA) – gali nebent tik tie, kuriems pavyko per tą laiką geriau. Tokių, deja, nežinau“, – sakė BFK pirmininkas.

Galiausiai M.Lingė akcentavo, kad 2024 m. valstybės biudžetas nebus „pinigine finansuoti savo rinkimines kampanijas.

„Koks šis biudžetas nebus? Nebus, kaip sakė premjerė, pinigine finansuoti savo rinkimines kampanijas. Ir ši deklaracija ypač sąžininga, kai diena prieš biudžeto pristatymą, ministrė pirmininkė paskelbė apsisprendimą dalyvauti vienuose pagrindinių rinkimų“, – aiškino Seimo narys.

„Garbinga žinant, kad kiekvienas pasiūlymas bus vertinamas, ar tai, kas siūloma biudžete, nėra padiktuota rinkiminių išskaičiavimų. Asmeninis pavyzdys, kuriantis sąlygas aukštesnio lygio ir brandos politinei konkurencijai. Trejų rinkimų metams turime pasiūlytą nepopulistišką, saikingą, atsakingą, susitarimus ir įsipareigojimus vykdantį biudžeto projektą“, – tvirtino jis.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad ketvirtadienį Vyriausybės posėdyje G.Skaistė pristatė planuojamą 2024 m. valstybės biudžetą. Numatyta, kad 2024 m. biudžeto pajamos sieks 17,01 mlrd. eurų, išlaidos – 20,5 mlrd. eurų. Lyginant su praėjusiais metais, numatoma, kad biudžeto pajamos augs 1,46 mlrd. eurų (9,4 proc.), išlaidos – beveik 1,5 mlrd. eurų (7,9 proc.).

Valdžios sektoriaus skola 2024 m. sudarys 39,8 proc. (neįvertinus ES balanso ir kaupimo poveikio – 38,9 proc.), deficitas – 2,9 proc. (be laikinųjų priemonių – 2,5 proc.). 2025 m. numatoma, kad skola sieks 43,1 proc., o deficitas 2,5 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.