A. Armonaitė kalba apie 2024 m. biudžetą: mažiausiai uždirbančiųjų pajamos padidės 75 eurais

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtina, kad nors pristatytame kitų metų biudžeto projekte matomas daugumos žmonių pajamų auginimas, tačiau ji išskiria „keletą niuansų“, apie kuriuos „laisviečiai“ kalbėsis koalicijoje. Pasak jos, tai susiję su neformalaus ugdymo krepšelių vaikų būreliams ir švietimo finansavimu.

A.Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Armonaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

Oct 9, 2023, 10:00 AM, atnaujinta Oct 9, 2023, 10:03 AM

„Pozityvu tai, kad judame link Laisvės partijos programoje numatyto tikslo, kad minimalus atlyginimas ilgainiui taptų neapmokestinamas. Nuo 2024 m. minimalus atlyginimas didės dešimtadaliu iki 924 eurų. Tuo tarpu atlyginimo dydis, nuo kurio nebus atskaitomas pajamų mokestis, turėtų didėti penktadaliu iki 750 eurų. Šie pakeitimai mažiausiai uždirbančių žmonių pajamas per mėnesį padidins iki 75 eurų“, – savo feisbuko paskyroje teigė A. Armonaitė.

„Be šių gerų dalykų, yra keletas niuansų, apie kuriuos norėsime kalbėtis ir koalicijoje. Tai ir neformalaus ugdymo krepšelis vaikų būreliams, ir bendrai švietimo finansavimas. Netiesa, kad vieninteliai jo finansavimo šaltiniai yra tik skola arba nauji mokesčiai“, – aiškino ji.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Vyriausybės posėdyje G. Skaistė pristatė planuojamą 2024 m. valstybės biudžetą. Numatyta, kad 2024 m. biudžeto pajamos sieks 17,01 mlrd. eurų, išlaidos – 20,5 mlrd. eurų. Lyginant su praėjusiais metais, numatoma, kad biudžeto pajamos augs 1,46 mlrd. eurų (9,4 proc.), išlaidos – beveik 1,5 mlrd. eurų (7,9 proc.).

Valdžios sektoriaus skola 2024 m. sudarys 39,8 proc. (neįvertinus ES balanso ir kaupimo poveikio – 38,9 proc.), deficitas – 2,9 proc. (be laikinųjų priemonių – 2,5 proc.). 2025 m. numatoma, kad skola sieks 43,1 proc., o deficitas 2,5 proc.

Kitąmet vėl galios Mastrichto kriterijai, tad Europos Sąjungos šalys, taip pat ir Lietuva, turės išlaikyti mažesnį nei 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) biudžeto deficitą bei neturėti didesnės nei 60 proc. BVP dydžio skolos.

Opozicijos atstovai yra nepatenkinti, jų teigimu, pernelyg menku numatytu finansavimu kitų metų valstybės biudžete kelių infrastruktūrai. Lietuvos kelių priežiūrai ir tvarkymui kitų metų biudžete planuojami 715,3 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?