Seimas palaiko idėją, kad valstybė tuos pačius duomenis iš verslo rinktų tik vieną kartą

Valstybės institucijos turėtų tarpusavyje keistis įmonių pateikiama informacija, kad verslui netektų našta tuos pačius duomenis institucijoms teikti atskirai. Tai numatančiam Oficialiosios statistikos ir valstybės duomenų valdysenos įstatymo pakeitimo projektui antradienį po pateikimo pritarė Seimas.

Valstybės institucijos turėtų tarpusavyje keistis įmonių pateikiama informacija, kad verslui netektų našta tuos pačius duomenis institucijoms teikti atskirai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Valstybės institucijos turėtų tarpusavyje keistis įmonių pateikiama informacija, kad verslui netektų našta tuos pačius duomenis institucijoms teikti atskirai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-10 18:13, atnaujinta 2023-10-10 18:14

Projektą pasiūliusio Liberalų sąjūdžio frakcijos nario Andriaus Bagdono teigimu, valstybė duomenis turėtų standartizuoti, kad verslams netektų juos siųsti kiekvienai priežiūros įstaigai atskirai.

„Skaitmeniniame amžiuje valstybės institucijoms tarpusavyje keistis informacija turėtų būti savaime suprantama, kaip šiuo metu jau veikia paciento duomenis kitoms institucijoms perduodanti „E-sveikata“ arba kitos sistemos“, – sako A. Bagdonas.

Liberalo žodžiais, ne verslas turi dubliuoti deklaracijas ir ataskaitas, o valstybės pareiga pasirūpinti, kad reikalinga informacija būtų prieinama tam, kam reikia.

Efektyviau tvarkyti duomenis institucijose ir taip mažinti naštą verslui yra siūliusi ir Valstybės kontrolė. Jos teigimu, oficialiąją statistiką tvarkančios įstaigos turėtų ieškoti būdų „mažinti statistinės atskaitomybės naštą respondentams, dalijantis duomenimis, išbandant naujus šaltinius“.

Antradienį A. Bagdono iniciatyvą po pateikimo palaikė 65 Seimo nariai, 22 susilaikė, niekas nebuvo prieš.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.